Lijekovi se s vremenom razgrađuju, slabe, kemijski mijenjaju, a u njima mogu rasti i bakterije, prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove

 SHUTTERSTOCK
Pazite

Ovih pet mitova o lijekovima mogu ozbiljno naštetiti našem zdravlju!

Mnogi od nas lijekove spremaju na krivo mjesto, zanemaruju rok trajanja i općenito misle da ih čuvaju na pravilan način, a to često nije slučaj

Kućna ljekarna većine ljudi sadrži neke analgetike, lijekove na recept i kreme koje mogu pomoći u raznim zdravstvenim situacijama. No, mnogi od nas lijekove spremaju na krivo mjesto, zanemaruju rok trajanja i općenito misle da ih čuvaju na pravilan način, a to često nije slučaj. Evo što trebate znati kad su lijekovi u pitanju:


MIT 1: Pripadaju u kupaonicu

U mnogim kupaonicama se nalazi ormarići za lijekove, a ironija je u tome što je to zapravo prilično loše mjesto za držanje. Kupaonice mogu doseći vrlo visoku razinu vlažnosti, što može uzorkovati degradaciju lijekova te fizičke ili kemijske promjene, kaže Mansoor Khan, prodekan i profesor farmaceutskih znanosti na Texas A&M’s Irma Lerma Rangel School of Pharmacy, za Prevention.

Naime, u kupaonicama može biti prevruće i previše vlažno. Stoga je bolje čuvati ih na suhom i tamnom mjestu, a to obično znači na sobnoj temperaturi od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva i na manje od 60 posto relativne vlažnosti. Tamne ladice u komodama ili police u ormaru, zaključane ako imate djecu, dobre su sve dok prostorija nije vruća ili prohladna.

- Svjetlost izaziva oksidaciju. Zato većinom vidite lijekove u tim bočicama boje jantara - dodaje Khan.


MIT 2: U redu je prestati uzimati lijekove kad se osjećate bolje

Osim ako na njemu ne piše "po potrebi", razgovarajte sa svojim liječnikom prije prestanka, kaže Khan.

Zašto? Prestanak uzimanja lijeka može vam opet potaknuti bolest. Primjerice, ako ne uzmete cijelu kuru antibiotika, infekcija bi se mogla ponovno razbuktati i postati otporna na antibiotik, dodaje on. Ako prestanete uzimati antidepresive, nagli prekid može uzrokovati simptome poput mučnine, problema sa spavanjem, anksioznosti, pa čak i suicidalne misli. Naravno, lijekovi za kronična stanja poput bipolarnog poremećaja i dijabetesa trebali bi se uzimati dugoročno osim ako sa svojim liječnikom ne napravite drugi plan liječenja.

Naravno, ako vam se zbog lijekova, stanje pogoršava, razgovarajte s liječnikom.

- Ako netko doista ima nuspojave koje ne može podnijeti, trebao bi razgovarati sa svojim ljekarnikom ili liječnikom. Možda imaju druge opcije - kaže Khan.


MIT 3: U redu je uzeti tuđe lijekove ako zaboravite svoje

Čak i ako imate iste ili slične zdravstvene problem, nije sigurno uzimati tuđe lijekove. Mnogi lijekovi liječe isti problem, ali su u različitim klasama, imaju različite nuspojave ili potencijal za alergijske reakcije, kaže Lee Cantrell, farmaceut i direktor California Poison Control System.

Neki lijekovi se ne slažu s drugima ili se ne smiju uzimati ako imate određena stanja ili ako ste trudni. Primjerice, neke lijekove za krvni tlak je sigurno uzimati dok ste trudni, ali inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE) i blokatori receptora angiotenzina II mogu biti vrlo opasni za bebu u razvoju.

Isto tako, mnogi lijekovi koji liječe depresiju i anksioznost drugačije djeluje, a njihova zamjena može pogoršati vaše simptome. I nikada ne dajte lijekove za odrasle djetetu, dječja tijela mogu metabolizirati lijekove drugačije od odraslih na temelju kiselosti želuca i veličine njihovih organa. Također, starije osobe ne reagiraju na isti način kao mlađe. Starije osobe mogu biti osjetljivije na i vjerojatnije je da će doživjeti ozbiljne nuspojave i interakcije lijekova. Drugim riječima, najbolje je kloniti se tuđih kućnih ljekarni.


MIT 4: Ne trebamo se strogo držati roka trajanja

Lijekovi se s vremenom razgrađuju, slabe, kemijski mijenjaju, a u njima mogu rasti i bakterije, prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove.

Proizvođači moraju dokazati da je lijek siguran do isteka roka trajanja, ali oni se ne testiraju nakon tog datuma, kaže Khan. I za neke, datum je vrlo važan.

- Tamo gdje su lijekovi ključni za normalno funkcioniranje vašeg tijela, stvarno želite uzimati nešto unutar roka trajanja. Nikako se nemojte petljati s isteklim rokom za nešto poput lijekova za štitnjaču ili antibiotika - kaže Cantrell.

Dok ih većiina zadržava 90 posto svojeg djelovanja nakon roka trajanja, lijek za štitnjaču levotiroksin, na primjer, mora zadržati 95 posto svoje djelotvornosti da bi bio učinkovit, napominje Khan.

Također budite posebno oprezni s kapima za oči i uši.

- Nakon što otvorite kapi, dužim izlaganjem mogu se unijeti organizmi. Oči i uši su vrlo osjetljive na infekcije - dodaje.


MIT 5: Djeca ne mogu otvoriti lijekove s posebnom zaštitom

Moramo vas razočarati, neke bočice su samo teže za otvoriti, ne znači da ih djeca neće moći otvoriti. Zapravo, prema izvješću organizacije Safe Kids Worldwide (globalna neprofitna organizacija koja radi na sprječavanju ozljeda u djetinjstvu), polovica trovanja u djetinjstvu uključuje pakiranje s posebnom zaštitom za djecu.

Ne moramo napominjati da su djeca izuzetno sposobna kad naume nešto.

- Imali smo slučajeve u kojima su djeca žvakala boce ili poklopce - kaže Cantrell.

Zato je lijekove najbolje čuvati izvan njihovog dohvata, što znači da su zaključani i udaljeni. U otprilike polovici slučajeva trovanja lijekovima koji se izdaju bez recepta, dijete se popelo na stolicu, igračku ili neki drugi predmet kako bi došlo do njega, navodi Safe Kids Worldwide. Ne zaboravite reći bakama i djedovima da lijekove čuvaju na sigurnom.

Linker
17. travanj 2024 09:43