SHUTTERSTOCK
Važno

Već od 11 godina: spušta se dobna granica za cijepljenje protiv HPV-a

U hrvatskim se školama provodi kampanja „Budi mRAK roditelj“ koja je usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno HPV-a

Od ove godine krenut će cijepljenje dječaka i djevojčica protiv HPV-a u ranijoj dobi. Sada će se aktivno pozivati djeca od 5. razreda osnovne škole, a do sada su se pozivala djeca u osmim razredima - najavila je prim. Marija Posavec, predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu. Pojasnila je da će se svoj djeci od petog do osmog razreda omogućiti cijepljenje protiv HPV-a u ambulantama školske medicine.


Kampanja „Budi mRAK roditelj“

U hrvatskim se školama provodi kampanja „Budi mRAK roditelj“ koja je usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno HPV-a.

- U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka. U idućim mjesecima educirat ćemo javnost putem različitih kanala, kako bi doprijeli i educirali što veći broj roditelja“- kaže Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta „Budi mrak.“ Prema posljednjim podacima, u školskoj godini 2021./ 2022. godinu protiv HPV-a je cijepljeno 44 posto djevojčica i 25 posto dječaka osmih razreda.


Novo istraživanje

Nedavno su objavljeni i rezultati praćenja milijun i pol djevojčica u Švedskoj tijekom 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine, zaštićene od raka gotovo u 90 posto slučajeva, za razliku od necijepljenih. Studija pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je velika novost, jer se do sada govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice.

Linker
25. travanj 2024 15:21