SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Pomaže li laser kod slabovidnosti?

Zahvatom možemo ukloniti dioptriju, no uvijek će ostati razlika u kvaliteti vida između boljeg i slabijeg oka

Imam 54 godine i na desnom oku mi je dijagnosticirana slabovidnost (+1), a na drugo +4,5. Ima li smisla pokušati laserom smanjiti dioptriju na desnom oku?

Srđan U., Šibenik

Odgovara dr. Zdeslav Vukas, oftalmolog:

image
DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

"Laserska korekcija dioptrije nažalost ne pomaže u rješavanju slabovidnosti. Zahvatom možemo ukloniti dioptriju, no uvijek će ostati razlika u kvaliteti vida između boljeg i slabijeg oka. Isto tako, s obzirom na vašu dob, laserskom korekcijom dioptrije, osim ako ne radimo određene kompromise, ne možemo uspješno riješiti dioptriju za rad na blizu. S obzirom na to da bi nakon takvog zahvata i dalje bile potrebne naočale, za vas bi bolje rješenje bila ugradnja intraokularne leće kojom uspješno možemo korigirati dioptriju za daljinu, srednju udaljenost i blizinu. I nakon takvog zahvata jedno će oko ostati nešto slabije, ali će oba oka imati identičnu dioptriju pa će vam biti lakše funkcionirati. Preporučujemo dolazak na pregled kako bismo provjerili jeste li dobar kandidat za takav zahvat."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 21:08