FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Spašava bicikliste

Znate li kojoj rukom zapravo treba otvarati vrata auta?

Trik je u tome da upotrijebite ruku koja je dalje od vrata kako bi vas to primoralo da se okrenete i provjerite nailazi li tko iza vozi

Ako vozite automobil, kada ga parkirate, vrata biste trebali uvijek otvarati desnom rukom, a ako ste suvozač, to trebate činiti lijevom rukom. Jednostavno - tako spašavate život biciklistima. Naime, biciklisti su na gradskim trasama često stisnuti između parkiranih automobila i kolnika i stoga u opasnosti da ih udare automobilska vrata.

VELIKA PRIJETNJA Vrata automobila velika su prijetnja biciklistima. U svjetskim gradovima gotovo se svakodnevno događaju takvi naleti. U Chicagu je 2015. bilo više od 300 slučajeva udara biciklista u otvorena vrata automobila, a u New Yorku su 2019. najmanje tri biciklista izgubila život u takvim nesrećama. (U New Yorku je čak pokrenuta kampanja "Pogledaj! Za bicikliste" u sklopu koje se lijepe naljepnice s tim natpisom u svih 13.000 gradskih taksija.)

JEDNOSTAVAN TRIK Srećom, postoji jednostavan način da se spriječi takav udarac - sve što je potrebno jest, ako ste na vozačkom mjestu, otvoriti vrata automobila desnom rukom. Ako pak sjedite na suvozačkoj strani parkiranog automobila i želite izaći, vrata otvorite lijevom rukom.

NIZOZEMSKI DOHVAT Ovaj savjet dolazi iz Nizozemske, zemlje naklonjene biciklistima, zbog čega je poznat kao "Dutch Reach". Ovaj jednostavan pokret potiče vas da okrenete cijeli gornji dio tijela dok dosežete kvaku, prvo bacajući pogled u retrovizor, a zatim i gledajući iza sebe. Nizozemske vozače desetljećima su učili tako otvarati vrata, a postoji i DutchReach.org, pokret za povećanje sigurnosti koji, među ostalim, nudi nekoliko slogana koji vam mogu pomoći da zapamtite redoslijed, poput "Dohvati, zakreni, pogledaj, otvori" ili "Go Dutch".

Linker
28. travanj 2024 12:31