SHUTTERSTOCK
Ozbiljan problem

Pretjerano korištenje uređaja oslabljuje mišiće ruku

Pisanje rukom može biti teško za mnoge koji se manje bave finim motoričkim aktivnostima i koriste uređaje na dnevnoj bazi

Rukopis je fina motorička vještina koja nikom nije urođena, već ga treba učiti i vježbati. To je također vještina koja stimulira mozak pa se tako bolje sjećamo informacija kada ih zapisujemo ručno.Međutim, za mnoge ova do jučer sasvim normalna vještina, danas, dok se okrećemo pametnim telefonima i drugim uređajima, može predstavljati ozbiljan izazov.

Druga medalja tehnologije

Problem nije samo u tome što manje vježbamo određene mišiće, već je tehnologija promijenila način na koji koristimo svoje ruke. Također, što više vremena provodimo na pametnim uređajima, veća je vjerojatnost problema s rukama i zapešćima, kao što su bol, slabost i promjene živaca.

- Vježbanje rukopisa je kao odlazak u teretanu - rekla je Mellissa Prunty, profesionalna terapeutica na Sveučilištu Brunel u Londonu dodajući da kada nakon dužeg perioda ne pisanja, moramo napisati poduži tekst, logično, možemo očekivati bol u rukama, umor i iscrpljenost.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto je važan rukopis

Nasuprot tipkanju, veza ručnog i moždanog sklopa jača je kada nešto pišemo rukom.

- Iako bismo mogli načiniti više bilješki na tipkovnici nego rukom, postoji i istraživanje koje pokazuje kada pišete rukom, postoji dublja veza s mozgom i dublje razumijevanje, a napisane informacije se zadržavaju dulje u našoj memoriji - rekla je Paula Heinricher, profesionalna terapeutica.

Meta-analizom zaključeno je da su studenti imali lošije rezultate kada su upisivali bilješke u uređaj u odnosu na ručno pisanje bilješki. Studija iz 2014. otkrila je da studenti koji su ručno bilježili bilješke bolje razumiju informacije od onih koji su koristili prijenosna računala za pisanje bilješki. Sposobnost brzog i čitkog pisanja također ima ključnu vezu s akademskom izvedbom. Studija iz 2013. godine pokazala je da su djeca koja su imala dobre vještine pisanja rukopisa u predškolskom odgoju, imala bolje rezultate u čitanju i matematici u drugom razredu

Manji broj finih motoričkih aktivnosti

Često ćemo, bez razmišljanja, posegnuti za mobitelom i umjesto pisanja bilješki na papir, popis namirnica jednostavno unijeti u već za to predviđenu aplikaciju koju možemo podijeliti sa svojim bližnjima. S ovom metodom također smanjujemo mogućnost za razvijanje fine motorike. Međutim, uređaji nisu jedini krivac.

- Općenito, ne bavimo se s toliko fine motoričke aktivnosti kao u prošlosti - rekao je Ritu Goel, certificirani ručni terapeut medicinskog centra Sveučilišta u Marylandu navodeći pritom primjer ulaza bez ključa. Mnogi više ne okreću ključ za otključavanje automobila ili ulaznih vrata. Umjesto toga, stišćemo gumb ili prislanjamo karticu.

Iako je potrebno više istraživanja, moguće je da što više koristimo mobilne i druge uređaje, razvijemo veći rizik za neku vrstu disfunkcije ruku. Prekomjerna uporaba uređaja mijenja ravnotežu naših mišića ruku i zasigurno,nanosi štetu.

image
G-STOCK STUDIO SHUTTERSTOCK

Pomoć za mišiće koje koristimo tijekom pisanja

Čak i kad nastavimo koristiti tehnologiju i uređaje, možemo poduprijeti naše mišiće rukopisa s nekoliko strategija:

1. Pobrinite se da vam pametni telefon nije prevelik

- Ako je pametni telefon u odnosu na ruku prevelik, češće ćemo prelaziti preko cijele površine što može uzrokovati bol u palcu - rekao je Goel dodajući kako bismo trebali moći udobno držati pametni telefon u jednoj ruci s dobrim hvatištem.

2. Pametno koristite uređaje

Goel savjetuje slanje SMS poruka kažiprstom, a ne palcem, dok pritom držite mobitel u drugoj ruci. Ovo je samo jedna od mogućnosti svjesnog vježbanja mišića ruku. Postavite alarm koji će vas upozoriti kad je vrijeme da prestanete s korištenjem ‘skrolanjem‘ po mobitelu.

3. Rastežite i jačajte mišiće

Rastezanje i jačanje mišića ruku je izuzetno važno jer, u protivnom, može doći do skraćivanja tetiva. Ako osjećate nelagodu u šakama, zapešću ili podlaktici koja ometa svakodnevne aktivnosti, potražite liječničku pomoć.

- Fizioterapeut može izvršiti ergonomsku procjenu kako bi identificirao sve problematične okolišne čimbenike, primjerice radnu površinu koja je za vas možda previsoka - rekao je Goel.

Načini rukovanja, tipkanja pa čak i diktiranja teksta vrijedni su načini izražavanja. Iako nije realno da ćemo baš u svakoj prilici moći izbjegavati uređaje, ipak vrijedi povremeno vratiti se i rukom napisati pokoji redak.

- Stvarnost je da živimo u hibridnom svijetu. Međutim, svojom voljom možemo upotrijebiti različite tehnike i alate kako bismo zadržali finu motoriku i ojačali mišiće naših ruku - zaključila je Prunty.

Linker
28. travanj 2024 20:23