Shutterstock
zdravlje

Svake godine moglo bi se spasiti do 3,7 milijuna života ako bi se osnažila implementacija strategije prevencije raka

Genetske mutacije, navode, igraju ulogu u 5 do 10 posto karcinoma, a više od 40 posto smrti od raka u svijetu uzrokovano je čimbenicima rizika

Hrvatska liga protiv raka pozvala je u povodu 4. veljače, Svjetskog dana borbe protiv raka na premošćivanje jaza u onkološkoj skrbi, odnosno na ciljeve borbe za stvaranje pravičnijeg svijeta bez raka, navodeći da se preživljavanje značajno povećava ako je ta bolest ranije otkrivena i liječena.

Svake godine moglo bi se spasiti do 3,7 milijuna života ako bi se osnažila implementacija strategije prevencije, uključujući cijepljenje, otkrivanje i pravodobno liječenje raka, poručila je Liga.

Prema zadnjim objavljenim podacima Registra za rak HZJZ-a u Hrvatskoj je 2020. godine dijagnosticirano 23.230 novih slučajeva invazivnog raka od čega 12.326 u muškaraca i 10.904 u žena, što čini pad od 10,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Tri najčešća sijela u muškaraca su prostata s 19 posto, te pluća kao i debelo crijevo s po 16 posto. Kod žena najčešća su sijela dojka s 26 posto, debelo i završno crijevo s 13 posto i pluća s 10 posto.

Tako visoke stope smrtnosti ne bismo imali kada bi rak otkrivali u ranijim fazama bolesti i kada bi odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i hepatitisa B bio veći, a isto tako i odaziv na Nacionalne preglede ranog otkrivanja raka, poručila je Hrvatska liga protiv raka.

Vodeći uzrok smrti

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, a očekuje se da će do 2040. broj novih slučajeva diljem svijeta porasti na 30 milijuna, upozorava Liga.

Genetske mutacije, navode, igraju ulogu u 5 do 10 posto karcinoma, a više od 40 posto smrti od raka u svijetu uzrokovano je čimbenicima rizika koji se mogu mijenjati i stoga spriječiti pojavnost raka, kao što su potrošnja alkohola, uporaba duhanskih proizvoda i visok indeks tjelesne mase.

Hrvatska lige protiv raka pozdravila je Akcijski plan protiv raka koji su donijeli Ministarstvo zdravstva i vlada, a kojim se osigurava provedba javnih politika na području borbe protiv raka. Liga je posebice pohvalila “povijesnu” nabavu radioterapijske opreme, te pokretanje onkoloških uputnica i nacionalnih preventivnih programa.

Svjetski dan borbe protiv raka održava se svake godine na prigodni dan, 4. veljače, a ta globalna inicijativa ima za cilj podići globalnu svijest o raku, pozivajući na kolektivno djelovanje i ponovno stvaranje “svijeta” u kojem su spašeni milijuni ljudi umrlih od raka koji se mogu spriječiti.

Linker
25. travanj 2024 16:25