SHUTTERSTOCK
najčešće zablude

Razbijamo pet mitova o gljivičnim infekcijama kože

Iako iskustvo s njima ima velik dio populacije, čini se da još uvijek ne znamo dovoljno o njima jer su mitovi o gljivičnim infekcijama kože i dalje prilično rašireni


Gljivične infekcije kože su izuzetno česte i, prema procjenama, gotovo milijardu ljudi širom svijeta pati od nekog oblika dermatomikoze (gljivična infekcija kože, kose i noktiju). Nije nimalo čudno što nam gljivice toliko često ometaju život s obzirom na to da žive posvuda oko nas. Mogu se naći na tlu, u zraku, na tvrdim površinama, biljkama pa i u našem tijelu (koža, sluznice), no probleme nam mogu uzrokovati samo određene vrste koje su patogene za čovjeka. Najčešće nas muče one koje se naseljavaju na koži našeg tijela te na sluznicama probavnog sustava i/ili spolnih organa. Gljivice općenito, a potonje naročito, vole topao i vlažan ambijent kakav pronalaze u tenisicama, čarapama, na bazenima, u tuš kabinama, svlačionicama i gimnastičkim dvoranama, kao i na stopalima, između prstiju, u preponama i u naborima kože te se tamo vrlo lako i brzo razmnožavaju. Uobičajeni simptomi gljivičnih infekcija kože su iritacija, crvenilo, osip, svrbež, oticanje, ljuskice, ranice i mjehurići, a među najčešćim lokacijama svakako je atletsko stopalo kod kojeg često može biti pridružena i gljivična infekcija noktiju. No, koliko god bile česte gljivične infekcije, čini se da još uvijek nismo naučili dovoljno o njima jer su i dalje prilično rašireni razni mitovi o njima, poput toga da atletsko stopalo pogađa samo sportaše ili da su gljivice posljedica loše higijene. Vrijeme je da razbijemo pet najraširenijih mitova o gljivičnim infekcijama kože i napokon naučimo nešto više o njima.

Mit 1: Atletsko stopalo pogađa samo sportaše

Pogrešno! Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala koja jest česta među sportašima, ali nije rezervirana samo za njih. Ova je infekcija dobila takav naziv zbog toga što gljivice koje je uzrokuju obitavaju u toplom i vlažnom ambijentu, poput čarapa i tenisica sportaša, bazena, svlačionica, tuš kabina ili teretana, a naročito na sportskim podlogama i strunjačama koje zadržavaju vlagu. Hodate li bosi na takvim mjestima, veća je vjerojatnost da ćete „pokupiti” ove gljivice koja se lako prenose. No, možete ih zaraditi i hodate li bosi po tepihu u hotelskoj kupaonici, ako samo dijelite ručnik ili obuću s nekim tko je zaražen ili ako vam se jako znoje stopala.

Mit 2: Gljivice na koži su posljedica loše higijene

To nije točno, iako pridržavanje dobrih higijenskih navika može smanjiti rizik da se zarazite ili da vi prenesete gljivice osobama s kojima ste u bliskom kontaktu. Gljivičnu infekciju kože može dobiti svatko, uzrokuju je patogene gljivice koje su svugdje oko nas, a naročito se vole zadržavati i razmnožavati se na vlažnim i toplim mjestima. Vrlo su zarazne i šire se kontaktom sa zaraženom osobom ili dijeljenjem zajedničkih predmeta s njima, kao što su ručnici, odjeća ili obuće, a možete ih „zaraditi“ i samim kontaktom s kontaminiranim površinama, kao što su to podovi, strunjače, garderobe i tuš kabine u sportskim objektima. Stoga je održavanje dobre osobne higijene važan faktor za smanjivanje rizika od zaraze. To ne znači da se trebate prati i tuširati više od uobičajenog - kada govorimo o gljivicama dobra higijena poglavito uključuje održavanje kože suhom kao jednu od najvažnijih preventivnih mjera. Uz to su bitni još i redovito pranje odjeće, održavanje obuće suhom i njeno mijenjanje, korištenje isključivo vlastitih ručnika, obuće i odjeće te izbjegavanje hodanja bosih nogu u teretanama, na bazenima i slično.

Mit 3: Gljivične infekcije će proći same od sebe

Gljivične infekcije neće proći ako ih ne liječite. Štoviše, zanemarite li ih i ne liječite, one se mogu raširiti na druge dijelove tijela. Može im se pridružiti i bakterijska infekcija čime se i simptomi mogu pogoršati, a liječenje otežati. Osim toga, neliječenu gljivičnu infekciju mnogo ćete lakše prenijeti osobama s kojima ste u bliskom kontaktu.

image
SHUTTERSTOCK

Mit 4: Atletsko stopalo i gljivična infekcija noktiju nisu povezani

Naprotiv, gljivična infekcija noktiju često počinje kao infekcija na koži - zvana tinea pedis (poznatija kao atletsko stopalo), a potom se širi na nokte te s jednog nokta na drugi. Tinea pedis je u 30 - 59 posto slučajeva povezana s gljivičnim oboljenjem noktiju.

Mit 5: Gljivične infekcije kože i noktiju teško se liječe

Ustrajnost u terapiji ovdje je ključna te se većina gljivičnih infekcija kože danas lako liječi kvalitetnim protugljivičnim lijekovima koji se nanose na kožu (tzv. topički lijekovi), a mogu se kupiti bez recepta. Samo u ozbiljnijim slučajevima (opsežnije infekcije, oslabljen imunosni sustav i sl.) potrebno je liječenje lijekovima koji se uzimaju na usta (tzv. oralni lijekovi) i izdaju na recept liječnika. Izuzetno je važno držati se svih uputa navedenih u kutijici s lijekom odnosno od zdravstvenih radnika te ne prekidati liječenje kad vam se čini da su gljivice „prošle”, već nastaviti terapiju do kraja (piše u uputi o lijeku). Gljivične se infekcije lako liječe, ali ako terapiju niste odradili kako i koliko dugo treba se, lako se i vraćaju.


S pravim lijekom gljivice mogu postati prošlost

Nemojte čekati da se gljivice na vašoj koži rašire i uzrokuju još više problema. U ljekarnama je dostupan Exoderil u obliku kreme i otopine, lijek koji ima dobar učinak na najčešće uzročnike gljivičnih infekcija kože. Možemo reći da ima trostruko djelovanje jer učinkovito djeluje na gljivice, ima protuupalno djelovanje čime otklanja simptome poput svrbeža ili žarenja te ima i antibakterijski učinak protiv određenih bakterija koje se često pojavljuju zajedno s gljivičnim infekcijama. Drugim riječima, nećete morati nanositi dodatne lijekove, a to može liječenje učiniti jednostavnijim i manje skupim. Dodatna prednost je da su protugljivični (antifungalni) lijekovi iz skupine alilamina, kao što je naftifin u lijeku Exoderil, pokazali veći postotak izlječenja i manje recidiva u odnosu na lijekove iz skupine azola.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Izvori:

  • Sažetak opisa svojstava lijeka Exoderil 10 mg/ml otopina za kožu. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno u travnju 2023.
  • Sažetak opisa svojstava lijeka Exoderil 10 mg/g krema za kožu. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno u travnju 2023.

Linker
25. travanj 2024 19:15