SHUTTERSTOCK
11 znakova

Stari li vaše tijelo brže nego što se očekuje - ovi simptomi povezani s trećom dobi će vam to odmah reći

Neki znakovi upućuju na to da naše tijelo stari, pojavljuju se simptomi koje povezujemo s trećom dobi, no ako se pojave u četrdesetima, možemo poduzeti korake da produljimo vitalnost


SPORIJE HODATE

Ako vam se tempo hodanja uspori dok ste u četrdesetima, to može biti znak da starite brže nego što se očekuje. Hodanje je jedna od najlakših i najboljih vježbi koju biste trebali redovito prakticirati barem pola sata, a nastojte raditi do sto koraka u minuti. Da biste si olakšali praćenje koraka, brojite korake deset sekundi i pomnožite sa šest. Kako biste stvorili rutinu hodanja, potražite društvo ili podršku prijatelja, supružnika ili psa s kojim ćete svakodnevno hodati.


IMATE PJEGE OD SUNCA

Smeđe mrlje najčešće se pojavljuju na rukama i licu, a više ih je nakon pedesete. Ako ih se mnogo pojavi već u četrdesetima, vjerojatno starite brže od očekivanog. Većina mrlja je bezopasna i uzrokovana je godinama boravka na suncu, ali odite liječniku ako promijene oblik, boju ili počnu krvariti. Kremu za sunčanje redovito nanosite na lice, vrat i ruke, a tijekom ljetnih mjeseci izbjegavajte i boravak na otvorenom kada je sunce najjače.


TEŽE PAMTITE

Blage promjene pamćenja mogu početi već u četrdesetima, što ćete primijetiti po tome što vam treba više vremena da se prisjetite imena ili činjenica ili po što ste otišli u drugu prostoriju. No, većina slučajeva Alzheimerove bolesti i drugih demencija događa se nakon 65. godine, međutim demencija nije normalan dio starenja. Da biste održali bistrinu mozga, trebate ga vježbati - rješavajte križaljke, učite nove vještine, svirajte, budite društveni, zdravo jedite i redovito vježbajte.


BOLE VAS ZGLOBOVI

Ukočene zglobove povezujemo sa starenjem iako to nije uobičajen pratilac starenja. Rizik za razvoj osteoartritisa povećava se s godinama, ali taj rizik možemo smanjiti. Muškarci najčešće osjete simptome nakon 45., a žene nakon 55. godine. Stanje će se pogoršavati s godinama, ali već i sat vremena vježbanja tjedno može pomoći da se te tegobe zaustave. Ako još niste, vrijeme je da se upoznate s vježbama istezanja, fleksibilnosti i snage.

image
SHUTTERSTOCK

SUHA KOŽA

Mnogi će u starosti imati suhu kožu, ali i to ovisi o njezi, genetici, prehrani... Većina žena u menopauzi iskusit će suhu kožu, a ako to osjete prije, može biti znak da polagano ulaze u menopauzu. No, kožu treba njegovati u svakoj dobi pa ako niste na to obratili pozornost, ni sada nije kasno. Kupite preparate za njegu koji odgovaraju vašem tipu kože, ali ako vas koža svrbi ili ima crvene mrlje, morat ćete posjetiti dermatologa. Nastojte piti mnogo vode, ne provoditi puno vremena na suhom zraku, prilikom umivanja ili tuširanja koristiti mlaku vodu, a ne vruću, prehranu temeljiti na mnogo povrća...


MODRICE SU ČEŠĆE

Koža postaje tanja i gubi masnoću, a modrice uslijed udarca češće su nakon šezdesete. No i njihova pojava ranije u životu može signalizirati promjene na koži i krvnim žilama. Naravno, modrice mogu dobiti i djeca kad se jako udare. S godinama će na pojavu modrica utjecati i neki lijekovi pa odite doktoru ako se pojavi puno modrica, osobito na prsima, leđima ili licu ili ste primijetili pojačane modrice nakon što ste uzeli novi lijek.


STEPENICE SU VEĆI IZAZOV

Normalno je ponekad se uspuhati prilikom penjanja stepenicama, ali ipak biste se trebali laganim hodom popeti dva kata a da se ne uspušete. To govori da je vaše srce u dobroj formi. Ako vam se teško uspeti na drugi kat, to već može biti znak da će vam biti teže obaviti i druge svakodnevne aktivnosti. Za zdravo srce, mišiće i zglobove u formi vježbajte što češće.


STRUK JE SVE ŠIRI

Više ne stanete u hlače koje ste nosili prošlu sezonu, a ne jedete više nego prije ili ne uspijevate tako brzo skinuti kilogram-dva kao ranije? Metabolizam radi sporije, a masne naslage češće se nakupljaju na trbuhu. Bez obzira na dob, trbušna debljina predstavlja rizik za srčane bolesti i dijabetes, pa poduzmite mjere čim uočite da vam se struk proširio. Redovita tjelovježba i zdrava prehrana najbolji su za održavanje vitkosti.


MANJA SNAGA RUKU

Ako vam je teže otvoriti staklenku ili držanje ruku na upravljaču automobila više nije bezbolno, snaga vašeg stiska opada. Obično se to događa u pedesetima, a snagu ruku možete vratiti češćim stiskanjem gumene loptice, cijeđenjem mokre krpe ili mijeseći glinu. Ako rano ili iznenada izgubite snagu stiska, zakažite pregled kod doktora, to bi mogao biti i znak artritisa, oštećenja živaca ili nekog drugog zdravstvenog problema.


PROBLEMI S VIDOM

Nakon što napunite četrdeset, a oko pedesete je još vjerojatnije, pojavit će se problemi s vidom na blizinu i teže će vam biti čitati bez naočala. Stanje poznato kao prezbiopija najčešće je prvi korak prema redovitim pregledima vida. S godinama raste rizik od razvoja glaukoma, katarakte i makularne degeneracije. Da biste smanjili rizik, nosite sunčane naočale koje štite od UVA i UVB zraka, prestanite pušiti, jedite zdravo, vježbajte i redovito odlazite na preglede.


MJESEČNICA KASNI

Ako niste trudni, bolesni i nije vam se dogodila neka trauma, mjesečnica koja više ne dolazi u redovitim ritmovima, kasni ili dolazi preuranjeno, ukazuje na manjak estrogena i da se približava menopauza. U kasnim 30-ima ili ranim 40-ima to je znak perimenopauze, razdoblja koje prethodi menopauzi, koja obično nastupa oko pedesete.

Linker
17. travanj 2024 20:00