Zabrinjavajuće

 SHUTTERSTOCK
Alarmantno

Više od polovice svjetskog stanovništva imat će prekomjernu tjelesnu težinu do 2035., stoji u novom izvješću!

Svjetska federacija za debljinu objavila je novo izvješće i podaci su poražavajući


Više od polovice svjetske populacije imat će prekomjernu tjelesnu težinu do 2035., čime će se bilijuni funti izgubiti na potencijalnoj vrijednosti globalnog gospodarstva, upozorava Atlas Svjetske federacije za debljinu. Prema podacima iz 2020., oko 2,6 milijarde ljudi (38 posto) imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili je bilo pretilo, a očekuje se da će u sljedećih 12 godina ta brojka narasti na 4 milijarde (51 posto) ako se ne provedu ozbiljne akcije.

Očekuje se da će samo pretilost tijekom ovog razdoblja porasti s 14 posto na 24 posto, prema novoj analizi Svjetske federacije za debljinu. Što znači da će svaka četvrta osoba (2 milijarde) imati povećani rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Izvješće, između ostalog, za poražavajuće podatke okrivljuje lockdown tijekom pandemije, budući da je kretanje izvan kuće bilo ograničeno, a i poticalo izležavanje. Nažalost, posljedice bi moglo biti teško poništiti.


Kakva su predviđanja?

Očekuje se da će rastuće stope pretilosti biti najveće među djecom, i to da će broj pretilih dječaka narasti s 10 posto na 20 posto dječaka, a djevojčica s 8 posto na 18 posto. Očekuje se da će povećanje prekomjerne tjelesne težine i pretilosti imati znatan ekonomski učinak, s 1,89 bilijuna eura u 2020. godini na 3,86 bilijuna eura 2035. godine. To uključuje zdravstvene troškove liječenja pretilosti i njezinih posljedica te utjecaj visokog indeksa tjelesne mase (ITM/BMI) na ekonomsku produktivnost, uključujući bolovanje, smanjenu produktivnost na poslu i prijevremeno umirovljenje ili smrt.

Procjenjuje se da će prekomjerna tjelesna težina i pretilosti uzrokovati globalni ekonomski pad od oko 2,9 posto godišnje do 2035. Za usporedbu, Covid-19 je uzrokovao pad svjetske ekonomije za 3 posto tijekom 2020., najgore godine u pandemiji.

Atlas Svjetske federacije za debljinu, nevladina organizacija koja svoja izvješća podnosi i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i UN-u, ispitala je trenutačne stope pretilosti i trendove u 180 različitih zemalja kako bi došla do svojih novih projiciranih brojki. Zemlje s najvišom stopom pretilosti obično se grupiraju u južnom Pacifiku, s Kiribatima i Tongom koji su vodeći u svijetu po projiciranim stopama pretilosti za 2035. sa 67 posto, a slijede ih Samoa sa 66 posto, Francuska Polinezija sa 65 posto i Mikronezija sa 64 posto. Najniže predviđene stope pretilosti nalaze se u Aziji, s Vijetnamom od 7 posto, a slijede Japan s 8 posto, Singapur s 9 posto te Indija i Bangladeš s 11 posto.

Svjetska federacija za debljinu smatra da je uz pandemiju i jedan od uzroka rastuća popularnost jeftine, visoko prerađene zapadnjačke hrane. Također su krivi takozvani obesogeni ili kemijski zagađivači poput bisfenola A (BPA) koji djeluju kao endokrini disruptori i nalaze se u plastici, ambalaži za hranu, kućanskom namještaju, bojama, kozmetici itd. Stvari se samo pogoršavaju kada se pojave pretilost i loša prehrana, stoji u izvješću.


Problem debljine u Hrvatskoj

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, normalnu tjelesnu masu je 2019. godine imalo 34 posto odraslih u Hrvatskoj, jedan posto je pothranjenih, a čak 65 posto bilo je s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Nažalost, ovih brojevi će se pogoršati, a posebno raste problem prekomjerne težine i pretilosti kod djece.

Očekuje se da će u Hrvatskoj udio pretilih odraslih porasti u prosjeku za 2 posto godišnje između 2020. i 2035., a to znači da će u udio pretilih osoba biti čak 37 posto. Predviđa se da će stope u djece rasti za 4,8 posto godišnje u tom razdoblju, a to će dovesti do toga da će 29 posto djece biti pretilo u 2035. godini.


Planovi Svjetske federacije za debljinu

Godine 2020. Svjetska federacija za debljinu u dogovoru s članovima razvila je okvir ROOTS koji postavlja integrirani, pravedan, sveobuhvatan pristup usmjeren na to da svaka osoba riješi problem pretilosti. Okvir se temelji na pet ključnih stupova koji obuhvaćaju prepoznavanje pretilosti kao bolesti i pokretača, pojačano praćenje i nadzor, prevenciju pretilost tijekom cijelog života, poboljšanog zdravstvenih usluga i tretmana za osobe koje žive s pretilošću te sistemski pristup rješavanju.

Linker
26. veljača 2024 02:54