Btojni poznati žele potaknuti građane da se uključe u projekt, preuzmu aplikaciju NAVIKI te voze za Zagreb i naše mlade sugrađane.
 Foto: Robert Gašpert
Humanitarna nota

Europski biciklistički izazov - jeste li spremni?

15. travanj 2017.
Za svaki prijeđeni kilometar u sklopu izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

 

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg rezultata Zagreb se i ove godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe!. Dodatnu notu cijelom projektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

 

Grad Zagreb kao nositelj projekta Europskog biciklističkog izazova zahvaljuje na partnerstvu i odličnoj suradnji Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske i Adria Mediji Zagreb te poziva sve građane da se uključe u izazov. Posebno nam je drago zbog humanitarne note projekta s obzirom na to da ćemo u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom mladim sugrađanima omogućiti lakši ulazak u svijet odraslih, istaknula je Mirka Jozić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnica Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, predstavivši Europski biciklistički izazov 2017. na današnjoj konferenciji za novinare u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj ulici.

 

Besplatna aplikacija

Koordinatorica projekta Darinka Jug podsjetila je da je prošle godine tijekom svibnja u Zagrebu 894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova te je u mjesec dana zabilježeno 42.585 prijeđenih kilometara i pritom je ušteđeno 8602 kg CO2.

Istaknula je i da je ovaj program pokrenuo Grad Bologna radi natjecanja europskih gradova u poticanju građana na svakodnevno korištenje bicikla u kretanju gradom. „Grad Zagreb se u ovaj hvalevrijedan projekt uključuje treći put i ponosni smo na ostvarene prošlogodišnje rezultate. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu se već sad može skinuti nova aplikacija Naviki, a od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljamo kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane.“  

 

Način života

Nizozemska je svjetski lider u bicikliranju i promiče iste ciljeve kao i Europski biciklistički izazov.

Bicikliranje je način života u Nizozemskoj, a projektom Orange Bike Ride, vožnjom bicikla kroz centar grada koji organiziramo 6. svibnja, želimo potaknuti što više ljudi svih dobnih skupina na bicikliranje te zahvaljujemo gradskim vlastima na integriranju biciklističke infrastrukture u gradsku mobilnost, izjavila je Nj. E. Ellen Berends.

Domagoj Karadjole, član Uprave Hrvatske poštanske banke, predstavio je humanitarnu notu projekta. 'Europski biciklistički izazov odlična je inicijativa i za HPB izvrsna prilika da kao društveno odgovorna institucija potaknemo i druge na veću brigu za okoliš. Na ovom smo primjeru spojili svoju odgovornost za zdraviji život svih i odgovornost za budućnost mladih - riječ je o maturantima koji uskoro izlaze iz Dječjeg doma u Nazorovoj, a HPB ih želi podržati na početku samostalnog života. To je najbolja odluka koju smo mogli donijeti kao partneri ove inicijative.'

 

Nakon konferencije brojne poznate osobe - Andrea Andrassy, Ivan Dečak, Daniela Trbović, Damir Martin, Marijana Perinić, Filip Dizdar, Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz modnog dvojca Elfs te Ivan Vukušić - fotografirale su se uz hashtag oznaku #vozimzazagreb i #vozimzasebe koja će se koristiti u promociji projekta. Svojim angažmanom svi oni žele potaknuti građane da se uključe u projekt, preuzmu aplikaciju NAVIKI te voze za Zagreb i naše mlade sugrađane.

 

Teme
Linker
14. veljača 2021 20:32