SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Sok od rajčice može uništiti opasne bakterije koje teroriziraju naša crijeva

Istraživački tim fokus je usmjerio na salmonelu koja napada crijeva uzrokujući trovanje hranom

Rajčice bi mogle pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija u crijevima, pokazalo je novo istraživanje. Naime, to najčešće korišteno povrće na svijetu prepuno je antioksidansa, vitamina i drugih spojeva od kojih su dva znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u SAD-u identificirali po svojim snažnim svojstvima ubijanja bakterija u staničnim eksperimentima.

Uravnotežena prehrana

Istraživački tim, predvođen mikrobiologom Jeongminom Songom, fokus je usmjerio na salmonelu koja napada crijeva uzrokujući trovanje hranom. Konkretnije na tifusni serotip (salmonella enterica Typhi), koja nastanjuje samo ljudski organizam i kada iz crijeva uđe u krvotok uzrokuje tifus. U mnogim dijelovima svijeta tifus je i dalje veliki javnozdravstveni problem, širi se s osobe na osobu kontaminiranom hranom i vodom, a djeca su izložena najvećem riziku. Godine 2016. prva svjetska epidemija tifusa otpornog na lijekove zahvatila je Pakistan, a osam godina kasnije infektolozi i dalje strahuju da bi se mogle pojaviti regionalne ili čak globalna epidemija. Značajan je problem i pothranjenost i siromašnijim zemljama svijeta. Studija iz 2023. godine u 64 zemlje otkrila je da gotovo polovica djece mlađe od dvije godine ne konzumira voće i povrće u svojoj prehrani.

- Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je saznati mogu li sok od rajčice i rajčice ubiti enteričke patogene, uključujući Salmonella Typhi, i ako ih jesu ubile, koje kvalitete imaju zbog kojih to rade - rekao je Song. Laboratorijski uzgojene kulture Salmonelle Typhi izložene svježem soku od rajčice ubijene su u roku od 24 sata, a ne zbog kiselosti soka. Istraživači su skenirali genom rajčice tražeći gene koji kodiraju male proteine, peptide, koji bi mogli djelovati kao antimikrobna sredstva. Identificirali su dva antimikrobna peptida koji su inhibirali rast Salmonelle Typhi pa čak i u 45 minuta ubili soj otporan na ciprofloksacin, primarni antibiotik koji se koristi za liječenje tifusa.

U daljnjim eksperimentima, spojevi su također ubili soj netifusne salmonele koji uzrokuje nesmrtonosno trovanje hranom. Imajući na umu da su to samo stanični eksperimenti, nalazi studije nisu razlog za ispijanja soka od rajčice na litre jer su potrebna daljnja istraživanja koja će ispitati mehanizam djelovanja. Umjesto toga potiče se uključivanje više rajčice u prehrani kao dio uravnotežene prehrane koja uključuje puno drugog voća i povrća, pod uvjetom da su pridržavamo savjeta o higijeni i čuvanju namirnica.

Linker
27. travanj 2024 22:35