SHUTTERSTOCK
nije vrijedno rizika

Znate li zapravo do kakvih sve posljedica može dovesti gripa

Kod osoba starijih od 40 godina i do deset puta povećava rizik od srčanog i osam puta od moždanog udara

Gripa je ozbiljna bolest koja može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija. Jedna od najčešćih je upala pluća, no gripa može biti i okidač za srčani i moždani udar te izazvati ozbiljne poremećaje kod osoba s dijabetesom i drugim kroničnim bolestima.

- Veza između gripe i kardiovaskularnih bolesti već je dugo poznata. Najčešće komplikacije su srčana smrt, infarkt miokarda i hospitalizacija zbog srčanog zatajivanja. Kod osoba starijih od 40 godina gripa i do deset puta povećava rizik od srčanog i osam puta od moždanog udara - kaže prof. dr. sc. Jasna Čerkez Habek iz Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice Sveti Duh. Iako je gripa bolest koja zahvaća sve dobne skupine, zbog prirodnog slabljenja imunosnog sustava osobe starije od 65 godina posebno su osjetljiva skupina. Do 90 posto slučajeva smrti i 50 posto hospitalizacija povezanih s gripom događa se u starijoj populaciji. U prosjeku jedna od tri starije osobe razvije upalu pluća, a 23 posto poslije hospitalizacije doživljava funkcionalni pad aktivnosti, što im znatno otežava samostalno obavljanje svakodnevnih poslova.

Zaštita

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita potiv gripe, cijepiti se možete kod liječnika obiteljske medicine, a djeca kod pedijatra. Cjepivo štiti od težih kliničkih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Gripa je, naime, velika prijetnja za ranjive skupine kao što su djeca od šest mjeseci do dvije godine, osobe starije od 65 godina te one s kroničnim srčanim bolestima, narušenog imunosnog sustava i trudnice.

Linker
27. travanj 2024 06:17