FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Vaše oči mogu najaviti moždani udar, ali i demenciju. Evo na što treba obratiti pažnju

Znanstvenici su već i prije povezali teži oblik retinopatije s većim rizikom za moždani udar

Prema rezultatima novog istraživanja, oči nisu samo ogledalo duše nego i ogledalo zdravlja mozga. Znanstvenici s Klinike Mayo otkrili su da osobe starije dobi koje imaju retinopatiju imaju ujedno povećan rizik za moždani udar i pojavu simptoma demencije.


Veći rizik

Također, u prosjeku su takve osobe umrle mlađe nego njihovi vršnjaci koji nisu bolovali od retinopatije. Retinopatiju često uzrokuju dijabetes ili povišen krvni tlak, bolesti koje oštećuju male krvne žile koje mrežnicu opskrbljuju krvlju. Znanstvenici su već i prije povezali teži oblik retinopatije s većim rizikom za moždani udar, a ovo je novo istraživanje pokazalo da i osobe koje imaju rane simptome retinopatije (otežano čitanje ili razabiranje udaljenih predmeta) imaju dvostruko veći rizik za moždani udar te čak 70 posto viši rizik za probleme s pamćenjem, što je potencijalni pokazatelj demencije u razvoju.


Kako se dijagnosticira dijabetička retinopatija?

Dijagnoza se postavlja pregledom očne pozadine (fundusa) i po potrebi metodama kao što je fluoresceinska angiografija, kojom se ispituju krvne žile u oku, ili optička koherentna tomografija (OCT) - snimanje mikroskopskih slojeva mrežnice, vidnog živca i rožnice uz pomoć laserske tehnologije. U liječenju se koriste laserske tehnike, injekcija specifičnih lijekova u oko i operativni zahvat - vitrektomija. Početni stadiji bolesti ne moraju biti praćeni smetnjama vida pa oftalmološki pregled s pregledom očne pozadine treba učiniti odmah nakon dijagnoze šećerne bolesti te zatim redovito jednom godišnje. To je vrlo važno jer većina pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze dijabetesa nema oštećenja na oku, a smatra se da je potrebno barem pet godina da dijabetes izazove oštećenja na očima. Ako dijabetičar shvati koliko su važni promjena životnog stila i prehrane, redovito uzimanje lijekova te suradnja s liječnicima, oštećenje na očima uopće se ne mora javiti ili će biti u početnom stadiju pa se neće morati liječiti. Takvim odgovornim ponašanjem dugoročno je očuvana kvaliteta života. Uz malo truda i osobnog angažmana osoba može imati jako dobar vid i vrlo kvalitetan život. Ako ipak dođe do slabljenja vida, potrebno je što prije obaviti temeljit očni pregled kako bi liječenje bilo što uspješnije.


ČITAJTE I:

Linker
26. travanj 2024 15:59