SHUTTERSTOCK
Pomoć iz prirode

Snižavaju šećer, ali nisu bez rizika: za ovim dodacima oboljeli od dijabetesa najčešće posežu

Biljni proizvodi i dodaci prehrani obično se dobro podnose, pristupačni su, dostupni i lako se primjenjuju, zbog čega ih oboljeli od dijabetesa rado uzimaju

Oboljeli od dijabetesa, kako je pokazalo jedno istraživanje, imaju 1,6 puta veću vjerojatnost da će konzumirati dodatne i komplementarne terapije u usporedbi sa zdravim osobama. Osim toga, i oni koji su skloniji prirodnim proizvodima u liječenju bolesti često posežu za prirodnom pomoći kako bi postigli maksimalan učinak lijekova koje uzimaju.

Mnogi se dodaci prehrani i biljni proizvodi povezuju s nižim razinama šećera u krvi, ali treba znati da je samo jedan posto onih čiji je učinak znanstveno provjeren, dok ostali počivaju na iskustvenim dokazima. S obzirom na popularnost dodataka prehrani uvijek imajte na umu da oni nisu bez rizika jer mogu doći u interakciju s lijekovima ili povećati rizik od poremećaja vrijednosti šećera. No evo onih o kojima se ipak zna nešto više, a među popularnijim su dodacima koje koriste dijabetičari.

Cimet

Cimet je pomogao smanjiti glukozu u krvi natašte i otpornost na inzulin u osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, prema pregledu 16 studija iz 2019. s više od tisuću sudionika. Također, pregled studija iz 2020. otkrio je da je dodatak cimeta pomogao u smanjenju krvnog tlaka kod osoba s dijabetesom tipa 2, razinu triglicerida, ukupnog kolesterola i LDL-a, ali nije utjecao na indeks tjelesne mase, tjelesnu težinu ili opseg struka. Cimet koji se prodaje u trgovinama može sadržavati kombinaciju različitih vrsta cimeta, ali većinom se prodaje kasija. Prikladan je za dugoročno korištenje, no u umjerenim količinama, što se smatra pola žličice dnevno. Kasija, naime, sadrži kumarin koji potiče razrjeđivanje krvi, ali u velikim dozama može oštetiti jetru. Manje štetan je cejlonski cimet (zbog manje kumarina), koji nazivaju i pravim cimetom.

Piskavica

Može smanjiti porast glukoze natašte za 15 mg/dl, odnosno za 23 mg/dl dva sata nakon obroka te glikolizirani hemoglobin (HbA1c) za 1,16 posto, pokazala je metaanaliza deset kliničkih studija. Međutim, doze i formulacije nisu bile ujednačene u svim istraživanjima. Pripravci su uključivali prah, sjemenke i kapsule te su dokazi pokazali da je piskavica vjerojatno sigurna ako se koristi oralno do šest mjeseci. Blagi simptomi kao što su proljev i nadutost mogu biti izraženiji ako se piskavica uzimaju na prazan želudac. Trudnice bi je trebale izbjegavati kao i oni kod kojih bi mogla uzrokovati antitrombocitne učinke zbog kumarina koji sadrži.

Lanene sjemenke

Pokazalo se da cijelo laneno sjeme smanjuje rezistenciju i poboljšava osjetljivost na inzulin, što rezultira prosječnim smanjenjem glukoze u krvi od 6 mg/dl bez promjene tromjesečnog HbA1c. Proučavane su u dnevnoj dozi od 10-60 grama oralno tijekom 48 tjedana. Čini se da su dobri učinci veći s konzumacijom cijelih lanenih sjemenki, a manji s upotrebom lanenog ulja.

Lanene sjemenke imaju nizak udio ugljikohidrata, ali visok udio vlakana, zbog čega pozitivno djeluju na smanjenje šećera u krvi. Uz to, bogate su antioksidansima lignanima što također pomaže sniziti razinu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2 i predijabetesa te povećati osjetljivost na inzulin.

Ginseng

Uz azijski ginseng, američki je najviše proučavan i označen kao siguran dodatak u dozi do tri grama tijekom 12 tjedana. U istraživanjima se ta doza i rok uzimanja pokazala kao učinkovita u smanjenju šećera u krvi natašte za 16 mg/dl bez promjene HbA1c. Niti jedna studija nije pokazala dodatnu korist uzimanja više od tri grama dnevno. Oni koji uzimaju varfarin trebaju izbjegavati ginseng jer može smanjiti učinkovitost varfarina.

image
SHUTTERSTOCK

Gurmar

Biljka koja raste u tropskim područjima Indije i Afrike u istraživanju na 58 pacijenata s dijabetesom tipa 2, koji su dobivali 250 mg ekstrakta lista dva puta dnevno tijekom tri mjeseca, pokazala je značajan učinak u snižavanju šećera i glikoliziranog hemoglobina u odnosu na one koji su uzimali placebo. U jednom drugom istraživanju ekstrakt gurmara od 500 mg dva puta dnevno tijekom 60 dana rezultirao je smanjenjem šećera natašte i nakon jela (od 43 odnosno 55 mg/dl).

Gorka dinja

Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt gorke dinje pomaže u snižavanju razina glukoze u krvi i može povećati proizvodnju inzulina. Gorka dinja izvorno raste u Aziji, Africi i na Karibima. Ima vrlo dugu povijest uporabe u Kini, Indiji i u nekim od zdravijih mjesta na svijetu, poput Okinawe.

Aloe vera

Istraživanja su pokazala i da ekstrakt aloe vere može sniziti koncentraciju glukoze u krvi poboljšavajući osjetljivost na inzulin. Uz to, aloe vera pomaže u snižavanju tjelesne mase i snižava razinu triglicerida u plazmi, ali i u jetri.

Alfa-lipoična kiselina

Skraćeno ALA je antioksidans koji može smanjiti razinu glukoze u krvi natašte i poboljšati osjetljivost na inzulin kod dijabetesa tipa 2, ali ne snižava značajno HbA1c. Nije dokazano da koristi osobama s dijabetesom tipa 1. No, proučavana je kao pomoć u smanjenju dijabetičke neuropatije i pokazala se učinkovitom u dozi od 600 do 1800 mg dnevno tijekom tri do pet tjedana.

Magnezij

Znanstvenici su potvrdili povezanost visokog unosa magnezija, otpornosti na inzulin i dijabetesa. Bitan je za učinkovito iskorištavanje glukoze, a kod njegova nedostatka postoji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Često se kod osoba s dijabetesom koje pate od teške dijabetičke retinopatije pojavljuje niska razina magnezija.

Vitamin D

Sve više istraživanja ukazuje na blagotvoran učinak vitamina D u prevenciji i kontroli mnogih bolesti, uključujući i dijabetes. Primjerice u jednom se istraživanju, objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, navodi kako je četveromjesečno uzimanje vitamina D3 dovelo do poboljšanja funkcije beta-stanica gušterače od 15 do 30 posto te tako uklonio važan čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Druge znanstvene spoznaje ukazuju da trudnice s gestacijskim dijabetesom češće imaju niske razine vitamina D, što potencijalno može voditi slabljenju kostiju novorođenčadi. Također, utvrđena je povezanost viših koncentracija vitamina D u krvi tijekom djetinjstva i manjeg rizika od dijabetesa tipa 1. Ako patite od nedostatka vitamina D, što možete provjeriti krvnim testom, nećete pogriješiti ako ga uzimate kao dodatak prehrani dok ne postignete adekvatnu razinu.

image
SHUTTERSTOCK

Omega 3 masne kiseline

Glavni zadatak omega 3 masnih kiselina je zaštita srca i krvnih žila koje su posebno na udaru kod osoba koje boluju od šećerne bolesti. U dvije trećine dijabetičara kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti. Omega 3 masne kiseline štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem. No, istraživanja su pokazala da mogu pomoći i u kontroli glukoze u krvi. Naime, povišene razine omega 3 masnih kiselina u plazmi povezuju se s poboljšanom osjetljivošću na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2.

Vitamin B12

Oni koji uzimaju metformin za dijabetes tipa 2 imaju nižu razinu vitamina B12 te im se savjetuje godišnji krvni test razine vitamina B12 te suplementacija ako se dokaže nedostatak.

Stručna dijabetička društva savjetuju da se sve potrebne hranjive tvari u organizam unose uravnoteženom prehranom, a dodatak prehrani kod dokazanog nedostatka pojedinih vitamina i minerala. Iako nema pouzdanih dokaza da bilo koji biljni dodaci mogu pomoći u kontroli dijabetesa ili njegovih komplikacija, mogu biti korisni za zdravlje, ali mogu i odmoći, stoga je važno uvijek se konzultirati sa stručnom osobom.

Linker
25. travanj 2024 15:19