FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
riječ stručnjaka

Izbjegavate kardio vježbe i radite samo trening snage? Je li to zaista dobar izbor

02. travanj 2022.
Svi imaju omiljene načine vježbanja, ali ako ste tip osobe koja najviše voli trening snage, možda propuštate ključne vježbe koje vam mogu osigurati zdravo srce i zaokružen trening

Trening snage ima fantastične ukupne zdravstvene prednosti, ali neophodno je u vježbanje uvrstiti i režim vježbi za srce. Primjerice, trening s utezima poboljšat će mišićnu masu, smanjiti rizik od ozljeda, povećati ravnotežu i stabilnost, te unaprijediti cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje. Ali dizanje utega je anaerobna aktivnost koja obično neće povećati brzinu otkucaja srca tijekom duljeg razdoblja, kaže kardiolog Sidney Glasofer iz New Jerseya za Well and Good. Ističe i kako je dokazano da je za zdravlje srca i krvnih žila važno ubrzati rad srca na određeno vrijeme tijekom vježbanja.


Ima jedan trik

Savjetuje vježbati na umjerenoj razini najmanje 150 minuta tjedno ili dva do pet puta tjedno od 30 do 60 minuta.

Kad tako vježbate dosegnut ćete 50-70 posto maksimalnog pulsa srca, a znat ćete da je tako ako tijekom vježbanja, bicikliranja ili malo žustrije šetnje možete nastaviti razgovor bez da se zapušete.

Stoga je sjajno trening snage kombinirati s kardio treningom jer se tako, ističe kardiolog, usredotočite na zdravlje cijelog tijela, uključujući zdravlje srca i ukupnu snagu mišića i kostiju.

No ima jedan trik. Naime, i trening snage može vrlo lako postati kardio trening kada se radi na određeni način.

- Razmislite o tome da napravite više ponavljanja s lakšim utezima. Tako ćete dobiti manje opterećenje, ali veći broj ponavljanja pa će vam trening snage tako pružiti i trening za srce. A istovremeno neće vam biti dosadno jer ćete malo promijeniti režim vježbanja - savjetuje dr. Glasofer.

Teme
Linker
02. travanj 2022 08:03