Nastojte da područje zahvaćeno gljivičnom infekcijom bude uvijek suho te ga nakon pranja dobro osušite
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prirodna ljekarna

I za najupornije gljivice postoji rješenje: isprobajte jabučni ocat, kurkumu, sladić, sodu bikarbonu...

Gljivične infekcije su neugodne, dosadne i nerijetko dugotrajne jer gljivice nije tako lako iskorijeniti. Srećom, priroda nudi niz moćnih sredstava protiv gljivica koja su u mnogim slučajevima čak i učinkovitija od lijekova, a mogu se primjenjivati i u kombinaciji s njima te tako ubrzati liječenje

Većina ljudi ima neku gljivičnu infekciju barem jednom u životu. Loše higijenske navike ili prilike, vlaga i topla klima mogući su uzroci, no postoji i niz drugih. Gljivične infekcije obično se javljaju kad je imunitet oslabljen te se organizam više nije u stanju sam boriti protiv gljivica ili tijekom antibiotičke terapije. Uz to, određena stanja poput onkoloških terapija ili dijabetesa također povećavaju rizik za obolijevanje od gljivičnih infekcija. Među najčešće gljivične infekcije spadaju pelenski osip, atletsko stopalo (tinea pedis), tinea cruris (gljivična infekcija prepona) te oralna kandidijaza ili soor, kao i lišaj. Iako se možda, u usporedbi s nekim drugim bolestima, gljivične infekcije mogu činiti bezazlenim problemom, one su zapravo vrlo neugodne i, što je još gore, teško ih je liječiti te može proći dosta vremena dok se posve ne povuku. Liječnici obično propisuju oralne lijekove ili kreme, no mnoge od gljivica koje uzrokuju ove najčešće infekcije s vremenom postaju otporne na sve agresivnije oblike lijekova.

Bezreceptni lijekovi i antimikotičke kreme dostupni su u svakoj ljekarni, no ni oni nisu baš uvijek učinkoviti. S druge strane, većina gljivičnih infekcija zapravo odlično reagira na sredstva iz kućne radinosti pa se isplati pokušati prvo problem riješiti na prirodan, a možda i učinkovitiji način.


Mogući uzroci gljivičnih infekcija

Vruća i vlažna klima, prekomjerno znojenje te oslabljen imunitet uslijed bolesti kao što su rak i HIV mogu izazvati gljivične infekcije. No, uzrok mogu biti i loše higijenske navike te higijenski neodgovarajući ambijent u kojem se živi, kao i nošenje prljavih čarapa i donjeg rublja. Nošenje preuske odjeće može izazvati znojenje, što za posljedicu ima razvoj gljivičnih infekcija. I debljina može biti izvor učestalih infekcija jer se u kožnim naborima zadržava vlaga koja je plodno tlo za gljivice, kao i stres, koji slabi imunitet te na taj način pogoduje razvoju gljivičnih infekcija.


Jabučni ocat

Jabučni ocat ima antimikotička svojstva i idealan je za sprečavanje širenja gljivica. Nedavno istraživanje pokazalo je da blago razrijeđen jabučni ocat može spriječiti razmnožavanje kandide, gljivice koja je odgovorna za brojne infekcije. Možete pomiješati dvije jušne žlice jabučnog octa s vrućom vodom i popiti ili u toj mješavini natopiti gazu ili blazinicu te utapkati na dio kože zahvaćen gljivicama. Ponavljajte postupak tri puta dnevno i vrlo brzo trebali biste vidjeti rezultate. Jabučni ocat možete pomiješati i s himalajskom kristalnom soli i vodom te u toj otopini namakati stopala na kojima imate gljivičnu infekciju. Istom otopinom možete namazati i unutrašnjost cipela ili tenisica.


Ulje čajevca

Ulje čajevca ima prirodno antibakterijsko i antimikotičko djelovanje. Jedna randomizirana kontrolirana studija je pokazala da je naročito učinkovito za liječenje atletskog stopala. Pokazalo se da su ispitanici koji su koristili ulje čajevca nakon mjesec dana imali poboljšanje područja zahvaćenog infekcijom za 70 posto, dok je kod kontrolne grupe koja je koristila placebo primijećeno poboljšanje za 40 posto. Ulje čajevca pomiješajte s baznim uljem, poput kokosovog ili maslinovog, i utrljajte u dio kože zahvaćen gljivičnom infekcijom tri do četiri puta dnevno. Ovo je inače jedan od najučinkovitijih kućnih lijekova za gljivične infekcije.


Kokosovo ulje

U nezagrijanom obliku kokosovo ulje djeluje kao moćan protugljivični agens. Kad se nanosi na kožu, učinkovito je poput topičkog lijeka, ali sigurnije jer nema nuspojava. Blago je i nježno za kožu te može biti korisno za liječenje lišaja na vlasištu. Treba ga nanositi na kožu tri puta dnevno.


Kurkuma

Kurkuma je moćan protuupalni i protugljivični začin i sva dosadašnja istraživanja govore u prilog njegovoj učinkovitosti u suzbijanju gljivičnih infekcija. Jedno je istraživanje pokazalo da je kurkumin, aktivna tvar u kurkumi, učinkovit protiv kandide, ali i brojnih drugih gljivica. Pomiješajte kurkumu s malo vode i nanesite na dio kože zahvaćen gljivicama. Nemojte se zabrinuti kad na koži ugledate žućkaste mrlje, nakon pranja će nestati. Kako biste što bolje iskoristili pozitivan učinak kurkume, pomiješajte je s toplom vodom i popijte ili popijte čaj od kurkume.


Zubobiljka ili spilanthes

Ljekovita biljka koja se koristi kod zubobolje, kao što joj ime govori, učinkovita je i protiv gljivičnih infekcija. Istraživanja su pokazala da ima snažna antimikrobna i antimikotička svojstva, a najbolji se rezultati postižu kad se na područje zahvaćeno gljivicama nanosi tinktura ove biljke. Aloe vera Aloe vera jedno je od najistraživanijih prirodnih sredstava za liječenje kožnih infekcija. No, uz to što liječi infekcije, smiruje kožu te je obnavlja na mjestima gdje je oštećena. Gel aloe vere treba nanositi na područje zahvaćeno gljivicama nekoliko puta dnevno dok ne dođe do poboljšanja.


Češnjak

Češnjak je jedna od najmoćnijih antimikrobnih i antimikotičkih biljaka. Osobe koje redovito jedu češnjak manje su podložne gljivičnim infekcijama. Zdrobite nekoliko češnjeva češnjaka s malo maslinova ili kokosova ulja te promiješajte tako da dobijete gustu smjesu. Nanesite je na mjesto zahvaćeno infekcijom i ostavite da djeluje tridesetak minuta ili, ako imate vremena, do dva sata. Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok ne dođe do poboljšanja. Češnjak je učinkovit protiv lišaja te naročito protiv gljivica Candida, Torulopsis, Trichophyton i Cryptococcus.


Ulje origana

Još jedan aktivan protugljivični agens je ulje origana. Istraživanja su pokazala da pomaže u borbi protiv nekih sojeva kandide, što je izuzetno korisno uzme li se u obzir da je upravo kandida jedan od najčešćih uzročnika infekcija. Pomiješajte nekoliko kapi toga ulja s bilo kojim baznim uljem i mješavinu utrljajte u kožu na mjestu gdje je zahvaćena infekcijom. Možete postići dobar učinak i ako uzimate kapsule ulja origana oralno.


Med

Neobrađeni med poznat je po svojim iscjeljujućim svojstvima. Nepasterizirani med može učiniti čuda kad je riječ o ubijanju bakterija i gljivica zahvaljujući tome što prirodno sadrži antiseptik hidrogen peroksid. Kako biste se riješili infekcije, na dio kože zahvaćen gljivicama nanesite jušnu žlicu meda i ostavite da djeluje što duže, po mogućnosti pola sata, te ponavljajte više puta dnevno dok ne primijetite poboljšanje.


Listovi neema (nima)

Listovi indijskog drva neema imaju snažna antimikotička svojstva i izuzetno su dobri za kožu općenito. Ekstrakt neema ima sposobnost s kože ukloniti brojne patogene i dermatofite. Pranje inficiranog područja vodom u kojoj su se kuhali listovi neema može pomoći u liječenju gljivičnih infekcija. Za pripremu vode za ispiranje kuhajte listove neema u vodi 2-minute. Savjet: nemojte listove kuhati predugo jer više neće biti tako učinkoviti i nemojte ih nanositi direktno na inficiranu kožu jer mogu izazvati nadraženost.


Soda bikarbona

Soda bikarbona naročito je korisna kod nekih gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo. Nanošenje sode bikarbone na stopala i u unutrašnjost cipela pomaže u apsorpciji vlage i znoja te tako sprečava razmnožavanje gljivica.


Ulje ili čaj od limunske trave

Ulje te, u nešto manjoj mjeri, čaj od limunske trave imaju antimikotičko djelovanje koje može biti od koristi u liječenju kožnih gljivičnih infekcija kao što je lišaj. Za liječenje gljivične infekcije pomiješajte nekoliko kapi ulja limunske trave s baznim uljem i nanesite direktno na zahvaćeno područje kože dva puta dnevno.


Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid također pomaže u liječenju atletskog stopala. Namakanje stopala u otopini s hidrogen peroksidom učinkovito ubija gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo. Otopina se priprema tako da se voda i hidrogen peroksid pomiješaju u jednakom omjeru.


Đumbir

Gingerol, glavni bioaktivni spoj u đumbiru, ima moćna protugljivična svojstva. Uvođenje đumbira u prehranu u obliku čaja učinkovito pomaže u prevenciji i liječenju gljivičnih infekcija kao što je kandida.


Sladić

Sladić ili slatki korijen u prahu pomiješan s malo vode tako da se dobije pasta možete nanositi na kožu zahvaćenu gljivicama dva puta dnevno. Smanjit će upalu i uništiti gljivice.


Mjere opreza

● Uvijek nosite čistu odjeću.

● Nosite cipele koje omogućuju da zrak cirkulira oko stopala.

● Svakodnevno mijenjajte čarape i donje rublje.

● Izbjegavajte korištenje zajedničkih garderoba za presvlačenje ili tuš-kabina, a ako ih baš morate koristiti. uvijek na nogama nosite svoju obuću. Ni u kojem slučaju u takvim prostorima nemojte biti bosi.

● Izbjegavajte nošenje preuske odjeće i dajte prednost odjeći izrađenoj od pamuka, koji koži omogućuje da diše.

● Izbjegavajte češanje inficiranog područja jer to može pogoršati stanje i povećati rizik za širenje infekcije.

● Područje zahvaćeno gljivičnom infekcijom perite najmanje dva do tri puta dnevno.

● Nastojte da područje zahvaćeno gljivičnom infekcijom bude uvijek suho te ga nakon pranja dobro osušite.


U kojim slučajevima zbog gljivične infekcije treba otići liječniku

● Ako nakon primjene prirodnih, kućnih pripravaka nema poboljšanja.

● Ako se gljivična infekcija pogorša ili se često vraća.

● Ako se infekcija počne širiti.

● Trudnice i osobe oboljele od dijabetesa.

● Ako je gljivična infekcija praćena visokom temperaturom ili gnojem na zahvaćenim područjima


Kako brže izliječiti infekciju

Jedite jogurte i probiotike

Jogurti i probiotici sadrže velik broj dobrih bakterija koje pomažu u zaštiti od mnogih gljivičnih infekcija jer uništavaju mikrobe koji ih uzrokuju. Još jedan odličan izvor probiotika je fermentirana hrana, a ako to ne pomaže, možete probati uzimati probiotičke suplemente koji imaju veću koncentraciju dobrih bakterija.

Jedite namirnice bogate C-vitaminom

Vitamin C ili askorbinska kiselina jačaju imunosni sustav koji nas štiti od raznih infekcija, a dobar imunosni sustav pomaže i u bržem liječenju gljivičnih infekcija.

Pranje sapunom i vodom

Mjesto zahvaćeno gljivičnom infekcijom perite sapunom i vodom dva puta dnevno te prije nanošenja bilo kojeg lijeka ili kućnog antimikotičkog pripravka. To će pomoći u sprečavanju širenja infekcije.


Crni čaj pomaže kod atletskog stopala

Namakanje stopala u običnom crnom čaju može biti vrlo korisno u liječenju gljivica na noktima nožnih prstiju ili na stopalima. Naime, crni čaj sadrži taninsku kiselinu koja isušuje stopala, ubija bakterije i pomaže u zatvaranju pora stopala čime se smanjuje znojenje, koje pogoduje razmnožavanju gljivica. Zakuhajte pola litre vode i u nju stavite pet do šest vrećica crnog čaja. Ostavite vrećice u vodi dok se ne ohladi, a zatim u njoj namačite stopala 30 minuta. Ovu kupku za stopala primjenjujte svakodnevno dok ne riješite problem gljivica.


Ulje klinčića protiv gljivica u usnoj šupljini

Jedna od njegovih najkorisnijih primjena je kod gljivica u usnoj šupljini, bilo da se nalaze na jeziku, nepcu ili u uglovima usana. Istraživanje objavljeno u časopisu Microbiology analiziralo je učinkovitost ulja klinčića protiv gljivica u usporedbi s nekim antimikotičkim lijekovima te je utvrđeno da je ulje klinčića jednako učinkovito kao nistatin, lijek koji se vrlo često propisuje za liječenje gljivične infekcije u usnoj šupljini. Drugo istraživanje iz 2005. pokazalo je da ulje klinčića ima snažnu antimikotičku aktivnost protiv gljivica kao što je kandida, a ona je najčešći uzročnik gljivičnih infekcija u usnoj šupljini. Želite li isprobati, pomiješajte 2-3 kapi ulja klinčića s jušnom žlicom kokosova ulja te mješavinu mućkajte u ustima 20 minuta, zatim ispljunite te operite zube četkicom i zubnom pastom.

Linker
12. ožujak 2024 19:13