SHUTTERSTOCK
testirajte

Prirodna Viagra za koju mnogi nisu ni čuli - ne samo da čini čuda za seksualni život, već i poboljšava pamćenje

Ovaj moćan sastojak dio je svakodnevnog obroka mnogih slavnih osoba

Glumica Jennifer Aniston i manekenka Miranda Kerr samo su jedne od mnogih slavnih osoba koje su prepoznale zdravstvene dobrobiti biljke maca te ju koriste u svojim dnevnim obrocima poput smoothieja i u kolačima.

Što je uopće maca i za što je korisna?

Porijeklom iz Anda, današnje područje južnoameričkih država Bolivije i Perua ljekovita zeljasta biljka maca, koju još nazivamo maka, mača i peruanski ginseng, raste na visini do 4400 metara. Njezina ljekovita svojstva je prema legendi koristilo pleme Inke za bolje performanse svojih ratnika u bitkama. Također, stoji visoko na popisu prirodnih afrodizijaka zbog čega je mnogi zovu prirodnom Viagrom. Pomaže kod PMS-a, neredovitih menstruacija, menopauze te policističnih jajnika. Tradicionalno, maca se koristi kao hrana i kao prirodan lijek za liječenje respiratornih i reumatskih bolesti. Od brojnih nabrojenih koristi ove super namirnice, detaljnije ćemo izdvojiti ove:

image
SHUTTERSTOCK

1. Povećava libido

Prednost dodavanja mace u prehranu o kojoj se najviše govori je njezin potencijal za povećanje libida. Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija supernamirnice može učiniti čuda u spavaćoj sobi. Jedno istraživanje iz 2002. pokazalo je da su muškarci koji su uzimali 1,5 g ili 3 g dnevno imali veći seksualni nagon od onih koji su primali placebo. Dva druga izvješća koja su se pojavila u pregledu iz 2010. pokazala su značajnu pozitivnu promjenu u seksualnoj želji i kod muškaraca i kod žena. Recentnije, 2020. godine, znanstvenici iz Španjolske su otkrili da uzimanje 2 g mace svaki dan tijekom 12 tjedana značajno poboljšava proizvodnju spermija.

2. Smanjuje erektilnu disfunkciju

Iako su dokazi ograničeni, neka istraživanja pokazuju da bi maca, koja se također naziva peruanski ginseng, mogla biti korisna za osobe s erektilnom disfunkcijom. Studija na štakorima pokazala je da su životinje nakon 15 dana uzimanja povećale seksualno ponašanje i poboljšale performanse. Drugo istraživanje proučavalo je učinak konzumiranja 2,4 g korijena mace dnevno tijekom tri mjeseca. Oni koji su uzimali dodatak iskusili su značajno povećanje seksualne dobrobiti u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

3. Povećava energiju

Neki znanstvenici tumače da maca, povrće iz porodice krstašica srodno brokuli, cvjetači, kupusu i kelju, može dati mega poticaj energije - slično kofeinu. Tim iz Perua je 2016. godine otkrio da je 12-tjedni tečaj poboljšao razinu energije u usporedbi s placebo grupom. Nije u potpunosti jasno zašto, no neki vjeruju da bi to moglo biti zbog stabilizacije šećera u krvi. Zbog udjela vitamina B i željeza kojeg maca također sadrži, poznato je da pomaže u dugotrajnom održavanju energije i borbi protiv umora.

image
SHUTTERSTOCK

4. Poboljšava raspoloženje

Za macu se kaže da je adaptogena biljka, što znači da pomaže tijelu da se prilagodi ili odupre tjeskobi, stresu i depresiji. Sadrži flavonoide odnosno skupinu prirodnih kemikalija poznatih po svojim antioksidativnim učincima. Smatra se da popravljaju raspoloženje i smanjuju anksioznost i depresiju. Nema mnogo studija koje se posebno fokusiraju na macu, ali jedna iz 2015. otkrila je da bi mogla smanjiti simptome depresije kod žena u post menopauzi u Kini, dok je druga otkrila smanjenje osjećaja tjeskobe.

5. Poboljšava pamćenje

Studija iz 2011. pronašla je dokaze da maca može poboljšati pamćenje i učenje kod miševa. Pregled tri godine kasnije zaključio je isto, sugerirajući da bi ova biljka mogla pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti u budućnosti.

6. Snižava krvni tlak

Dokaza je malo, ali neki stručnjaci vjeruju da maca može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ista studija koja je otkrila da maca smanjuje tjeskobu ujedno je otkrila da tri grama maca praha dnevno tijekom tri mjeseca snižava krvni tlak.

7. Smanjuje simptome menopauze

Istraživači sa Sveučilišta Baylor u Wacou, Teksas, otkrili su da maca pomaže u ublažavanju nekih simptoma, uključujući valove vrućine i prekide sna. Odvojena studija timova u Poljskoj i Australiji pokazala je da se noćno znojenje također može smanjiti.

Nutri benefiti

Maca sadrži oko 15 g proteina na 100 g - otprilike isto kao i kozice, a više od grčkog jogurta i svježeg sira. Ima visok sadržaj željeza, vitamina B2, vlakana, kalcija i cinka – vitamini i minerali odlični za um, tijelo i kožu. Slatkastog je blago orašastog okusa što je savršena sastojak za razne smoothieje, shakeove i kašice. Dostupna je u mnogim oblicima, uključujući kapsule i prah koji se lako uzimaju. Kao i kod svih dodataka, preporučuje se razgovor s liječnikom prije uzimanja.

Linker
05. ožujak 2024 20:07