FOTOGRAFIJE: BOJANSTORY GETTY IMAGES
mini vodič

Zašto su dodaci prehrani tako važni u trudnoći? Evo kako izabrati one najbolje

U trudnoći je pitanje zdrave prehrane još važnije nego prije.

Moderan stil života, stres i manjak vremena često se reflektiraju u našoj prehrani. Pojedemo nešto s nogu, zaboravimo unaprijed pripremiti ručak, oslanjamo se na dostavu… Znamo da dobro zdravlje kreće od dobre prehrane, ali nekako to često zaboravljamo. No u trudnoći je pitanje zdrave prehrane još važnije nego prije.

Prvi je korak uvijek savjetovanje s liječnikom. On će vas najbolje uputiti u vaše potrebe temeljem vaše kliničke slike. No, ako je sve u redu, postoje neke stvari koje možete poduzeti sami – a znanstvena istraživanja potvrđuju da su učinkoviti i da djeluju.


Pazite na unos DHA (dokozaheksaenske masne kiseline)

DHA je esencijalna omega-3 masna kiselina, prisutna na primjer, u masnoj i plavoj ribi. Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno DHA kiselina u prehrani, stoga liječnici često sugeriraju pojačani unos DHA kiselina tijekom trudnoće, ali i nakon nje. Zašto je DHA važna tijekom trudnoće i dojenja? Od rođenja do 18. mjeseca života, bebin mozak stvara 1 milijun novih neuronskih veza u sekundi. U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata poput DHA jer je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka, kao i živčanog sustava beba. Ali važna je i za majke jer istraživanja pokazuju da dovoljan unos DHA utječe na smanjenje rizika od preranog poroda, ali ima i blagotvoran utjecaj na raspoloženje majki u postpartumskom razdoblju


Pazite na unos folne kiseline

Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Potrebe žena za folatom rastu tijekom trudnoće, a optimalan status folata trebao bi se postići prije začeća, u prvom tromjesečju, kada se zatvara neuralna cijev. Folatom je bogato tamnozeleno lisnato povrće, a najviše ga nalazimo u: šparogama, špinatu, zelenoj salati, lišću repe, brokuli, kineskom kupusu i peršinu.

Nažalost, pokazalo se da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja odnosno prije nego što shvate da su trudne i kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti. Zbog ključne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa, preporuka je započeti s primjenom folata 12 tjedna prije začeća.


Provjerite unosite li dovoljno željeza

Anemija je jedna od češćih poteškoća u trudnoći, zato je važno provjeriti krvnu sliku dok planirate trudnoću ili na njenom samome početku. Među rizicima za razvoj anemije u trudnoći su relativno malen razmak između dvaju trudnoća, višeplodna trudnoća, češće mučnine (uz povraćanje) te povijest anemije prije trudnoće.

Vaš će vas liječnik kontrolirati i uputiti što učiniti ako vam se tijekom trudnoće ustanovi anemija, no možete je prevenirati kvalitetnijom prehranom bogatom željezom te dodacima prehrani. Poželjno je birati dodatke koji sadrže željezov fumarat jer se taj oblik željeza znatno bolje podnosi kod trudnica koje zasigurno ne trebaju dodatne uzročnike mučnina i probavnih smetnji.


Zašto su dodaci prehrani važni?

Nema dodatka prehrani koji može zamijeniti kvalitetnu i uravnoteženu prehranu u svako doba, a posebno tijekom trudnoće. No, dodaci prehrani mogu biti potrebna i korisna pomoć u ovom osjetljivom razdoblju i odlična nadopuna kvalitetnoj prehrani. Jedan od najmodernijih dodataka prehrani dolazi iz hrvatske tvrtke Almagea®. Almagea je mlada hrvatska tvrtka koja u suradnji s inozemnim i hrvatskim stručnjacima već gotovo cijelo desetljeće razvija inovativne i visokokvalitetne proizvode, a u već sada zavidnoj paleti proizvoda, važno mjesto zauzima proizvod Prenatal Omega3+ primarno namijenjen trudnicama, ženama koje planiraju trudnoću te dojiljama. Prenatal Omega3+ je dodatak prehrani nove generacije koji, osim ključnih nutrijenata u razdoblju trudnoće, sadrži i riblje ulje kao izvor blagotvornih EPA i DHA; omega–3 masnih kiselina. Formulacija je razvijena u Hrvatskoj prema najnovijim svjetskim trendovima, a pritom osluškujući i potrebe domaćih korisnica.

image
FOTOGRAFIJE:


Upoznajte Prenatal Omega3+!

Riječ je o kompleksu vitamina i minerala obogaćenom omega-3 masnim kiselinama (DHA i EPA), folnom kiselinom, vitaminom B6 i B12, vitaminom D te željezom, magnezijem i jodom. Prenatal Omega3+ sadrži dva oblika folne kiseline – aktivni oblik 5-MTHF te folnu kiselinu u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Niska razina folata majke je čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Sa samo 2 Licaps® DuoCap™ kapsule Prenatal Omega3+ dnevno unosite sve esencijalne nutrijente u optimalnim dozama bitne za mamu i bebu. Licaps® DuoCap™ kapsule dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari i štite aktivne sastojke od kisika i vanjskih utjecaja.

image
FOTOGRAFIJE:


Važnost optimalnog oblika i čistoće omega-3 masnih kiselina

Novije spoznaje otkrivaju nam da je za zdrav tijek trudnoće i pravilan razvoj djeteta, važan i odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina, posebice dokozaheksaenske masne kiseline (DHA), koja povoljno utječe na zdravlje srca i krvožilja te osigurava pravilan razvoj mozga i vida.

U kontekstu dodataka prehrani sa sadržajem ribljeg ulja i time omega-3 masnih kiselina, izrazito je bitan način pročišćivanja ribljeg ulja, a molekularnu destilaciju danas smatramo najdetaljnijim i najstrožim načinom pročišćivanja.

Molekularna destilacija ili destilacija kratkim putem posebna je vrsta vrlo visoke vakuumske destilacije koja se odvija u aparaturi konstruiranoj tako da je udaljenost koju molekule moraju prijeći između isparavanja i kondenzacije manja od njihovog srednjeg slobodnog puta. Riblje ulje se ovom metodom pročišćava od teških metala, uključujući živu, PCB (poliklorirane bifenile) i druga onečišćenja i tako nastaje siguran proizvod vrhunske kvalitete za krajnjeg potrošača.

U širokoj paleti dodataka prehrani za trudnice na domaćem tržištu, osim visoke kvalitete omega-3 masnih kiselina, doza dokozaheksaenske kiseline u našem dodatku prehrani je najveća u konkurenciji – iznosi čak 250 mg DHA!


Trudnoća i štitnjača

Mnoge trudnice imaju poteškoća i sa štitnjačom – ili je štitnjača organ koji je pod najvećim stresom tijekom trudnoće. Stoga je Almagea stvorila Almagea® Thyroideal+, dodatak prehrani koji pomaže uravnoteženom i zdravom radu štitnjače. Jedan od upita koje Almagein stručni tim nutricionista i farmaceuta dobiva jest mogu li se Almagea® Thyroideal+ i Prenatal Omega3+ uzimati zajedno i kako? Kratak odgovor – mogu! S obzirom na to da su potrebe za jodom u trudnoći i dojenju veće, preporuka je da trudnice unose dodatnih 25 mikrograma joda odnosno sveukupno 175 do 195 mikrograma joda dnevno. Iz tog razloga je uzimanje 1 kapsule na dan Thyroideal+ (uz doručak) i 2 kapsule Prenatal Omega3+ (po jednu kapsulu uz ručak i večeru) optimalna nadopuna vašim trenutnim potrebama.

Linker
26. travanj 2024 04:43