Nepušenje i zdrava prehrana, bogata namirnicama koje sadrže puno antioksidanata, najočitije su dobre navike koje će svakako pridonijeti zdravlju pluća, a one su u tome i najučinkovitije.
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

SHVATITE IH OZBILJNO Pet znakova da vaša pluća trebaju hitnu pomoć

Pušenje uništava pluća izazivajući sve vrste problema, krenuvši od manjih respiratornih bolesti sve do karcinoma pluća. I da, pušenje definitivno utječe na kapacitet pluća.

Svježi zrak je, nažalost, postao rijetkost, većina nas živi u onečišćenom okolišu, a to znači da više nego ikada trebamo obratiti pažnju na signale koje nam pluća šalju. Neke od tih znakova lako je zanemariti, no to ne bismo smjeli činiti želimo li sačuvati dišni sustav zdravim.


1. Bolovi u leđima i ramenima

Premda se navode kao rijedak simptom, bolovi u leđima, ramenima, pa i u prsnom košu mogu biti znakovi raka pluća kod kojeg, ako se otkrije u ranoj fazi postoji puno veća vjerojatnost izliječenja. Ako su ti bolovi jači i dugotrajniji od vaših uobičajenih bolova u leđima, javljaju se češće ili se od njih razlikuju, svakako posjetite liječnika.


2. Kašalj

Kašalj može upućivati na neko bezazleno i jednostavno stanje, poput prehlade, ali može biti i znak kronične bolesti, stoga je važno znati razlikovati različite tipove kašlja. Intenzivan ili uporan kašalj može biti znak raka pluća, osobito ako se uz njega javlja i iskašljavanje krvi.


3. Kratak dah

Kratak dah najčešće je posljedica određenih stanja koja pogađaju srce ili pluća, poput astme ili respiratornih alergija. Imate li epizode kratkog daha, dobra je ideja pokušati promijeniti okoliš kako biste provjerili hoće li vam se simptomi javljati i u drukčijem okruženju. Ako vam se kratak dah javlja često svakako posjetite liječnika.


4. Žutica

Ovaj simptom lako je ne povezati sa zdravljem pluća, no vrlo je važan jer žutica je jasan indikator problema s jetrom, a oni mogu biti uzrokovani rakom pluća. Kod žutice koža dobiva žutu boju, a i bjeloočnice postaju žute, od blijedožutih do tamnožutih.


5. Manjak energije

Svatko od nas povremeno je iscrpljen, to je normalno. Manjak sna ili stres mogu biti uzrok vašeg umora, no ako se osjećate abnormalno umorno i iscijeđeno previše često, uz to uporno kašljete i nemate apetit, možda je u podlozi umora neko ozbiljnije zdravstveno stanje povezano s dišnim putevima.

Što možete učiniti za pluća

Internet je pun savjeta za “čišćenje pluća”, no brzo popravljanje situacije i čišćenje ovih organa jednostavno ne postoje. Zato je važno usvojiti zdrave navike koje će dugoročno održati (ne samo) dišni sustav zdravim.

Nepušenje i zdrava prehrana, bogata namirnicama koje sadrže puno antioksidanata, najočitije su dobre navike koje će svakako pridonijeti zdravlju pluća, a one su u tome i najučinkovitije. Nemojte čekati razvoj problema kako biste izašli na svježi zrak! Preuzmite inicijativu na vrijeme i obnovite pluća time što ćete ih uposliti. Ako imate neku kroničnu bolest, nemojte se obeshrabriti - razgovarajte s liječnikom specijalistom o tome koji su sportovi primjereni za vas.

Uzrok pojavljivanja astme nije još razjašnjen, no poznato je da kućne grinje i drugi organizmi koji žive u prašini mogu pogoršati stanje kod ove bolesti. Zbog toga je važno redovito čistiti i usisavati kućanstvo, često mijenjati posteljinu, pokrivače i jastuke, riješiti se tepiha, zavjesa i sličnih predmeta. Za čišćenje upotrebljavajte prirodne proizvode, izbjegavajte industrijske proizvode s umjetnim mirisima i aerosol.


ČITAJTE I:

Linker
26. travanj 2024 11:16