Sva tehnološka pomoć koja nam je dostupna ipak nije zamjena za liječnika, to nemojte zaboraviti!
 Foto: iStock
Iskoristite nove tehnologije

Top 10 gadgeta u službi majčinstva

Naš novinar i urednik, inače vrhunski poznavatelj novih tehnologija te tata djevojčice Maše, samo za vas napravio je recenziju deset najkorisnijih i najboljih aplikacija i spravica za non-stop kontakt s vašom bebicom, čak i onda kad je još u trbuhu.

Piše: Ilija Matanović


Prije samo 10-15 godina jedini način da trudnica dozna što se događa s njezinim djetetom bili su redoviti odlasci ginekologu i nada da će sve biti u redu. U međuvremenu su razvijene doslovno stotine proizvoda koji kapitaliziraju na majčinskom strahu i želji da se stanje ploda prati od 0 do 24.

Mjerači otkucaja srca, kućni ultrazvuk, uređaji za puštanje muzike djetetu u utrobi, pametne vage, uređaji koji broje koliko se dijete kreće u maternici… A to je sve prije nego što se dijete uopće rodi.

Kada pak dođe na svijet, u priču ulazi dramatično veći broj tehnoloških izuma: konstantni mjerači temperature, strojevi za praćenje kretanja djeteta tijekom spavanja kako bi se izbjegao SIDS, pametne četkice za zube, pametni beštek, automatski mješači formule - što god se može automatizirati, budite sigurni da je automatizirano.

Strah ne pita

Primjerice, dok smo moja cura i ja čekali svoje prvo dijete, svako malo bi nas uhvatila stravična paranoja da ne čujemo otkucaje srca. Onda bih se ja kao priljepak navalio na njezin trbuh i pokušavao detektirati maleni tdump-tdump-tdump. Slabo je to bilo pa bismo često padali u razne fantazmagorične scenarije. Trajalo je to sve dok nisam u App Storeu otkrio obilje aplikacija za slušanje otkucaja srca nerođenog djeteta. Nisu bezgrešni, nisu savršeno precizni, nisu bogznašto, ali su bolji od mog uha. Princip je jednostavan, skine se aplikacija, pokrene i onda se dio iPhonea gdje je mikrofon stavi na trbuh i polagano pomiče dok ne pogodite mjesto gdje se mogu čuti otkucaji.

Može se i snimati

Taj prvi put kad smo čuli ono duboko lupanje minijaturnog srca oblila nas je neviđena sreća. Postali smo pomalo i ovisni o tome. Svaki bismo dan po nekoliko puta drljali po njezinu trbuhu i slušali Mašino srce. Uspoređivali. Mjerili. Snimali ih (postoji i ta opcija). Da je u to doba postojalo još ovakvih izuma, vjerojatno bismo ih pokupovali sve. Postojao je još jedan koji smo - opet iz teške paranoje - kupili kad je Maša već imala nekoiko mjeseci. U osnovi, to je ploča sa senzorima koja se stavi ispod madraca i spojena je s gadgetom koji stoji pokraj roditeljskog kreveta. Senzori prate djetetovo disanje i pokrete i ako ne zabilježe ništa 15 sekundi, oglasi se alarm koji bi probudio i fosiliziranog mamuta. Smisao toga je da se spriječi SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), nešto čega smo se iz nekog iracionalnog razloga fanatično bojali. Često, prečesto nas je budio bez ikakva razloga, dijete bi se naprosto otkotrljalo dalje od senzora i alarm bi odmah zatulio.

Nisu zamjena za liječničko mišljenje

Naravno, nijedna tehnologija nije savršena i ni u kojem slučaju ne može zamijeniti redovite posjete ginekologu, ali kao svakodnevno pomagalo može biti itekako korisna. Ako ništa drugo, radi duševnog zdravlja roditelja. Ovdje donosimo pregled 10 uređaja koji mogu pomoći trudnicama i novopečenim majkama. Nažalost, za sve te uređaje potrebno je određeno iskustvo kupovanja preko interneta jer ih u našim trgovinama nema.

Young couple looking at the ultrasound scan pictures of their unborn baby
Foto: iStock
Sva tehnološka pomoć koja nam je dostupna ipak nije zamjena za liječnika, to nemojte zaboraviti!


Ovo je top 10 korisnih stvarčica!

iBaby Home Ultrasound

Ovaj kućni uređaj za ultrazvuk snima sonograme djeteta u utrobi i odmah ih tiska preko ugrađenog printera i ima mogućnost slanja slika liječniku, članovima obitelji i prijateljima preko Wi-Wija. Osim toga, kada se dijete rodi, iBaby se pretvara u dječji monitor s pomoću kojega je moguće pratiti dijete dok spava ili se igra u drugoj sobi. Jedini, uvjetno rečeno, nedostatak jest što je uređaj kompatibilan samo s Appleovim iPhoneom. iBaby izbacuje slike u roku od samo nekoliko sekundi i vjerojatno najveća njegova prednost je to što odmah završavaju kod ginekologa.

www.philips.com
249 USD

Mimo Baby

Mimo je vjerojatno najpametniji dječji bodi na svijetu. Uz pomoć ugrađenih senzora prati kako dijete diše, u kojem položaju spava, kolika mu je tjelesna temperatura, koliko je aktivno, je li budno ili spava… Kada procijeni da nešto nije u redu, roditeljima šalje alarm na njihov pametni telefon, a svako jutro će ih na istom tom telefonu čekati cjeloviti izvještaj o prethodnoj noći. Istodobno, Mimo je spojen sa svim osobama koje prate majčinu trudnoću tako da i oni mogu dobivati sve obavijesti i alarme zajedno s roditeljima.

mimobaby.com
199 USD

TempTraq Smart Thermometer

Svaki roditelj zna kolika muka ponekad zna biti izmjeriti temperaturu djetetu: TempTraq je vrlo intuitivan sustav koji konstantno, tijekom 24 sata, mjeri, bilježi i šalje obavijesti o tjelesnoj temeperaturi djeteta na pametni telefon. Riječ je o svojevrsnom flasteru koji je, tvrdi proizvođač, izrađen od mekanog, tankog i fleksibilnog materijala, koji se zalijepi ispod pazuha. Sustav je kompatibilan s iOS i Android uređajima, a automatski šalje obavijest roditeljima kada se dosegne rizična temeperatura.

www.temptraq.com
19,99 USD

KickTrak

Ako se kretanje fetusa značajno promijeni ili ako se zabilježi manje od deset pokreta u roku od dva sata, to može biti indikator određenih problema. Ginekolozi preporučuju svakodnevno praćenje, posebice od 26. tjedna nadalje. KickTrak je uređaj koji pouzdano bilježi kretanje nerođenog djeteta u maternici i kada se dostigne željena brojka od 10 pokreta, zasvira, iz nekog razloga, pjesmu "Twinkle Twinkle Little Star" kako bi majka znala da je sve u redu i da je proces gotov. KickTrak sadrži i arhivu posljednjih deset sesija.

www.amazon.com
19,99 USD

Bellabeat Leaf

Proizvod hrvatsko-slovenske pameti, Bellabeat ima cijelu paletu prenatalnih uređaja, poput pametne vage i Bellabeat Shell za slušanje otkucaja djetetova srca, ali Bellabeat Leaf je možda i najkorisniji od svih. Leaf prati majčino kretanje, mjeri potrošnju kalorija, prati kvalitetu sna i daje savjete o tome kako ga poboljšati (naravno, preko aplikacije na pametnom telefonu). Leaf analizira cikluse blagog i dubokog sna. Može se programirati da vas podsjeća da trebate popiti tablete i uči sve o vašem unutarnjem biološkom satu.

www.bellabeat.com
119 USD

Dreambaby Bump Belt

Voziti se u automobilu s pojasom vezanim preko trudničkog trbuha nikada nije baš najugodnije jer u slučaju nesreće gotovo sigurno će snažno pritisnuti na trbuh i maternicu (a voziti se bez vezanog pojasa još je lošija ideja). Stoga je tu Dreambaby Bump Belt, izrađen od mekanog i udobnog materijala koji se zavuče ispod izbočine trbuha, dok drugi dio pojasa ide standardno preko prsiju. Sustav se može bez problema prebacivati iz automobila u automobil.

www.dreambaby.com.au
34,95 USD

Hi Bebe Sound Fetal Doppler

Ovaj prijenosni portabl doppler detektira otkucaje fetusa već od 10. do 12. tjedna pa sve do poroda i vrlo je jednostavan za korištenje. Dizajniran je tako da bude malen i lagan, ali istodobno robustan i pogodan za babice, doktore i, naravno, trudnice. Hi Bebe ima zvučnik preko kojeg se otkucaji mogu dijeliti s obitelji i prijateljima te LCD zaslon koji prikazuje otkucaje srca fetusa. Osim toga, ima i utor za slušalice, ako trudnica želi sama slušati srce svog ploda.

www.amazon.com
94,95 USD

Flutter

Flutter je svojevrsni doppler za preslušavanje otkucaja srca fetusa, jedan od desetaka koji se mogu naći u dućanima za aplikacije. Budući da je riječ o aplikaciji za iPhone, to naravno znači da nije tako moćan kao hardverski uređaji, ali je zato besplatan. Omogućava praćenje otkucaja srca tijekom zadnjih 16 tjedana trudnoće i daje procjenu pulsa. Ima mogućnost snimanja i naknadnog preslušavanja, a sudeći prema horoskopskom znaku u kojemu će vaše dijete biti rođeno, Flutter daje predviđanja o tome kakva bi osoba vaše dijete moglo biti.

App Store
Besplatno

QardioBase

QardioBase je bežična pametna vaga i analizator tjelesne mase koji je vrlo jednostavan za upotrebu. Uz to što mjeri težinu, QardioBase prati i ostalu metriku bitnu za cjelokupno zdravlje trudnice: indeks tjelesne mase (BMI), mišićnu masu, postotak masnoće u tijelu, kompoziciju vode i kostiju… Napredak se može pratiti preko statističkih podataka unutar aplikacije na smartphoneu, jednako kao i trendovi i postignuti (ili nepostignuti) ciljevi. QardioBase upozorava na fitness ciljeve koje si sami zadate.

www.getqardio.com
149,99 USD

Ritmo

Ritmo je uređaj koji se spaja s vašim audioreproduktorom, tako da vaša nerođena beba može slušati muziku koja je vama najdraža, od Beatlesa do tate koji čita priču za laku noć. Zvučnici se postave u posebne trake koje se omotaju oko trbuha. Istraživanja su pokazala da bebe mogu čuti od 17. tjedna i da puštanje muzike fetusu osnažuje povezanost majke i djeteta i smanjuje stres. Ritmov jedinstveni sustav isporučuje glazbu na nekoliko točaka na trbuhu, tako da zvuk nije pretjerano koncentriran na jednu točku kako ne bi došlo do eventualnog ozljeđivanja nerođenog djeteta.

ritmopregnancy.com
79,95 USD

Linker
26. travanj 2024 22:19