Čaj od đumbira radi se od komadića svježeg đumbira ili naribanog korijena i kipuće vode

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
iznimna ljekovitost

Univerzalni lijek koji može učinkovito liječiti impotenciju i preuranjenu ejakulaciju, a uklanja i toksine iz tijela

Danas se koristi širom svijeta, a svoju primjenu nalazi u kuhinji kao ljutkasti začin i u medicini kao lijek. Potražnja za đumbirom diljem svijeta uvijek je bila velika, a o njegovoj popularnosti svjedoči i to što se nekada na stolovima posluživao uz sol i papar


Malo je onih koji nisu posegnuli za nelijepim kvrgavim korijenom iznimne ljekovitosti i čarobne moći da nas zagrije. Đumbir je danas rado korišten dodatak u prehrani, baš kao što je bio i nekada kada je njegova cijena dosezala cijenu mesa. Mladi izboji đumbira su sočni i mesnati, umjereno blagog okusa te se često ukiseljuju u octu ili prošeku ili se kuhaju u raznim jelima. Čaj se radi od komadića svježeg đumbira ili naribanog korijena i kipuće vode. Uz dodatak meda i limuna dobiva se ljekoviti pripravak koji liječi simptome prehlade, gripe i viroze. Od đumbira se mogu raditi slatkiši, đumbirovo vino, a sok od korijena đumbira često se koristi kao začin u indijskim receptima. Također mnoge južnoazijske kuhinje poput kineske, korejske, japanske, vijetnamske njime aromatiziraju jela, najčešće vegetarijanska, ali i plodove mora i meso.


Univerzalni lijek u ajurvedi

U indijskoj kuhinji đumbir je ključni sastojak, a važna je njegova uloga i u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. U Indiji je prakticira 80 posto stanovništva, no poznata je i širom svijeta. Đumbir je gotovo univerzalni lijek, a njegovo prvo svojstvo je uklanjanje toksina iz tijela, raspiruje probavnu vatru, pomaže probavljanju hrane, potiče oslobađanje enzima u slini i ubrzava pražnjenje želuca. Zbog toga je i znanstveno dokazana njegova učinkovitost u ublažavanju mučnine i povraćanja. Brojne studije dokazale su da pomaže ublažiti mučninu u trudnoći i kod kemoterapije. Ajurvedski terapeuti smatraju ga i blagotvornim u ublažavanju dišnih tegoba.

- Kada u grlu, nosu, sinusima... osjetite težinu, začepljenost i sekret, đumbir će vam uvijek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u rješavanju problema povećane kaphe što se manifestira jednim dijelom i kao kašalj, začepljenost nosa, sinusa, nakupljanje sline i sekreta. Odličan je njegov učinak u liječenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sustava te prehlade i gripe - savjetuje ajurvedska praktičarka Senka Kušer-Mijić, autorica portala ayurveda4you. Đumbir je ljut, a djelovanje mu je takvo da nas grije. Samim tim ga, objašnjava Senka Kušer-Mijić, dovodimo u vezu s krvotokom i cirkulacijom, tj. kardiovaskularnim sustavom u cjelini. Učinkovit je u tretiranju migrena, menstrualnih bolova, hemoroida, edema, urtikarija.

Djeluje kao agens protiv zgrušavanja krvi za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, zatim kao prevencija tromboze te u tretiranju trombocitoze. Koristi se kod neuralgije, ishijasa, mialgije, a provjereno djeluje i na reumu, artritis i osteoartritis.

Koristi se kao difuzijski stimulans koji pospješuje djelovanje ostalih probavnih, dijaforetičkih i ekspektoransnih biljaka.


Đumbir je i afrodizijak

Vrlo je učinkovit u liječenju impotencije, preuranjene ejakulacije i spermatoreje. U indijskim pićima (hladnim i vrućim) đumbir je obavezan sastojak. Dio je i svjetski popularnog masala čaja napravljenog kuhanjem crnog čaja u mlijeku i vodi s mješavinom aromatičnog bilja i začina. Svježi đumbir s oguljenim češnjakom, zgnječen ili mljeven, popularan je kao masala od đumbira, a nije rijetko da se svježi ili sušeni đumbir stavi u kavu, osobito zimi. Ljeti pak osvježava u jogurtu, u koji se s đumbirom mogu dodati i zeleni čili ili listovi mente.


Sirup od đumbir

Može se piti kao sok, ukusan je i u čaju i smoothieju ili kao preljev za sladoled.

SASTOJCI:

  • 3-4 šalice oguljenog i tanko narezanog đumbira
  • šalica smeđeg šećera
  • 1 litra vode

PRIPREMA:

  1. Đumbir, šećer i vodu kuhajte stalno miješajući dok se šećer ne otopi, a zatim lagano kuhajte otklopljeno još 30 minuta.
  2. Neki u ovaj sok dok se kuha dodaju i mahunu vanilije, a neki nakon kuhanja i malo votke.
  3. Procijedite kroz sito, a zatim ohladite na sobnu temperaturu.
  4. Ulijte u čistu bocu i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.


Hranjivi i ljekoviti sastojci

Karakterističan miris i okus đumbiru daju hlapljiva ulja - zingeron, šogaol i gingerol. Tim se spojevima pripisuje protuupalno, analgetsko, antikancerogeno i antipiretičko djelovanje. Uz to, svježi đumbir približno sadrži dva posto bjelančevina, 0,75 posto masti, 17 posto ugljikohidrata, 1,2 posto minerala i 2,4 posto vlakana. Energetska vrijednost 100 grama đumbira je približno 80 kcal. Izvor je kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. Budući da se koristi u malim količinama, kao začin, ne pridonosi značajno ni unosu energije niti unosu nutrijenata u svakodnevnoj prehrani, ali bez obzira na to njegova je popularnost sve veća. Danas se gomoljasti đumbir i đumbir u prahu nalaze u gotovo svakoj trgovini, a cijena mu je vrlo povoljna.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Može li rasti kod nas

U godini prije pandemije koronavirusa (2018.) globalna proizvodnja đumbira iznosila je 2,8 milijuna tona, a Indija prednjači s trećinom proizvodnje, potom slijede Kina, Nigerija i Nepal. Regije jugozapadne i sjeveroistočne Indije smatraju se najprikladnijima za proizvodnju đumbira zbog tople i vlažne klime. Iako može rasti u širokom rasponu vrsta i područja zemljišta, najbolji je kada se uzgaja u toplim, vlažnim krajevima, na nadmorskoj visini između 300 i 900 metara, a u dobro isušenim tlima dubine najmanje 30 centimetara. Razdoblje niskih oborina prije rasta i dobro raspoređenih kiša tijekom uzgoja također je ključno za dobro napredovanje đumbira u tlu. Na našem se području uzgaja više iz hobija ili zbog osobnih potreba, ali nema komercijalnog uzgoja. Općenito se smatra da đumbir na našem području ne može opstati na otvorenom zbog osjetljivosti i drugačijih uvjeta u kojima raste. Zato ga je najbolje uzgajati na stalnoj temperaturi (do 12 °C) jer na nižim temperaturama hibernira i usporava rast, a ako temperatura padne ispod nule, dolazi do smrzavanja i odumiranja. Optimalna temperatura za razvoj biljke je 20 °C, ali na našim prostorima takvu temperaturu nije moguće postići cijele godine. Također, tropska je biljka i voli vlagu pa mu ne odgovaraju ni suhi otoci. Kada se sadi u zatvorenom, može se posaditi u bilo koje doba godine pri navedenoj temperaturi. Vrtlari savjetuju način uzgoja iz rizoma. Za sadnju se uzima svježi korijen s izbojima koje je poželjno ostaviti u vodi dva sata. Korijen se polaže u kompostnu zemlju pomiješanu s pijeskom te se pokriva rahlom zemljom. Dobro se zalije i pazi na vlagu. Nakon 3-4 tjedna izbija sadnica koju je potrebno presaditi u veću posudu kako bi se rizom nastavio razvijati. Ako ga uspijete održavati, đumbir je za upotrebu spreman za 6-8 mjeseci. Ipak, najbolje je procijeniti zrelost prema stabljici. Kada stabljika dosegne barem jedan metar i cvijet otpadne, rizom je spreman za konzumaciju.

Linker
19. travanj 2024 16:28