FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
oprez

Što kada je mokraća smeđa? Premalo vode i neke namirnice nisu jedini uzrok tamnog urina

Ako primijetite tamni urin, a isključite kao uzrok hranu i lijekove, posjetite liječnika


Ako primijetimo da nam je urin smećkaste boje, prva pomisao je da trebamo piti više vode. To je točno jer zbog dehidracije mokraća može biti tamnija. No, ako je tamna unatoč povećanom unosu vode, to je znak da se događa nešto na što treba obratiti pozornost. Mokraća može biti tamna i nakon što pojedete neke namirnice kao što su repa, rabarbara i neke sorte graha, ali i neki lijekovi uzrokuju smeđi urin (antibiotici, laksativi, lijekovi za opuštanje mišića, protiv malarije).

Upala jetre

U rijetkim slučajevima i intenzivna tjelovježba može uzrokovati pucanje mišićnih vlakana i dovesti do tamnije boje zbog krvi u mokraći, no to stanje prate bol i slabost u mišićima. Krvavi urin može izgledati smeđe, a osim menstruacije i unutarnjih ozljeda, uzrok mogu biti i upala prostate, mjehura ili bubrega, infekcije bubrega ili karcinomi, neke spolno prenosive, ali i druge bolesti. Primjerice, smeđi urin jedan je od prvih i najčešćih znakova hepatitisa, odnosno upale jetre.

Također može biti simptom ciroze, a osobito uz žutu kožu ili oči može biti znak mnogih drugih problema s jetrom. Nakon streptokoka u grlu smeđi urin može ukazivati na to da je infekcija zahvatila bubrege.

Tamni urin jedan je od simptoma babezioze, ozbiljne bakterijske infekcije koju prenose neki krpelji. Ako primijetite tamni urin, a isključite kao uzrok hranu i lijekove, posjetite liječnika.

Linker
11. travanj 2024 16:57