FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
postoji rješenje

Što kad strah izmakne kontroli? Kako se osloboditi opasnog poremećaja koji nas nerijetko može odvojiti od svijeta

Jesu li fobije poremećaj novog doba ili postoje oduvijek?


Prvi je o fobijama govorio Freud, naravno, ali sigurno su ljudi oduvijek imali neke strahove s kojima su više ili manje uspješno izlazili na kraj.

Sve dok smo životno funkcionalni, smatramo da fobije držimo pod kontrolom. Problem nastaje kada moramo među ljude, a ne možemo, kada moramo u lift, a ne možemo, kada moramo u avion, a ne možemo, govore terapeuti u emisiji Bez brige s Dijanom na gloria.hr.


Strahovi

Fobije su samo simboli. Naši unutrašnji strahovi, naši nagoni, naše nesvjesno koje niti na koji način ne kontroliramo, uobličimo u neki objekt ili pojavu. I onda se više ne bojimo onog nesvjesnog, nego osvijestimo da je to pas, avion, pčela, livada ili šuma.

Nagoni su zastrašujući. Oni dolaze kada hoće, obuzimaju nas bez naše privole, rasplamsavaju se bez našeg utjecaja. Naše nagonsko prijetnja je selfu, egu kojeg smo sagradili da bi nas čuvao od vanjskog, ali i od nas samih. Nagoni uvijek prijete raspadu ega. I tako hodamo svaki dan, nesvjesni borbe koja se u nama odvija. Kako ipak imamo potrebu sami sebe razumjeti, tu nesvjesnu buru preselimo na neke vanjske objekte. Onda je ipak lakše… tako nam se barem čini.


Nije sve izgubljeno

Dobra je vijest da se fobije mogu rješavati i razrješavati. Ima im lijeka.

Drugi put kada se nečega fobično preplašite, zastanite, osjetite što vas točno uznemiruje i koja je simbolika objekta kojeg se bojite.

Možda sami otključate tu zastrašujuću škrinju, a možda će ipak biti potreban razgovor s terapeutom.

Kako god... ne brinite... fobija se možete riješiti, ili barem i uz njih uživati u životu.


VIŠE O FOBIJAMA POGLEDAJTE NA PORTALU GLORIA.HR

Linker
25. travanj 2024 20:05