SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Upala mišića ili teniski lakat - kako znati o čemu je riječ?

Zbog preopterećenja zajedničkog mišićnog hvatišta dolazi do upale i poremećaja cirkulacije, što je praćeno boli, ograničenjem kretnji i smanjenjem funkcije ruke

Već me nekoliko dana boli na dodir dio oko lakta, ispod i iznad i kod samog lakta, sve s unutrašnje strane. Mazala sam dva puta ibuprofenskim gelom, ali ne vidim razliku. Pokretljivost je smanjena, ne mogu savinuti ruku, ne mogu je ispružiti, ne mogu rukom doći do lica. Mislila sam da je upala mišića, sad se bojim da nije teniski lakat. Ne bavim se sportom, bila sam na putu četiri dana autobusom (dosta neudobno sjedenje). Ne sjećam se udaraca ili neke traume.

Kruna R., Sisak

Odgovara mr. dr. Željko Markovac, ortoped:

"Pitanje se odnosi na bolove izazvane preopterećenjem mišićnih polazišta u području lakta - bilo s palčane (vanjske) ili s unutarnje strane. Naziv teniski lakat nastao je zbog česte pojave kod tenisača, pogotovo onih koji imaju loš backhand udarac pa tijekom udarca prave naglašeni pokret u ručnom zglobu koji bi trebao ostati ispružen. Čest je kod ljudi koji sporadično obavljaju neke poslove (šarafljenje, prenošenje tereta i sl.). Bol s ulnarne (unutrašnje) strane lakta posljedica je forsiranog opterećenja u smislu jakog stiska i nošenja tereta. Često se javlja kod golfera. Naziva se golferskim, a neki ga zovu i teniskim laktom. U oba slučaja zbog preopterećenja zajedničkog mišićnog hvatišta dolazi do upale i poremećaja cirkulacije, što je praćeno boli, ograničenjem kretnji i smanjenjem funkcije ruke. Potrebno je što prije prekinuti s aktivnostima koje pogoršavaju bolove, redovito provoditi vježbe istezanja, lokalno aplicirati analgetske gelove. Kod jačih bolova mogu se aplicirati kortikosteroidi, hijaluronski preparati pripravljeni za tetive ili matične stanice. U najtvrdokornijim slučajevima potrebno je operativno liječenje. Kada se simptomi povuku, nužno je sustavno provoditi vježbe istezanja, kvalitetnog zagrijavanja prije sportskih aktivnosti, ponekad i poboljšanja tehnike (teniske, golferske ili sl.). To su samo dva stanja koja mogu izazivati probleme s laktom (od mnogih). Zbog toga predlažem da posjetite svog liječnika, fizijatra ili ortopeda kako bi se postavila točna dijagnoza i počelo liječenje."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 16:43