Foto: iStock
Ipak nije tako loše

Sisanje palca i griženje noktiju smanjuju rizik od alergija

Čak 49 posto 13-godišnjaka koji nisu sisali palac ili grizli nokte u djetinjstvu je bilo pozitivno na barem jednu alergiju, a kod onih koji su radili jednu od dvije navedene stvari taj postotak bio je samo 38. Još je manje pozitivnih na alergije bilo u skupini djece koja su radila obje stvari.

Sisanje palca i griženje noktiju uopće nisu tako loše navike kao što se na prvi pogled čini. Naime, studija objavljena u časopisu Pediatrics otkrila je da se kod djece, koja su grizla nokte ili sisala palac, u kasnijoj dobi značajno smanjivao rizik od razvoja alergija. Istraživanje znanstvenika s novozelandskog sveučilišta Otago uključilo je 1037 djece u dobi od 5, 7, 9 i 11 godina. Testirali su ih dva puta na različite alergije, prvi put u dobi od 13, a onda u dobi od 32 godine.

Čak 49 posto 13-godišnjaka koji nisu sisali palac ili grizli nokte je bilo pozitivno na barem jednu alergiju, a kod onih koji su radili jednu od dvije navedene stvari taj postotak bio je samo 38. Još je manje pozitivnih na alergije bilo u skupini djece koja su grizla nokte i sisala palac - 31 posto. Isto ispitivanje na alergije provedeno je i kad su sudionici istraživanja napunili 32 godine te je dalo jednake rezultate.

Znanstvenici su zaključili da izloženost mikroorganizmima u ranoj dobi unaprijeđuje imunosustav i smanjuje rizik od nastanka različitih alergija kasnije u životu.

Linker
08. svibanj 2024 19:01