SHUTTERSTOCK
Unatoč svemu

Učestali problem kod mladih žena i onih u perimenopauzi. Osim svrbeža i seks može biti bolan

Antibiotici, dijabetes i oslabljen imunosni sustav mogu biti glavni uzrok infekcije kandide

Često žene bez konzultacije s liječnikom uzimaju neadekvatnu terapiju te na taj način samo privremeno olakšavaju simptome Imam 46 godina i učestalo imam infekcije kandidom pa me vraćaju s Papa-testa neobavljena posla. Provodim redovito higijenu, pazim na prehranu i imam stalnog partnera. Ušla sam u menopauzu, je li to povezano?

  • Davorka L., Samobor

Odgovara: dr. Kosjenka Dermit, ginekolog, Dom zdravlja Zagreb - Centar

Gljivične upale rodnice i stidnice uglavnom se javljaju u žena reproduktivne dobi, a rjeđe u postmenopauzi. S obzirom na vaš menopauzalni status i učestale vaginalne infekcije preporučila bih da posjetite ginekologa te da prema potrebi učinite dodatnu dijagnostičku obradu kako bi se isključili drugi mogući uzroci upale rodnice. Također, često se zna dogoditi da žene na svoju ruku, bez konzultacije s liječnikom, uzimaju neadekvatnu terapiju te na taj način zapravo ne dolazi do izlječenja nego samo do privremenog olakšanja simptoma. Dodatni rizični faktori za učestale gljivične infekcije su često ili dugotrajno uzimanje antibiotika, šećerna bolest i oslabljen imunosni sustav pa bi i to trebalo razmotriti ako se simptomi ne povlače unatoč adekvatnoj terapiji.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr

Linker
25. travanj 2024 16:34