Bilić Vision
Prvi u regiji

U Hrvatsku stigao prvi laser koji skida starosnu dalekovidnost

Nakon što su prije dvije godine prvi u Hrvatskoj započeli s laserskom kirurgijom mrene, prvi započeli s ugradnjom najmodernijih premium Vivity i EMV intraokularnih leća za oslobađanja od naočala i na daljinu i blizinu, stručnjaci Poliklinike Bilić Vision prvi su na ovim prostorima uveli jedinstveni laser koji uklanja starosnu dalekovidnost, a upotrebljava se samo u najprestižnijim oftalmološkim centrima u svijetu

Njemačka kompanija Zeiss, predvodnica u proizvodnji visokotehnološki razvijene operativne tehnologije u oftalmologiji, odabrala je hrvatsku ustanovu Polikliniku Bilić Vision te joj je dala mogućnost da prva na ovim prostorima u svoju bogatu praksu uvede jedini laser na svijetu koji skida i starosnu dalekovidnost. Izbor Poliklinike Bilić Vision bio je logičan pošto je sama Poliklinika i do sada predvodila u predstavljanju najmodernije oftalmološke tehnologije u hrvatsku medicinu i pacijentima omogućila vrhunsku oftalmološku skrb, trenutno najmoderniju u svijetu.

image
predoperativni pregled, prof. dr. sc. Maja Merlak, FOTO: KADAR22

Do sada samo kompromisna rješenja za starosnu dalekovidnost

Lasersko skidanja dioptrije u svijetu se uspješno provodi već više od 30 godina, gdje statistike pokazuju da je u tom razdoblju lasersko skidanje dioptrije izvelo preko 70 milijuna ljudi koji su imali neku od mogućih grešaka vida: dalekovidnost, kratkovidnost ili astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnice). Metoda je idealna za one koji imaju od 20-40 godina života. Međutim ono što je do danas, kod kirurga koji se bave laserskim skidanjem dioptrije, ostalo problematično, bilo je uklanjanje takozvane starosne dalekovidnosti.

U svojim 40-ima ili nešto kasnije, mnoge osobe primjećuju kako im je sve teže jasno vidjeti na blizinu. Ruke postaju prekratke kod čitanja ili rada na računalu. Nažalost to je prirodan proces starenja - kako starimo oko gubi sposobnost fokusiranja bližih predmeta. Ovo stanje zove se starosna dalekovidnost ili presbiopija.

- Starosna dalekovidnost prirodni je proces starenja organizma pa tako i oka. Zahtjevi modernog života na naše oči sada su drugačiji nego u mladosti. Također, ako za ekranom provodimo velik dio dana, dobro je svakih 45-60 minuta odmoriti oči gledajući u daljinu barem dvije minute - savjetuje Luka Bilić, dr.med. specijalist oftalmologije, refraktivni kirurg iz Poliklinike Bilić Vision. Dodaje da, nažalost, starosna dalekovidnost s godinama samo napreduje, i to do šezdesetih godina života, kada naša očna leća više nema nikakvu akomodaciju pa time ni mogućnost izoštravanja slike na različite udaljenosti. Za ispravljanje te greške vida koriste se rutinski naočale ili operativni zahvati koji su danas među najpopularnijim zahvatima općenito u svijetu, jer omogućavaju oslobađanje od naočala.

image
dr. Luka Bilić, refraktivni kirurg, Poliklinika Bilić Vision

Kod operativnog rješavanja starosne dalekovidnosti do sada su postojala uglavnom kompromisna rješenja. Metodom laserskog skidanja dioptrije moguće je bilo izvesti kompromisno rješenje - laserski monovision, kod kojeg bi jedno oko imalo funkcionalan vid na daljinu, dok bi drugo oko imalo funkcionalan vid na blizinu. Kompromis je u tome što je međuprostor između daljine i blizine bio mutan i nije se postizala dobra funkcionalna usklađenost oba oka te posljedično nemogućnost privikavanja našeg mozga na novonastalu situaciju.

Druga metoda uklanjanja starosne dioptrije izvodi se kirurškim zahvatom ugradnje leće. Riječ je o invazivnijem zahvatu u kojem se mora izvaditi čovjekova bistra leća i zamijeniti s umjetnom lećom koja osobi omogućuje dobar vid na svim udaljenostima trajno. Prednost te metode je ta što se na tom oku više ne može razviti siva mrena u kasnijoj životnoj dobi, a nedostaci leže u nešto invazivnijem zahvatu, gdje se u pedesetim godinama vadi bistra leća i zamjenjuje umjetnim implantatom. Također ove premium leće omogućuju dobar vid na sve udaljenosti, na oba oka, a učinak je trajan do kraja života.

image
dr. Branka Jurić Tomašević, refraktivni kirurg, Poliklinika Bilić Vision

Presbyond - prva laserska platforma koja učinkovito uklanja starosnu dalekovidnost

- Presbyond je laserska blended vision metoda (preklapanje vidne oštrine na sve udaljenosti na oba oka) koristi principe monovisiona (jedno oko više za blizu, drugo vise za daljinu), ali znatno unaprjeđenije. Srž unaprijeđene metode je u korištenju potencijala oka i mozga kako bismo produljili dubinu fokusa svakog pojedinačnog oka. Tako oko koje gleda daleko ne vidi više samo daljinu nego također i srednju udaljenost, a oko koje je za blizu vidi blizinu bolje nego kod običnog monovisiona, a također dobro vidi i srednju udaljenost. Posljedično, srednja udaljenost se vidi odlično za razliku od prijašnjih metoda, a također dolazi i do preklapanja područja jasnog vida oba oka te do učinka sinergije i dobrog vida na oba oka na sve udaljenosti - objašnjava nam dr. Bilić. Naglašava da je rezultat izvrstan vid na blizu i na daleko i neovisnost o naočalama bez neželjenih popratnih fenomena. Presbyond procedura se na zapadu koristi rutinski desetak godina i potpuno je dokazana djelotvornost i sigurnost zahvata.

Čak 95 posto pacijenata su pogodni kandidati za Presbyond, a više od 98 posto operiranih čita novine bez naočala, a oko 90 posto i sitna slova na deklaracijama.

Kako se pripremiti za zahvat i koliko traje oporavak

- Sama procedura za pacijenta je ista kao i standardno lasersko skidanje dioptrije, bezbolna s jednako malim rizicima i brzim oporavkom oka. Za puno navikavanje na vid s produženim fokusom najčešće treba nekoliko mjeseci. Međutim, to ne znači da pacijent kroz taj period ne vidi, nego da mu vid postaje sve bolji i bolji, kako do izražaja dolazi efekt produljenog fokusa koji omogućuje Presbyond. Povratak na posao, moguć je već za nekoliko dana.

U Poliklinici Bilić Vision operacije se obično izvode u četvrtak, a u ponedjeljak gotovo svi pacijenti već normalno rade svoje poslove - rekao nam je stručnjak iz Poliklinike Bilić Vision.

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision

Linker
01. svibanj 2024 17:05