Jakovu Malčiću robotskom neurorehabilitacijom vraćeni su motorika i pokret izgubljeni uslijed ozbiljnog oštećenja leđne moždine.
 Foto: iStock
Jakov o robotskoj neurorehabilitaciji:

'U bolnicu sam ušao u invalidskim kolicima, a sad hodam kao što dišem...'

Pomorac Jakov zbog ozbiljne dijagnoze bolesti kralježnice završio na operaciji, a potom zbog ozljede leđne moždine u vratnom dijelu s posljedicom gotovo potpune oduzetosti ruku i nogu zaprimljen u Specijalnu bolnicu Arithera na postoperativnu rehabilitaciju.

Pomorac Jakov Mlačić 32 godine proveo je na moru. Ploveći na brodovima domaćih i stranih kompanija živio je klasičan život pomorca, u stalnim mijenama plovidbe morima i oceanima i povratka u svoju rodnu Dalmaciju, svojoj supruzi Marijani i sinu, s kojima je provodio dragocjene zajedničke trenutke obiteljskog života ispunjenog harmonijom i međusobnim uvažavanjem. Upravo je taj obiteljski sklad Jakovu bio najveća potpora i ohrabrenje u trenucima kada je zbog ozbiljne dijagnoze bolesti kralježnice završio na operaciji, a potom zbog ozljede leđne moždine u vratnom dijelu s posljedicom gotovo potpune oduzetosti ruku i nogu zaprimljen u Specijalnu bolnicu Arithera na postoperativnu rehabilitaciju.

"U Aritheru su me doveli u invalidskim kolicima. Nisam mogao hodati, nisam mogao micati rukama, tražio sam pomoć za popiti vode. Bio sam u vrlo lošoj poziciji." prisjeća se Jakov perioda nakon operacije.

Zahvaljujući predanom radu fizioterapeutskog tima, ali i Jakovljevoj velikoj volji za oporavkom, već trećeg tjedna konvencionalne fizioterapije kod Jakova je zabilježen značajan napredak u rehabilitaciji, samostalno je stao na noge i napravio svoje prve korake bez pomoći fizioterapeuta.

Tri mjeseca kasnije konvencionalnim metodama fizioterapije Jakovu su vraćene optimalne životne funkcije i sposobnost samostalnog funkcioniranja u obavljanju aktivnosti svakodnevnog života.

Jakov Malčić na robotskom uređaju za rehabilitaciju nogu i hoda Perpedes. [Foto: Arithera]


"Nakon ovako teških povreda leđne moždine, rehabilitacija pacijenata traje i do godinu dana. Rehabilitacija nakon operacija je gotovo jednako važna kao i operacija. Pravovremena i ciljana rehabilitacija, uzimajući u obzir specifičnosti operacije, kondiciono stanje, ali i želje i ciljeve pacijenta, vraća pacijentu optimalne životne funkcije." ističe dr. Dražen Kvesić, voditelj Aritherinog Centra za liječenje bolesti kralježnice.

A Jakovova želja da se što prije vrati u fazu potpune pokretljivosti bila je golema.

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu

Ova misao bila je Jakovu i njegovoj obitelji vodilja u teškim mjesecima koji su iza njih. Nakon konvencionalne fizioterapije Jakov je krenuo na intenzivnu i dinamičnu robotsku neurorehabilitaciju koja se u Specijalnoj bolnici Arithera provodi na najsuvremenijim robotskim i senzornim uređajima najnovije generacije.

U kombinaciji s konvencionalnom fizioterapijom robotska neurorehabilitacija značajno povećava učinke rehabilitacije djelujući na oporavak pokreta i finu motoriku kroz intenzivno, ponavljajuće i motivirajuće motoričko vježbanje.

"Za našeg pacijenta Jakova pripremili smo personalizirani program robotske neurorehabilitacije kreiran da na zabavan, motivirajući i interaktivan način što prije ostvarimo zadani cilj, a to je postizanje potpune samostalnosti u hodu i na najzahtjevnijim površinama kao što su stepenice i neravne površine te sposobnosti samostalnog funkcioniranja u svakodnevnom životu. S Jakovom sa robotikom radimo na stabilnosti trupa, mobilnosti zdjelice, prijenosima težine i jačanju muskulature. Istovremeno unaprijeđujemo finu motoriku prstiju i šake.", rezultatim dosadašnjeg tijeka robotske neurorehabilitacije zadovoljna je Danijela Dobrić, dipl. physioth., koja u Aritherinom Centru za fizioterapiju prati tijek i napredak Jakovove rehabilitacije.

Robotska neurorehabilitacija omogućuje bržu obnovu izgubljene motorike

Robotski i računalno potpomognuti uređaji dizajnirani su da pomognu pacijentu izvođenje pokreta, ovisno o stupnju oštećenja motorike gornjih i donjih ekstremiteta te na principu neuroplastičnosti mozga omogućuju da zdravi dio mozga ili leđne moždine preuzme funkciju oštećenog dijela. Također, omogućuju bolju mjerljivost učinaka terapije te pružaju povratnu informaciju o napretku rehabilitacije pacijentu i fizioterapeutu.

Kako bi se postigli čim bolji rezultati oporavka, važno je započeti s intenzivnom rehabilitacijom što prije, vrlo brzo nakon moždanog udara ili druge vrste oštećenja i ozljede mozga i leđne moždine.

Cilj robotske neurorehabilitacije je oporavak izgubljenih vještina i pokretljivosti te osposobljavanje za samostalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. U slučaju Jakova Mlačića cilj je dosegnut!

"Tako sam se dobro poistovjetio s ovim strojem da već nakon nekoliko dana intenzivnog vježbanja osjećam da se moj hod, koji je do sada bio mehanički, pretvorio u refleksni. Hodam kao što i dišem - refleksno i ne mogu vam opisati koji je dobar osjećaj što više ne razmišljam o svakom koraku. Uz pomoć robotike uspostavio sam koordinaciju pokreta i ojačao mišiće i vratio pokret kakav je bio prije bolesti. Smiješim se svakog dana od sreće što tako dobro napredujem i kako sada sve dolazi spontano." govori Jakov.

Robotskom neurorehabilitacijom u Specijalnoj bolnici Arithera pomorcu Jakovu Malčiću vraćeni su motorika i pokret izgubljeni uslijed ozbiljnog oštećenja leđne moždine. [Foto: Arithera]


OZLIJEĐEN MOZAK MOŽE IZNOVA NAUČITI POKRET I KAKO HODATI

Robotski i računalno potpomognuta rehabilitacija gornjih i donjih ekstremiteta s ciljem oporavka izgubljene motorike, namijenjena je pacijentima s neurološkim i ortopedskim oštećenjima i oboljenjima. To su pacijenti oboljeli od moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga, tumora mozga i leđne moždine, zatim pacijenti s dijagnozom multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i cerebralne paralize koji imaju problem s motorikom, te oni s ozljedama leđne moždine pri prometnim nesrećama, sportskim ozljedama, skokovima u vodu i sl.

Promo

Linker
25. travanj 2024 22:42