SHUTTERSTOCK
okidači

Zašto boli samo jedna strana glave

Glavobolje su najučestaliji tip bolova, variraju prema trajanju, intenzitetu i području koje pogađaju, a nerijetko su jednostrane

Jeste li znali da postoji više od 200 tipova glavobolje? Neke su primarne, što znači da su bolovi u glavi osnovni simptom, druge su sekundarne, odnosno glavobolja je posljedica nekog drugog stanja. Neke od njih javljaju se isključivo ili najčešće na jednoj strani glave.

PRIMARNE GLAVOBOLJE

Cluster glavobolja i migrena, obje primarne, ubrajaju se među one koje pogađaju jednu stranu. Dosta rijetka, ali vrlo ozbiljna, cluster glavobolja pojavljuje se ciklički. Bolovi su intenzivni i koncentrirani oko jednog oka, odakle se mogu širiti na druga područja glave i na lice, kao i na vrat i ramena. Svakodnevni napadaji mogu trajati tjednima, pa i mjesecima. Ostali simptomi su znojenje lica, bljedilo ili rumenilo kože, crvene ili suzne oči, nemir, curenje iz nosa, začepljen nos, oteklina oko zahvaćenog oka. Od cluster glavobolja češće pate muškarci.

Glavni simptom migrene je snažna pulsirajuća bol, često na jednoj strani glave. Uobičajeno je prate zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo i zvukove, mučnina i povraćanje. Kod četvrtine ljudi s migrenom prije početka bolova nastaje aura, odnosno smetnje vida, pa i privremeni gubitak vida, a moguće su i smetnje ostalih osjeta. Ako se ne liječe, simptomi migrene mogu trajati do 72 sata, ponekad i dulje. Tenzijska glavobolja najčešći je tip glavobolje, smatra se da pogađa jednu od pet osoba. Obično je obostrana, ali može biti i jednostrana. Simptomi uključuju tupu bol, osjetljivost vlasišta, osjetljive ili stisnute mišiće ramena i vrata, pritisak u čelu, sa strane ili u potiljku.

image
SHUTTERSTOCK

OKIDAČ I NEKI LIJEKOVI

Uzrok druge skupine jednostranih glavobolja su neurološka zbivanja. Među najpoznatijima od njih je trigeminalna neuralgija koja nastaje zbog oštećenja petog moždanog živca. Jedan je od najčešćih uzroka bolova u području lica i ubraja se među najjače i najneugodnije bolove uopće. Karakteriziraju je jednostrani, intenzivni, izrazito oštri, sijevajući i iznenadni bolovi u licu i glavi. Okcipitalna neuralgija nastaje zbog oštećenja ili upale okcipitalnih živaca koji se protežu od vrha leđne moždine do tjemena. Bolovi nastaju u zatiljku, jaki su, probadajući ili pulsirajući, prati ih osjetljivost na svjetlo. Kod temporalnog artritisa dolazi do upale arterija u glavi i vratu, što uz bolove u mišićima uzrokuje jaku glavobolju na bočnoj strani glave. Ostali simptomi su umor, bolovi u čeljusti i osjetljive sljepoočnice. I neki lijekovi mogu izazvati glavobolju, to mogu biti i lijekovi protiv bolova ako se s njima pretjera. Smatra se da glavobolja zbog prekomjerne upotrebe lijekova zahvaća od 0,5 do 2,6 posto ukupne populacije. Simptomi su često najgori nakon buđenja. Ostali uzroci glavobolje, jednostrane ili obostrane, mogu biti alergije, aneurizma, infekcije, ozljede glave, umor, fluktuacije razine šećera u krvi, istegnuti mišići u vratu, tumori.

Kada je potrebna hitna pomoć

Mnoge glavobolje prolaze same ili uz lijekove protiv bolova. Hitna liječnička pomoć potrebna je ako bolove prate promjene vida, smetenost, vrućica, ukočenost, utrnulost vrata, kognitivne ili promjene osobnosti, osip, poremećaj spavanja, ako je osoba ozlijedila glavu, bolovi se pojačavaju kretanjem, otežan je govor ili je prisutna slabost. I vrlo intenzivne glavobolje te one koje se pogoršavaju razlog su za odlazak liječniku.

Linker
03. travanj 2024 16:30