SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

S kojim lećama se oči najmanje umaraju pred monitorom?

Polutvrde leće nemaju zaštitu za rad na monitoru. Međutim, postavlja se pitanje što je pravi uzrok vaših tegoba

Nosim polutvrdu leću (samo jedno oko) i mučim se s gledanjem u monitor. Dnevno provedem gledajući u monitor najmanje osam do devet sati. Slika mi je blještava i na momente izgubi oštrinu. Postoji li neka posebna vrsta leće koja može smanjiti refleksiju?

Olga S., Zagreb

Odgovara dr. Morena Gavrić, oftalmolog:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Polutvrde leće nemaju zaštitu za rad na monitoru. Međutim, postavlja se pitanje što je pravi uzrok vaših tegoba. Možda imate suho oko koje može uzrokovati pojačanu refleksnu produkciju suza i tako utjecati na lom svjetla koje dolazi na leću. Možda nedovoljno trepćete pa se leća osuši ili promijeni poziciju. Za početak kapajte umjetne suze bez konzervansa. Možete ih kapati više puta tijekom dana - i kada imate i kada nemate kontaktne leće. Ako bude trebalo, možete u optici nabaviti zaštitne naočale za rad na računalu bez dioptrije i nositi ih preko leće. Nadam se da će nešto od toga pomoći."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 17:56