Zalisci u krvnim žilama ljeti oslabe pa se krv nakuplja u nogama.
 Getty Images/iStockphoto
ŠTO MOŽE POMOĆI

ŽENE SU ČEŠĆE NA METI Savjeti kako izaći na kraj s proširenim venama tijekom ljetnih mjeseci

14. kolovoz 2019.
Proširene (varikozne) vene nastaju kada valvule oslabe i tada se krv može nakupljati u ekstremitetima, cirkulacija slabi i krv se ne može nesmetano vraćati prema srcu.

 

Gotovo trećina odrasle populacije pati od bolesti proširenih vena jer na nju utječe mnogo faktora - osim posla koji radite važan je i način života, fizička aktivnost, lijekovi, genetika, spol...

Žene su, naime, višestruko podložnije nastanku proširenih vena zbog hormona, a starenjem se situacija dodatno pogoršava. Venama teče krv prema srcu, a valvule onemogućuju povratak krvi u suprotnom smjeru.


PLIVAJTE RANO UJUTRO ILI NAVEČER

Proširene (varikozne) vene nastaju kada valvule oslabe i tada se krv može nakupljati u ekstremitetima, cirkulacija slabi i krv se ne može nesmetano vraćati prema srcu. Uslijed povišenih temperatura tijekom ljetnih mjeseci dolazi do širenja lumena vena pa zalisci nemaju funkciju potpunog povrata krvi u srce, krv zaostaje u venama nogu, raste tlak unutar vena i dolazi do izlaska tekućine iz vena u okolno tkivo, odnosno dolazi do oticanja nogu.

Prvi znakovi obično se javljaju na stražnjoj ili unutrašnjoj strani nogu, a mogu se javiti i sitnije kapilare koje podsjećaju na paukovu mrežu. Uz redovito kretanje i vježbanje te pravilnu prehranu važan dio prevencije je i izbjegavanje visokih temperatura.

 

S obzirom na to da je plivanje vrlo korisno, plivajte rano ujutro i kasno navečer, kada je temperatura zraka niža. Uz plivanje, ljeti nastojte voziti bicikl i više hodati (više od 45 minuta u danu) jer će to pomoći ojačati mišiće i potaknuti cirkulaciju. Odlično je i da hodate u morskoj vodi (u vodi iznad koljena) i bosi po pijesku. Tijekom boravka na plaži varikozne vene prekrijte hladnim i mokrim ručnikom. Tuširajte noge (i cijelo tijelo) naizmjence hladnom i toplom vodom, završite hladnim mlazom.

Odmarajte se kada god je to moguće podignutih nogu, ali ne stavljajte ništa izravno ispod koljena te spavajte s blago uzdignutim nogama. Također tijekom dugih putovanja, ako možete, zaustavite se i prošetajte svakih sat vremena.

Teme
Linker
19. prosinac 2020 12:53