Tihi ubojica

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
neznanje nas ubija

Unatoč boljoj svijesti o raku jajnika, mnoge žene ignoriraju četiri ključna rana simptoma

Iako danas znamo mnogo o raku jajnika i unatoč mnogim kampanjama za jačanje svijesti o toj bolesti, mnoge žene ignoriraju simptome koji mogu ukazivati na rani stadij bolesti. A to je ključno za uspješnije liječenje

Rak jajnika se u Hrvatskoj svake godine otkrije kod 400-500 žena, nažalost, u mnogih se otkriva u kasnijoj fazi bolesti, a za uspješno liječenje ključno ju je otkriti što ranije. Pri tome je jako važno prepoznati simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nerijetko su i simptom drugih (manje ozbiljnih) bolesti pa često ostaju zanemareni. Nažalost, većina žena i danas živi u zabludi da rak jajnika otkriva Papa test, što nije točno. Redovite ginekološke kontrole i Papa test jako su važni za zdravlje žena i kao probir za rak vrata maternice, no za otkrivanje raka jajnika ključno je osluškivati svoje tijelo i otići liječniku kada se uoče simptomi, koji mogu nalikovati simptomima drugih bolesti zato ih je u svakom slučaju važno provjeriti.


Britanska anketa: neznanje nas ubija

Prema anketi koju je objavio The Guardian, koja je uključila tisuću žena, 79 posto njih ne zna da je nadutost simptom raka jajnika, 68 posto nije bilo svjesno da bol u trbuhu također može ukazivati na rak jajnika, a čak 97 posto ispitanica osjećaj sitosti nije povezalo s rakom jajnika.

Uz to, većina žena (99 posto) nije znala da je potreba za hitnijim mokrenjem također znak za uzbunu, dok dokazi upućuju na to da se ženama često ti simptomi u ambulantama obiteljske medicine pripišu sindromu iritabilnog crijeva (IBS). Također, 40 posto žena u ovoj anketi pogrešno vjeruje da se rak jajnika može otkriti probirom na rak vrata maternice, tj. Papa testom.

Te su brojke razočaravajuće i ukazuju na to da je potrebno uložiti daleko više truda u podizanje svijesti o raku jajnika jer je prepoznavanje simptoma ključno u upućivanju žena na dijagnostiku i liječenje. Pravovremeno liječenje značajno poboljšava ishod, smanjuje invazivne terapije i, u konačnici, smanjuje smrtnost od raka jajnika.

Rak jajnika, nažalost, ubija oko trećine oboljelih žena tijekom prve godine od dijagnoze jer se često otkriva samo u kasnim fazama. Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, rak jajnika odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine i riječ je o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem.


Kada se treba javiti liječniku

Evo koji su simptomi raka jajnika na koje trebate obratiti pozornost i što ranije se javiti liječniku:

  • natečeni trbuh i osjećaj nadutosti,
  • bol u trbuhu ili području između kukova (zdjelice),
  • nemate apetita ili osjećate sitost ubrzo nakon što počnete jesti,
  • hitna potreba za mokrenjem ili češćim mokrenjem tijekom nekoliko tjedana.

Ako imate ovakve simptome, obratite se liječniku. Točan uzrok raka jajnika nije poznat, ali su poznati neki rizični čimbenici koji povećavaju opasnost od nastanka raka, ali ne znače da ćete zaista dobiti rak. Jednako tako, nedostatak čimbenika rizika ne znači da ga nećete dobiti. Među čimbenicima rizika najizraženiji su BRCA 1 ili BRCA 2 mutacija, prisutnost raka jajnika u obitelji, pretilost, početak menstruacije u ranijoj dobi i kasniji ulazak u menopauzu, višestruke trudnoće.

Linker
16. travanj 2024 19:03