Na tržnicama već možete pronaći domaće rajčice. Ne gubite vrijeme, iskoristite svaki mirisan plod. Rajčice, na sreću, doista možete pripremiti na stotine načina.
 Foto: iStock
MUŠKO ZDRAVLJE

Svi govore o prehrani za ženske bolesti, no što jesti protiv raka prostate ili jetre?

Redovito konzumiranje rajčice i voća, dovoljna količina vitamina D te redovna tjelesna aktivnost mogu smanjiti rizik od nastanka raka.

Od raka prostate češće obolijevaju stariji muškarci koji imaju genetsku predispoziciju za njegovu pojavu. Prehrana i životne navike također utječu na razvoj ove zloćudne bolesti.

Visok unos zasićenih masnih kiselina (iz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda) i pušenje potiču, dok redovito konzumiranje rajčice i voća, dovoljna prisutnost vitamina D u organizmu te bavljenje intenzivnom tjelesnom aktivnošću sprečavaju nastanak raka.

Crvena kraljica

Rajčica je omiljeni ljetni plod, a različiti proizvodi (npr. šalša) omogućuju da u njezinim blagodatima uživamo i zimi. Ona obiluje mikronutrijentima - folatom, kalijem, vitaminima C i E te karotenoidima. Među posljednjima se izdvaja likopen i upravo je rajčica njegov glavni izvor u prehrani muškaraca.

Ne može se sintetizirati u organizmu, zbog čega redovita prisutnost rajčice u prehrani dobiva na značaju.

Foto: iStock
Rajčica je zbog likopena doista među najvažnijim namirnicama za muško zdravlje. Koliko je često na vašem tanjuru?

Štiti jetru

Likopen pozitivno djeluje na organizam na više načina. Važan je za zdravlje prostate i što je njegova prisutnost u prehrani veća, rizik za pojavu ove maligne bolesti je manji.

KORISNO JE ZNATI DA LIKOPEN POBOLJŠAVA PLODNOST. NJEGOVA PRISUTNOST U PREHRANI POVEĆAVA POKRETLJIVOST SPERMIJA.

Također štiti jetru od raka. Likopen normalizira visoki krvi tlak te povišene koncentracije ukupnog i LDL kolesterola u krvi. Smanjuje njihovu oksidaciju, koja inače pridonosi pojavi ateroskleroze. Sve to pozitivno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila, što potvrđuju i rezultati znanstvenih studija.

Likopen svojom antioksidativnom aktivnošću podupire zdravlje kostiju pozitivno utječući na njihovu gustoću. Sprečava degenerativne promjene mozga, pa tako i pojavu Alzheimerove bolesti.

Linker
25. travanj 2024 15:35