SHUTTERSTOCK
Novi Doktor u kući

Znate li što sve podiže tlak, kako ga spustiti i koje nove terapije dolaze?

Uključite se i u nagradni natječaj Doktora u kući i osvojite tlakomjer

Svjesnost o vrijednostima tlaka narasla je u posljednjih dvadeset godina, što su potvrdili rezultati studije EH-UH2, koja je trajala od 2016. do 2021. U prvoj studiji svjesnost je bila 30-ak posto, a danas je 70 posto. Kontrola liječenih bila je 20 posto, danas je 50 posto. No, još uvijek ostaje 50 posto onih kod kojih tlak nije liječen, ali je to dobar motiv da nastavimo s akcijama i edukacijama. Pripremili smo akciju koja će se odvijati u nekoliko država u Europi, a zove se 70/26. Cilj je da kontrola hipertoničara bude 70 posto do 2026. godine, kaže akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju te alfa i omega borbe protiv "tihog ubojice" u Hrvatskoj. Uz prekomjernu upotrebu kuhinjske soli, što je glavni faktor rizika, te pušenje, debljinu, premalo kretanja... danas su poznati i drugi rizični faktori - stres, buka, onečišćenje, klimatske promjene, a svi oni liječenje hipertenzije čine još izazovnijom.

- U novim smjernicama za liječenje povišenog tlaka, između ostalog, preporučuju se joga, mindfulness i sve mjere relaksacije koje mogu pridonijeti smanjivanju stresa. Možda si ne može svatko priuštiti da odlazi na jogu ili mindfulness, ali onda treba spojiti fizičku aktivnost, hodanje kroz prirodu i opuštanje. Drugo što je jako važno je daljnje smanjenje unosa kuhinjske soli. Mi u Hrvatskoj po tome smo lider u svijetu jer smo od 2010., kad su krenule ozbiljne akcije smanjivanja soli, za 2 grama smanjili unos kuhinjske soli te za 3 mmHg tlak na populacijskoj razini. To je također pridonijelo padu kardiovaskularne smrtnosti u Hrvatskoj - kaže akademik Jelaković. Najavio je i nove lijekove, a neki od njih već su dostupni oboljelima od šećerne bolesti, a nastojat će ih se učiniti dostupnima i onima s povišenim krvnim tlakom.

- Razvija se i lijek koji će se moći primjenjivati kao injekcija jednom mjesečno ili svakih šest mjeseci. To je nešto što će zaista biti prava revolucija u liječenju hipertenzije. Taj lijek neće biti za sve jer nemaju svi isti mehanizam nastanka, ali će velikom dijelu oboljelih donijeti veliko olakšanje - kaže Jelaković.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Doktora u kući. Donosimo i sve najboljem načinu prehrane, važne savjete za zdravlje kralježnice i totalni vodič kroz respiratorne bolesti u djece.

Novi broj Doktora u kući potražite od četvrtka 4. siječnja.

Linker
02. svibanj 2024 19:19