Plivanje je jedan od onih sportova koji pokreće cijelo tijelo
 iStock
Zaronite u avanturu

12 jako dobrih razloga za plivanje

Mnogo je razloga zbog kojih biste već danas mogli otići na bazen, najbolji otkrivaju nedavna istraživanja koja ističu kako plivanje smanjuje rizik od prerane smrti za čak 50 posto!

Plivanje se smatra jednim od najzdravijih sportova, njegovim se prakticiranjem osnažuju mišići cijelog tijela, podiže se vitalnost i životna energija, popravlja se disanje, povećava plućni kapacitet, stabilizira krvni tlak. Plivanje je iznimno korisno i za unaprjeđivanje funkcionalnih sposobnosti, što znači - za poboljšanje respiratornog i krvožilnog sustava, jer smanjuje utjecaj sile teže i raspoređuje ga na horizontalnu površinu cijelog tijela.

Čovjek se, naime, najčešće nalazi u okomitom položaju i srce uvijek treba dodatni napor da bi na prosječnoj ljudskoj visini uspostavilo cirkulaciju. Kod plivanja, osoba je praktično u ležećem položaju, taj napor se smanjuje i cirkulacija je bolja. Jednako tako, voda kao medij omogućava povećanje amplituda pokreta, čime se poboljšavaju fleksibilnost u zglobovima i mišićna snaga.

Svaka je plivačka tehnika dobra. Prsno i delfin simetrične su tehnike kod kojih se u isto vrijeme izvode zrcalni pokreti rukama i nogama. Kraul i leđno asimetrične su tehnike s naizmjeničnim pokretima rukama i nogama. Kod leđnog plivanja olakšano je disanje, jačaju mišići gornjeg dijela trupa i mali međurebreni mišići. Sve plivačke tehnike kvalitetno utječu na jačanje mišićne snage ramenog pojasa i mišiće zdjelice.

Osim što pridonosi vitalnosti i podiže životnu energiju, plivanje koristi i tjelesnoj formi jer se tijekom jednog sata plivanja može potrošiti i 500 kalorija. Posljednja istraživanja idu u prilog i dužini života: pokazalo se da plivanje smanjuje rizik od prerane smrti za čak 50 posto.

  1. Um
    Zamjenjuje odumrle moždane stanice.
  2. Stav
    Poboljšava mentalno zdravlje i raspoloženje.
  3. Mišići
    Jača trbušne mišiće, mišiće ruku i nogu.
  4. Hipertenzija
    Održava krvni tlak pod kontrolom.
  5. Srce
    Smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  6. Dijabetes
    Održava odgovarajuću razinu glukoze.
  7. Astma
    Jača pluća.
  8. Struk
    Sagorijeva i do 500 kalorija po satu.
  9. Kostur
    Poboljšava zdravlje kostiju.
  10. Hrskavica
    Smanjuje udarce na zglobove.
  11. Fleksibilnost
    Čuva mišićnu savitljivost.
  12. Dugovječnost
    Smanjuje rizik od prerane smrti za 50%, kazuju studije.

Linker
26. travanj 2024 17:56