SHUTTERSTOCK
Usporedbe

Studija ukazuje: vegeterijanci imaju povećan rizik od prijeloma kuka. Ima li ova prehrana prednosti?

Dok razni prehrambeni stilovi života imaju korisnu stranu, postoji i ona loša - premali unos adekvatnih hranjivih tvari

Fenomen prihvaćanja različitih dijeta kao načina života sve je rašireniji u posljednjih nekoliko desetljeća. Dok sve zajednički sigurno imaju dobru stranu, korisnu za naš organizam, imaju i onu lošu, gdje naše tijelo dobiva previše ili pak premalo određenih nutritivnih vrijednosti. Tako primjerice vegetarijanstvo, kao svoju potencijalno lošu stranu veže rizik za loše zdravlje mišićno koštanog sustava.

image
SHUTTERSTOCK

Povećana mogućnost od prijeloma kuka

- Postoji nekoliko studija koje ukazuju na veći rizik od prijeloma kod vegetarijanaca nego kod onih koji jedu meso, ali nije jasno imaju li muškarci vegetarijanci veći rizik od prijeloma kuka. Razlozi koji podupiru razlike u riziku također su nejasni – izjavio je dr. James Webster, postdiplomski istraživač iz Nutritional Epidemiology Group na Sveučilištu Leeds.

Kako bi bolje razumjeli povezanost između prehrambenih obrazaca i rizika od prijeloma kuka, Webster i kolege proveli su studiju koristeći podatke o načinu života i prehrani U.K. Biobank od 413.914 odraslih osoba. Među njima, 258.765 je identificirano kao mesojedi, dok su 137.954 povremeno jeli meso. Preostalih 9.557 bili su pesketarijanci i 7.638 vegetarijanci.

- Iako su svi vegetarijanci, pesketarijanci i oni koji povremeno jedu meso u prosjeku bili mlađi od onih koji jedu meso, vrijeme do prijeloma kuka i dob do prijeloma kuka bili su slični u različitim prehrambenim skupinama - napisali su istraživači u BMC Medicine.

Tijekom praćenja od 12,5 godina dogodila su se 3503 prijeloma kuka. Istraživači su otkrili da vegetarijanci imaju veći rizik od prijeloma kuka u usporedbi s onima koji jedu meso, s prilagođenom apsolutnom razlikom rizika od 3,2 dodatna prijeloma na 1000 osoba starijih od 10 godina godine. Ovaj povećani rizik nije primijećen kod onih koji povremeno jedu meso ili pesketarijanaca.

image
SHUTTERSTOCK

Prednosti vegeterijanske prehrane

- Prednosti vegetarijanske prehrane svakako uključuju niži rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, negativne strane su manji unos proteina, niži indeks tjelesne mase (BMI), manjak vitamina D i manjak hranjivih tvari povezanih sa zdravljem mišićno koštanog sustava - istaknuo je dr. Webster.

Stoga, vegetarijanci bi trebali održavati zdravu tjelesnu težinu i osigurati adekvatan unos hranjivih tvari, posebice proteina. Osim toga, budući da nije bilo razlike u riziku između povremenih i redovitih jedaća mesa, čini se da smanjenje unosa mesa iz prehrane ne utječe značajno na rizik od prijeloma kuka.

Ograničenje studije

Prema istraživačima, studija je imala nekoliko ograničenja. Na primjer, nisu mogli procijeniti kvalitetu prehrane, što je moglo utjecati na rizik od prijeloma kuka. Studija je također ispitala rizik od prijeloma među veganima, za koje je manja vjerojatnost da će zadovoljiti preporučene smjernice za proteine i kalcij te bi mogli biti izloženi većem riziku od prijeloma kuka. Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se potvrdilo uzrokuje li vegetarijanska prehrana povećanje rizika od prijeloma kuka i zašto.

- Ove informacije pomoći će u izradi strategija za smanjenje rizika - zaključio je dr. Webster.

Linker
03. svibanj 2024 08:31