SHUTTERSTOCK
Jednostavno je

Urolog podijelio tri iznenađujuća savjeta kako muškarci mogu smanjiti noćne odlaske na WC

Preko 30 milijuna muškaraca iznad 50 godina zbog problema s noćnim mokrenjem ima poremećen san

Gotovo svi muškarci će u nekom trenutku svog života imati problema s mokrenjem. To se uglavnom odnosi na one starije od 50 godina, koji noću mogu više puta odlaziti na WC. Za ovo stanje postoji i logičan razlog. Naime, kako stare, prostata se postupno širi, što zauzvrat stvara dodatni pritisak na mokraćni mjehur. Preko 30 milijuna muškaraca iznad 50 godina zbog problema s noćnim mokrenjem ima poremećen san. Kako bi doskočio problemu i pomogao doista velikoj skupini muškaraca, urolog Edward Schaeffer, podijelio je tri najbolja savjeta za smanjenje mokrenja usred noći.

Alkohol

Prvi savjet ovog urologa je izbjegavanje konzumacije piva ili bilo kojeg oblika alkohola u večernjim satima. Alkohol inhibira oslobađanje antidiuretskog hormona, što dovodi do povećane proizvodnje urina. Osim toga, proizvodnja ovog hormona opada s godinama, što može dodatno pridonijeti nokturniji.

- Alkohol inhibira antidiuretski hormon, zbog čega je odličan recept za kasno ustajanje i mokrenje. Dobivate tekućinu u piću, a zatim dobivate molekulu koja inhibira otpuštanje antidiuretika - dodao je doktor Peter Attia.

Voda

Drugi savjet urologa je izbjegavanje ispijanja vode prije odlaska u krevet. Voda će brzo povećati količinu tekućine u krvotoku, koju zatim bubrezi filtriraju, uzrokujući nakupljanje tekućine u mjehuru.

-Proces ispijanja tekućine i filtracije zapravo znači da će muškarci morati ići na wc nekoliko sati nakon konzumacije. Dodatno, ako već odete na wc, nemojte ponovno popiti čašu vode je ćete se vratiti u kupaonicu prije nego što očekujete - objasnio je dr. Schaeffer.

Čarape

Posljednji savjet doktora upućen onoj skupini muškaraca s bilo kakvim znakovima zadržavanja tekućine u nogama.

- Predlažem ovim muškarcima nošenje čarapa do koljena u krevet. Zadržavanje tekućine češće je kod pretilih osoba kod kojih postoji veći rizik od edema koji može zahvatiti bilo koji dio tijela, ali vjerojatnije je da će se pojaviti na nogama i stopalima - rekao je.

Višak tekućine uzrokovan edemom može se vratiti u krvotok i filtrirati ga u mjehur putem bubrega zbog čega muškarci moraju mokriti. Čarape do koljena smanjit će zadržavanje tekućine u stopalima, čime se smanjuje rizik od noćnog mokrenja.

Linker
15. travanj 2024 20:20