SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Šum u ušima nakon ronjenja - na koje preglede bi trebalo otići?

Na šum u ušima mogu utjecati neke bolesti koje ste možda preboljeli dok niste ronili - upala uha, sinusa ili upala pluća

Često ronim i dosad nisam imao problema s ušima pri ronjenju. Međutim, poslije zadnja dva zarona javio mi se šum. Prvi put je spontano nestao nakon nekoliko sati, ali nakon zadnjeg zarona šum ne prestaje. To je zvuk poput TV-a bez programa, konstantan. Napominjem da sam u veljači prebolio koronu, bez većih poteškoća. Pri zaronu nemam bolova u ušima. Što da poduzmem?

  • Ivan K., Šibenik

Odgovara dr. Robert Trotić, otorinolaringolog

Na šum u ušima mogu utjecati neke bolesti koje ste možda preboljeli dok niste ronili - upala uha, sinusa ili upala pluća. No, šum može biti i kasna posljedica preboljele korone jer u 5 posto preboljenih covid-infekcija zaostaju otološki simptomi poput nagluhosti ili šuma u ušima. Bol u ušima obično se javlja u zaronima pri razlici tlaka od 1/16 bara. No, vi je niste imali.

Također pretpostavljam da ste se pridržavali pravila o brzini izrona, koja mora biti manja od devet metara u minuti. Preporučujem da napravite otorinolaringološki pregled i audiološko ispitivanje. To uključuje otoskopiju i mikrootoskopiju, pregled bubnjića optikom, tonski audiogram i timpanogram. Pretrage će pokazati status vašeg uha, prag sluha i tlak u srednjem uhu. U skladu s nalazima može se propisati terapija koja će djelovati na potencijalni uzrok šuma u ušima.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 06:47