Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5g/dan

 SHUTTERSTOCK
Pazite na svoje zdravlje

Zašto su žene osjetljivije na unos soli nego muškarci i kako to utječe na krvni tlak?

Manje poznati čimbenik koji može povećati krvni tlak je osjetljivost na sol, sklonost tijela da zadržava sol umjesto da je izlučuje putem bubrega

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), gotovo 1.3 milijarde odraslih osoba u dobi od 30 do 79 godina diljem svijeta ima hipertenziju (visoki krvni tlak), a od 1990. godine broj ljudi s hipertenzijom u svijetu se udvostručio.

Nekoliko je dobro poznatih čimbenika koji povećavaju rizik od hipertenzije. Oni uključuju:

  • Dob - Hipertenzija je češća kod ljudi starijih od 65 godina
  • Etnička pripadnost - Neke su etničke skupine sklonije visokom krvnom tlaku
  • Težina - Pretilost je primarni faktor rizika
  • Redovita konzumacija alkohola i duhana
  • Spol - Muškarci imaju veći rizik od razvoja hipertenzije nego žene. Međutim, taj rizik je veći samo dok žene ne uđu u menopauzu
  • Postojeća zdravstvena stanja - Kardiovaskularne bolesti, dijabetes, kronična bolest bubrega i visoke razine kolesterola mogu povećati rizik

Manje poznati čimbenik koji može povećati krvni tlak je osjetljivost na sol, sklonost tijela da zadržava sol umjesto da je izlučuje putem bubrega. Pregled epidemioloških podataka objavljenih u časopisu Hypertension sugerira da su žene svih dobi i etničke pripadnosti osjetljivije na sol od muškaraca. A ta tendencija zadržavanja više soli se povećava nakon menopauze.

- Najvažnija činjenica istaknuta u ovom pregledu je da su žene, bilo prije ili poslije menopauze, osjetljivije na sol nego muškarci - rekao je dr. med. Eric Belin de Chantemèle, autor studije i fiziolog na Centru za vaskularnu biologiju na Medicinskom koledžu Georgije na Sveučilištu Augusta.


Što je osjetljivost na sol?

Sol se sastoji od otprilike 40 posto natrijevih iona i oko 60 posto kloridnih iona. Potrebna nam je mala količina natrija, oko 500 mg (četvrtina čajne žličica soli) dnevno, za provođenje živčanih impulsa, kontrakciju i opuštanje mišića te održavanje pravilne ravnoteže vode i minerala. Međutim, većina ljudi unosi puno veće doze. U država s višim prihodima oko 75 posto unosa soli dolazi iz prerađene hrane i obroka koji se jedu izvan kuće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje povećanje svježih namirnica u prehrani kako biste smanjili te brojke.

Prema CDC-u, istraživanja pokazuju jaku povezanost između velike konzumacije soli i povećanog krvnog tlaka. Što znači da većina ljudi manjim unosom soli može smanjiti krvni tlak.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5g/dan, a u Hrvatskoj se prosječno unosi 11,6 g/dan, piše ZZJZDNZ. Neki ljudi mogu učinkovito izlučiti višak soli, bez povećanja krvnog tlaka. Međutim, za mnoge promjene u unosu mogu uzrokovati zamjetno povećanje ili smanjenje krvnog tlaka. Za te se ljude kaže da su osjetljivi na sol.


Kako unos soli utječe na žene u odnosu na muškarce?

Odavno je poznato da muškarci mlađi od 65 godina imaju veći rizik od hipertenzije od žena, ali se rizik za žene povećava ulaskom u menopauzu. Međutim, ovaj pregled sugerira da, budući da su žene predisponirane za osjetljivost na sol, to može povisiti krvni tlak, ali to baš nije tako.

Prema dr. Belinu de Chantemèleu, istraživanja na ljudima i životinjama pokazala su da su bubrezi žena bolji u izlučivanju soli. Problem je u krvožilnom sustavu jer sol bi trebala opuštati i krvne žile, ali kod onih koji su osjetljivi na sol to se ne događa.

- Iako su spolni steroidni hormoni važni u regulaciji kardiovaskularnog sustava, nova istraživanja sugeriraju da bi mogli biti uključeni i spolni kromosomi - navodi Sebnem Unluisler, genetski inženjer na Londonskom regenerativnom institutu.

Dodaje da je povećani vaskularni otpor zbog osjetljivosti na sol dovodi do endotelne disfunkcije, što može biti veći faktor rizika kod žena nego kod muškaraca.

Kada se krvne žile opuste i prošire, krvni tlak se smanjuje. Međutim, ako se krvne žile ne opuste, krvni tlak raste.

Dr. Belin de Chantemèle rekao je da se krvne žile ne opuštaju kod mnogih žena, i to zbog osjetljivosti na sol.


Hormoni i krvni tlak

Dugo se raspravljalo u ulozi estrogena u kontroli krvnog tlaka. Pregled objavljen u časopisu Hypertension otkrio je da se krvni tlak osjetljiv na sol povećava nakon menopauze kada su razine estrogena niže.

- Krvni tlak osjetljiv na sol (SSBP) raste nakon menopauze, što bi moglo sugerirati da ženski spolni hormoni zapravo štite od njega, a ne da su žene same po sebi osjetljivije na sol - navodi dr. Meagan Williams, internistica i direktorica ženskog zdravlja u Harbor Healthu, za Medical News Today.

Ali možda nije samo estrogen taj koji ima utjecaj.

Dr. Belin de Chantemèle ističe da studije ukazuju na nemogućnost žena da smanje proizvodnju hormona aldosterona koji zadržava sol, a koji također kontrolira sposobnost krvnih žila da se opuste.

- Čini se da neodgovarajuće razine aldosterona kao odgovor na unos soli smanjuju sposobnost krvnih žila da se opuste - dodao je.


Koje su preporuke?

Općenito je dobro za žene koje su osjetljive na sol da pripaze na unos natrija u prehrani i pokušaju ga smanjiti ako je moguće, navodi dr. Williams. No, taj savjet vrijedi za sve, ne samo za žene osjetljive na sol.

Kako smanjiti sol? Dosoljavanje hrane na stolu i ne praćenje deklaracija na hrani koju kupujemo povisuju šanse da svi mi u organizam unosimo prekomjernu sol.

Evo što možemo učiniti kako bismo sol zadržali na zdravoj razini:

  • Ne dosoljavati hranu.
  • Umjesto pakiranog birati svježe meso.
  • Prilikom kupnje smrznutog povrća, odabrati ono koje je "svježe smrznuto".
  • Izbjegavati gotova jela, procesuirana jela i ona s već dodanim začinima ili umacima.
  • Pročitajte naljepnice i provjeriti sadržaj natrija u hrani koju kupujemo.
  • Prilikom odabira začina, birati one koji navode natrij na svojim etiketama.
  • Kada jedemo vani, zatražiti da se naše jelo pripremi bez soli ili s manje soli.
Linker
22. travanj 2024 13:13