SHUTTERSTOCK
Začinjeno

Produljuje život - dodatak koji želimo imati u kuhinji

Spojevi u začinjenoj hrani mogu između ostalog pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju tjelesne težine i mogu smanjiti potrebu za dodatnim unosom soli

Ili ju volite ili ne volite. Kada govorimo o začinjenoj hrani, ako pripadate onoj skupini koja voli začinjena jela, bit ćete zadovoljni kad čujete da namirnice poput ljute paprike i čilija nude više od samog okusa. Naime, spojevi u začinjenoj hrani mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju tjelesne težine, a mogu i povećati dugovječnost. Ipak, začinjena hrana nije za svakoga, pogotovo ako imate problema s probavom.

Što namirnici daje ljutkasti okus

Ljute paprike i čili u sebi sadrže kemijske spojeve zvane kapsaicinoidi (tvar koja biljkama daje ljutinu). Ovaj je spoj najviše koncentrirani u bijeloj ovojnici paprike i zato će, kad zagrizete papričicu, vezati za sebe receptore topline uzrokujući osjećaj peckanja u ustima.

U nastavku donosimo pregled zdravstvenih dobrobiti i rizike jedenja začinjene hrane.

Podržava zdravlje srca

Postoje dokazi da začinjena hrana učinkovito djeluje protiv razvoja srčanih bolesti. Primjerice, studija iz 2022. je pokazala da začinjena hrana i paprika mogu poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, istraživanje iz 2017. pokazalo je da začinjena hrana može značajno smanjiti dnevni unos soli. Daljnji pregled opservacijskih studija iz 2023. otkrio je da, iako veći unos začinjene hrane može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, ipak može negativno utjecati na razinu kolesterola. Stoga su potrebna daljnja visokokvalitetna istraživanja kako bi se došlo do novih saznanja.

image
SHUTTERSTOCK

Može poboljšati zdravlje crijeva

Mikrobiom crijeva igra iznimno važnu ulogu u našem zdravlju. Neravnoteža bakterija u crijevima povezana je s gastrointestinalnim (GI) i metaboličkim poremećajima poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i dijabetesa. Dok začinjena hrana kod nekih može uzrokovati probavne smetnje, ona zapravo može imati koristi za zdravlje crijeva ako se konzumira u umjerenim količinama. Istraživanja pokazuju da kapsaicin može doprinijeti zdravlju crijeva povećanjem količine dobrih bakterija, a istovremeno, smanjujući broj loših bakterija koje uzrokuju bolesti. Niske doze kapsaicina također mogu pomoći u uklanjanju viška kiseline iz želuca, pospješujući zacjeljivanje čira na želucu. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja.

Pomaže procesu mršavljenja

U studiji iz 2021. godine, 63 posto sudionika izjavilo je kako osjeća veće zadovoljstvo nakon pojedenog obroka sa začinima u kojima je bio prisutan kapsaicin. Konzumacija začinjene hrane može pospješiti regulaciju tjelesne težine povećanjem potrošnje energije i sagorijevanja masti, smanjenjem apetita i poboljšanjem sastava crijevnog mikrobioma. Premda, postoje i studije koje dokazuju negativan učinak na gubitak težine. Naime, recenzija iz 2022. godine govori da začinjena hrana koja sadrži kapsaicin, može smanjiti apetit, ali ipak dugoročno ne štiti od pretilosti. Recentna studija iz 2023. godine otkrila je da su osobe koje su konzumirale veće količine začinjene hrane, imaju veću vjerojatnost za razvijanje prekomjerne težine i pretilost. Istraživači vjeruju da bi to moglo biti zbog začinjene hrane koja povećava želju za slatkim. Također, vjerojatnije je da će začinjena hrana biti meso, a manje povrće, što također može pridonijeti debljanju.

Može doprinijeti dugovječnosti

Možda i najveća prednost začinjene hrane, ona koja najviše obećava, je potencijal produljenja dugovječnosti. To može biti posljedica antioksidativnih i protuupalnih učinaka popularnih kapsaicina. U pregledu iz 2021. godine promatrane su četiri opservacijske studije s ukupno 564 748 odraslih sudionika kako bi se ispitala povezanost konzumacije začinjene hrane (čili papričica, umaka od čilija ili ulja od čilija) i smrtnosti (smrti). Istraživači su otkrili da, u usporedbi s onima koji nisu redovito jeli začinjenu hranu, redoviti konzumenti imaju 12% manji rizik od smrtnosti svih uzroka. Pregled iz 2015. povezao je konzumaciju začinjene hrane s nižim rizikom smrtnosti od raka, ishemijske bolesti srca te bolesti dišnog sustava.

Rizici začinjene hrane

Začinjena hrana općenito se smatra sigurnom ako se konzumira u umjerenim količinama. Međutim, velike količine kapsaicina mogu uzrokovati neugodne gastrointestinalne simptome, uključujući:

  • Žgaravicu
  • Mučninu
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Bol u želucu

Ovi simptomi mogu biti izraženiji kod osoba s IBS-om. Iako rijetke, postoje studije koje su povezale unos čili papričica i začinjene hrane s grčevima u nogama, osipom na koži i koprivnjačom. Nadalje, neke studije sugeriraju da veći unos začinjene hrane može povećati rizik od raka, osobito želuca, žučnog mjehura i jednjaka. Međutim, druge su studije pokazale da česta konzumacija začinjene hrane zapravo može zaštititi od raka probavnog trakta, osobito raka jednjaka.

Savjeti za konzumiranje začinjene hrane

Iako začinjena hrana može ponuditi pregršt zdravstvenih dobrobiti, važno ju je konzumirati kao dio uravnotežene prehrane i na zdrav način. Primjerice, dodavanjem ljute paprike omletu možete poboljšati njegov okus ali i hranjive tvari. Ipak, začine valja dodavati postupno kako biste smanjili potencijalne, neželjene nuspojave. Počnite s blažim papričicama s manje kapsaicina. Kad osjetite da su vam se okusni pupoljci navikli na trenutnu razinu začina, postupno dodajte one ljuće.

Linker
27. travanj 2024 08:28