FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Bolest perifernih arterija

Znakovi na nožnim prstima mogu ukazivati na ozbiljnu bolest

Mogu se javiti brojni simptomi koji ukazuju da nakupljeni plak na krvnim žilama otežava protok krvi


Visoki kolesterol prilično je čest poremećaj i obično nema simptome. Ipak, ako se pojavila bolest perifernih arterija (PAD, od engl. peripheral artery disease), mogu se javiti brojni simptomi koji ukazuju da nakupljeni plak na krvnim žilama otežava protok krvi. Osobe s razvijenim PADom imaju još veći rizik od srčanog i moždanog udara ili amputacija udova nego osobe koje su rano otkrile povišeni kolesterol i liječe ga. Simptomi PAD-a često se razvijaju polako, tijekom vremena, a ako se brzo razviju ili se iznenada pogoršaju, to ukazuje na ozbiljan problem koji zahtijeva hitno liječenje.


Nekoliko simptoma

Simptomi ranog PAD-a mogu uključivati grčeve, umor, bol u nogama tijekom aktivnosti ili vježbanja, što se naziva nelagoda u nogama i stopalima, a kako PAD napreduje, simptomi se javljaju češće i u mirovanju. No, na nogama su i znakovi koji upućuju da trebate otići liječniku - osjećaj pečenja u nožnim prstima, zadebljani nokti na nogama i nožni prsti koji postaju plavi. Znakovi koji također mogu upućivati na perifernu arterijsku bolest su bljedilo ili sjaj na koži nogu i stopala ili, primjerice, čirevi na nogama i stopalima koji ne zacjeljuju ili zacjeljuju vrlo sporo, bol u nogama koja ne nestaje u mirovanju, smanjen rast dlaka na nogama i hladnija potkoljenica ili stopala u usporedbi s drugom nogom.


Provjera kolesterola

Zaklade za srce i kardiolozi preporučuju svim odraslim osobama provjeru kolesterola u bilo kojoj dobi, čak i ako se osjećaju potpuno dobro. Treba ga ponavljati svakih pet godina ili češće ako je test pokazao visoke razine. Prehrana, fizička aktivnost i lijekovi na recept učinkovito drže kolesterol na normalnim razinama.

Linker
05. ožujak 2024 18:36