SHUTTERSTOCK
Za kraj godine

Pobijedite loše raspoloženje pisanjem

Ono čega se želite riješiti napišite i bacite u smeće, a ono što želite promijeniti nabolje zapišite i držite blizu sebe

Kada je od studenata u istraživačkom eksperimentu zatraženo da napišu negativne misli o svom tijelu, a zatim taj papir bace u kantu za smeće, kasnije su bili pozitivniji u pogledu svoje slike o tijelu od onih koji nisu bacili svoje listiće, pokazalo je istraživanje Državnog sveučilišta Ohio objavljeno u časopisu Psychological Science.

Pozitivne misli

Nadalje, kada su sudionici studije pozitivne misli o zdravoj prehrani napisali na papir i stavili ga u džep, kasnije su se u većoj mjeri pridržavali zdrave prehrane od onih koji nisu ništa zapisali. To je još jedno istraživanje koje je dokazalo da način na koji se odnosimo prema svojim mislima utječe na naše ponašanje. Učinak je jači kada je nešto doista učinjeno, a ne samo zamišljeno.

Dobar efekt

Naime, kada su sudionici fizički odbacili prikaz svojih misli, to je djelovalo i na mentalno odbacivanje jače nego u onih sudionika koji su negativne misli zapisali na papir. Također, pokazalo se da se ljudi više oslanjaju na svoje misli kada ih fizički drže uza se. Stoga stavite na papir ono što vas tišti, a navike koje želite usvojiti napišite u obliku afirmacija i nosite ih sa sobom. Pisanje ima iscjeliteljsku moć, redovita i dosljedna upotreba afirmacije također nas štiti od depresivnog raspoloženja i smanjuje razine kortizola i adrenalina, a ako su vam u džepu, jače će se odraziti i na ono što mislite.

Linker
27. travanj 2024 16:08