SHUTTERSTOCK
Ne ignorirajte

Upozoravajući simptomi dijabetesa vide se i u očima - evo na što bismo trebali obratiti pažnju

Iako većina uz dijabetes veže jaku žeđ, mnogi zanemaruju pogoršanje vida

Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu bolesti i ne liječi se, piše HZJZ. Jedan od razloga za to je nedovoljna upućenost u simptome šećerne bolest. Iako većina uz dijabetes veže jaku žeđ, mnogi zanemaruju pogoršanje vida. Možda zvuči kao da je to simptom zbog kojeg se ne biste trebali brinuti, ali upravo je suprotno. Crvenilo oko očiju može biti skriveni znak dijabetesa tipa 2. Nažalost, do trenutka kada počne pustošiti vid, možda je već uznapredovao.

- Testovi vida provjeravaju vaš vid i trebaju li vam naočale. Ali oni također igraju ključnu ulogu u provjeri mogućih ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što je dijabetes - objasnila je Kyla Black, optičarka iz tvrtke Boots Opticians, za Daily Mail.

Drugim riječima, ne biste trebali preskočiti pregled vida, čak i ako mislite da je dobar.

Black, koja je optičarka više od 25 godina, na popis simptoma dijabetesa uvrstila je postupno pogoršanje vida ili iznenadni gubitak vida. Isto tako, dodaje, znakovi upozorenja su i zamagljen vid, plutajuće čestice u očima, bol ili crvenilo oka.

Problemi s očima uzrokovani su dijabetičkom retinopatijom, to je komplikacija koja je posljedica šećerne bolesti. Bez liječenja može dovesti do sljepoće. Ali mogu proći godine prije nego što dođe do ove faze, kaže britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Dijabetičku retinopatiju uzrokuje visoka razina šećera u krvi koja oštećuje krvne žile koje hrane stražnji dio oka, mrežnicu.

- Ovi simptomi ne znače nužno da imate dijabetes, ali važno je da ih pregledate - zaključila je Black.

image
SHUTTERSTOCK

Koji su simptomi dijabetesa?

Osim pogoršanja vida, postoje još neki znakovi upozorenja da je riječ o šećernoj bolesti:

  • Nagli gubitak težine - Nenamjerni gubitak težine se događa zbog visoke razine šećera u krvi. Kad bubrezi ne mogu ponovno apsorbirati sav dodatni šećer.
  • Povećana potreba za mokrenjem - Kada glukoza u krvi dođe do određene razine, bubrezi izbacuju iz tijela višak. Da bi došlo do izbacivanja glukoze, proizvodi se više mokraće, odnosno dolazi do učestalog mokrenja. Češće mokrenje izaziva dehidraciju, odnosno pojačanu potrebu za vodom. Kada pijete više, također više mokrite.
  • Povećana žeđ - Tekućina koju gubimo pojačanim mokrenjem izaziva dehidraciju, uslijed čega osjećamo suhoću u ustima. Pojačani gubitak tekućine iz tijela može dovesti i do toga da nas svrbi koža koja je suha.
  • Ekstremni umor - Još jedan simptom dijabetesa tipa 1 je ekstreman umor.
  • Suha usta i svrbež kože - Tekućina koju gubimo pojačanim mokrenjem izaziva dehidraciju, uslijed čega osjećamo suhoću u ustima.
  • Glavobolja - Povećanje razine šećera u krvi može uzrokovati oštećenje živaca, uključujući i one u mozgu, što može rezultirati glavoboljom.
  • Trnci u stopalima i šakama - Povišena glukoza u krvi izaziva oštećenje živaca, što dovodi do osjećaja trnaca u šakama i stopalima.
  • Neredovite mjesečnice - Neke žene imaju redovite mjesečnice, čak i kad su bolesne, ali za mnoge žene, neredovite mjesečnice su znak da nešto nije u redu.
Linker
01. svibanj 2024 16:06