SHUTTERSTOCK
studija

Žene s visokorizičnim HPV-om u većoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti

Prosječna dob sudionica istraživanja bila je 40 godina

Studija južnokorejskih znanstvenika ukazuje na to da bi u žena s infekcijom visokorizičnim sojem humanog papiloma virusa (HPV) mogla postojati gotovo četiri puta veća vjerojatnost od smrtnog ishoda od kardiovaskularnih bolesti. HPV je vrlo česta infekcija i poznato je da visokorizični sojevi uzrokuju rak vrata maternice.

Ranija su istraživanja pokazala da HPV može prouzročiti upalu u krvnim žilama te pridonijeti nakupljanju opasnog plaka u arterijama. No ovo je prva studija koja ukazuje na povezanost između visokorizične HPV infekcije i smrti od kardiovaskularnih bolesti. Humani papiloma virusi su skupina virusa koja se obično prenosi spolnim kontaktom i najčešće nema simptoma.

Poznato je i da oko 13 tipova HPV-a uzrokuje 99,7 posto karcinoma vrata maternice

Kako bi istražili je li virus potencijalni čimbenik rizika za razvoj srčanih problema znanstvenici su podvrgli brojnim zdravstvenim pregledima 163.250 korejskih žena bez evidentiranih kardiovaskularnih bolesti.

Prosječna dob sudionica istraživanja bila je 40 godina. One su obavljale zdravstvene preglede svake ili svake druge godine u razdoblju od osam i pol godina. Tim znanstvenika otkrio je da je u žena s infekcijom visokorizičnim HPV-om vjerojatnost za nakupljanje opasnog plaka u arterijama 3,91 puta veća u odnosu na ostale ispitanice te da je vjerojatnost u takvih pacijentica od smrti od bolesti srca 3,74 puta veća. Uočen je i 5,86 puta veći rizik od smrtnog ishoda od moždanog udara.

Otkriveno je i da je taj rizik još veći među pretilim ženama s infekcijom visokorizičnim HPV-om.

Studiju su proveli profesori Seungho Ryu, Yoosoo Chang i Hae Suk Cheong s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sungkyunkwan u Seulu.

Moguće da virus stvara upalu u krvnim žilama

"Znamo da upala igra ključnu ulogu u pojavi i razvoju kardiovaskularnih bolesti, a virusne infekcije potencijalni su okidači upale", kazao je prof Cheong. "Poznato je da se HPV povezuje s mogućim razvojem raka vrata maternice, no istraživanja su pokazala da isti virus možemo pronaći i u krvotoku. Moguće je da virus stvara upalu i u krvnim žilama, pridonoseći začepljenju i oštećenju arterija te tako povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti."

Dodao je da studija, objavljena u časopisu European Heart Journal "ističe značaj sveobuhvatne skrbi za pacijentice s visokorizičnim HPV-om".

"Liječnici bi trebali pratiti kardiovaskularno zdravlje pacijentica s infekcijom visokorizičnim HPV-om, osobito onih koje su usto i pretile ili skupine kod koje postoje i ostali čimbenici rizika", rekao je Cheong.

"Važno je da osobe s visokorizičnim HPV-om budu svjesne potencijalnog rizika od bolesti srca i raka grlića maternice. Trebale bi odlaziti na redovite zdravstvene preglede i usvojiti zdrav način života kako bi smanjile rizik od kardiovaskularnih bolesti."

Južnokorejski znanstvenici ističu da u nedostatku "specifičnih antivirusnih lijekova koji ciljaju na HPV" i s obzirom na "limitirane farmaceutske intervencije kod upala" povezanih s ovim virusom treba provesti "dodatna istraživanja o potencijalnim strategijama cijepljenja" čija je svrha smanjiti pojavu visokorizičnog HPV-a. Ističu i da treba dodatno istražiti ima li visokorizična infekcija HPV-om sličan učinak i na muškarce.

"Potvrde li se naša otkrića, ona bi mogla imati važne implikacije na strategije javnog zdravstva. Povećanje stope cijepljenja protiv HPV-a moglo bi biti značajna strategija u smanjenju dugoročnih kardiovaskularnih rizika", kazao je prof. Ryu.

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije u Hrvatskoj je omogućeno od školske godine 2015./2016. svim učenicima i učenicama od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina starosti.

U Velikoj Britaniji cjepivo je od 2008. ponuđeno svim djevojčicama u dobi od 8 godina, a 2019. je uvedeno i za dječake u dobi u 8 godina.

Prof. James S. Lawson sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu i njegovi kolege su u popratnom uvodniku napisali: "Dokazi da virusi općenito, a posebno HPV, povećavaju rizik od štetnih ishoda aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti dovoljno su uvjerljivi da se pridodaju snažnim argumentima za cijepljenje protiv virusa gripe, SARS-CoVa-2 i HPV-a."

Linker
23. travanj 2024 10:53