SHUTTERSTOCK
studija

Sedam poslova koji donose veći rizik za rak jajnika - je li vaše zanimanje na popisu?

Istraživanje je pokazalo da frizeri imaju povišen rizik za razvoj raka zbog kemikalija s kojima svakodnevno rade

Žene koje provode mnogo vremena u kontaktu s bojama, izbjeljivačima i sprejevima za kosu imaju veće šanse da obole od raka jajnika. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Montrealu pokazalo je da osobe koje provedu 10 ili više godina radeći u frizerskim salonima i salonima ljepote imaju tri puta viši rizik za nastanak raka jajnika od prosječne populacije. Osobe koje rade u računovodstvu i građevinarstvu također imaju dvostruko veći rizik za razvoj raka. Ovo je popis zanimanja povezanih sa značajno većim rizikom za razvoj raka:

  • frizerke
  • brijačice
  • kozmetičarke
  • građevinske radnice
  • radnice u računovodstvu
  • krojačice
  • prodavačice ili radnice u maloprodaji

Opasne kemikalije

S druge strane, isto je istraživanje pokazalo da medicinske sestre imaju niži rizik za razvoj raka. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire više od 300 žena. Uzroci razvoja ovog raka još uvijek nisu posve razjašnjeni i u 9 od 10 slučajeva bolest nije bilo moguće prevenirati, pokazala su istraživanja.

- Žene koje rade u frizerskim salonima i zanimanjima srodnim tome izložene su stotinama kemikalija u visokim koncentracijama, uključujući boje za kosu, šampone, regeneratore te proizvode za stiliziranje i ostale kozmetičke proizvode. Prema našem istraživanju, rad u frizerskim salonima i salonima ljepote i izloženost djelovanju 12 toksičnih agensa povezani su s povećanim rizikom za rak jajnika - kaže autorica studije, dr. Anita Koushik. U istraživanju su korišteni podaci 491 žene s dijagnozom raka jajnika u Montrealu, u periodu između 2010. i 2016. godine. Podaci su uspoređeni s podacima 897 žena koje nisu oboljele od raka, a zatim su se analizirali podaci o njihovim zanimanjima, medicinskoj anamnezi i općem zdravstvenom stanju. Najveću zabrinutost izazvalo je 18 kemikalija, od kojih je mnoge već istraživala Međunarodna agencija za istraživanja o raku zbog njihove povezanosti s rakom.

Među njima su amonijak, hidrogen peroksid, puder za kosu, poliesterska vlakna, formaldehid, pogonski plinovi i petrol. Kemikalije mogu djelovati kao okidač za rak tako što se vezuju uz dnk ili pak uzrokuju dugoročna oštećenja koja dovode do toga da se stanice nekontrolirano multipliciraju. Liječnici su u tekstu objavljenom u časopisu Occupational & Environmental Medicine već upozorili na visoko kumulativnu izloženost kemikalija u nekim zanimanjima.

Linker
25. travanj 2024 15:53