UZROCI GLAVOBOLJE

Najviše glavobolja nastaje zbog metaboličkih poremećaja. Mnogo je uzroka smanjene koncentracije kisika u mozgu, a posljedica je nerijetko glavobolja

Uzroci glavobolje

Promjena vremena, hladni napici, sladoled, stres, prehlada, upala sinusa, hrana, tumor... To su neki od uzroka zbog kojih nas može boljeti glava.

Glavobolja se svrstava u jednu od najčešćih dijagnoza. Liječnici ističu da se prema toj boli treba odnositi s pažnjom jer samo se uz točnu dijagnozu može uspješno liječiti.

Može biti i znak neke teške bolesti, osobito kod osoba koje inače nisu sklone glavoboljama. Važno je utvrditi i radi li se o migreni te o kojoj vrsti kako bi se spriječila ili barem na vrijeme liječila. Ne treba zaboraviti da gotovo pola milijuna Hrvata ima neki oblik migrene, a glavoblju je barem jadanput u životu imao svatko.

- Srećom, većina glavobolja završi bez težih posljedica, i to relativno brzo uz pomoć lijekova ili bez njih - kaže prof. dr. Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju KB-a Sestre milosrdnice. Dodaje kako su ljeti česte tzv. sladoledne glavobolje.

- Pojedete li zagrijani veću količinu sladoleda u kratkom vremenu, možete osjetiti jake bolove u području čela. Isto će se dogoditi ako naglo popijete hladni napitak s puno leda - objašnjava prof. dr. Demarin. Naglašava da se to može izbjeći ako se sladoled konzumira polako i zagrijava u ustima.

Glad i konzervansi

Slično se može dogoditi i nakon konzumiranja hrane koja sadrži najčešći konzervans, mononatrij glutamat. Osobe koje ga ne podnose mogu pola sata nakon jela dobiti glavobolju. Taj je konzervans čest u kineskoj prehrani te konzerviranoj hrani. Da bi se izbjegle nevolje, osobe koje trpe glavobolju nakon jela trebale bi čitati sastav gotove hrane koju kupuju kao i dodataka prehrani.

- Najviše glavobolja nastaje zbog metaboličkih poremećaja - kaže prof. dr. Demarin. Mnogo je uzroka smanjene koncentracije kisika u mozgu, a posljedica je nerijetko glavobolja. Manjak željeza u krvi može uzrokovati glavobolju, kao i nedostatak kisika zbog bolesti dišnih putova. Niska razina šećera u krvi kod nekih će uzrokovati glavoblju. Imate li glavoblju a već dulje niste ništa jeli, vjerojatni je uzrok glad, i kad je niste svjesni. Pomoći će pecivo ili koja kockica čokolade.

- Glavobolja može biti i simptom komplikacija kod bubrežnih bolesnika ili onih s bolesnom jetrom te srčanim bolestima. Visoki ali i niski krvni tlak može biti razlog boli u glavi - kaže prof. dr Demarin.

Stoga, napominje, bolesnici koji imaju visoki krvni tlak moraju redovito uzimati terapiju.

Mnogi ne znaju da i lijekovi, osobito ako se ne uzimaju kako je propisano, mogu uzrokovati glavobolju. To su neki antibiotici, kontracepcijske pilule, antidepresivi, lijekovi za liječenje astme i karcinoma.

Kofein i alkohol

I pretjerana količina kofeina može prouzročiti glavobolju.

- No, ako tijekom tjedna pijete previše kave, a za vikend “popustite”, i nagli pad kofeina može uzrokovati glavobolju - napominje dr. Demarin. Na to da veće količine alkohola izazivaju glavobolju ne treba trošiti riječi. Nakon noćnog obilaska kafića sljedeće jutro je bubnjanje u glavi i neugodna bol.

U većini slučajeva glavobolja prođe bez većih problema. No, sumnjiva bol u glavi s kojom se ranije nismo suočili, a ponavlja se, traži liječnički pregled i stručno mišljenje.

Uzroci glavobolje

Linker
06. svibanj 2024 23:52