SHUTTERSTOCK
oprez

Pet zabrinjavajućih simptoma koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom, a mogu se pojaviti i na stopalima

Svako oštećenje jetre je opasno

Jetra je najveća žlijezda u našem tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, ali ako je puna toksina, može izazvati probleme. Svako oštećenje jetre je opasno te može uzrokovati simptome na raznim dijelovima tijela, pa tako i na stopalima.

Crvene i smeđe mrlje

Dr. Eric Berg kaže da je ovaj simptom često povezan s osobama koje pate od dijabetesa, a također može biti znak problema s jetrom.

- Ako neko ima cirozu ili hepatitis ili čak tešku masnu jetru, cirkulacija nerijetko može biti toliko loša u donjem dijelu tijela da ćete vidjeti male crvene i smeđe točkice koje izgledaju poput modrica. Jetra ima puno veze s faktorima zgrušavanja, vitaminom K, a kada izgubite funkciju jetre, možete imati puno modrica na različitim dijelovima tijela - rekao je.

Svrbež stopala

Do svrbeža najčešće dolazi jer je žuč koju proizvodi jetra vrlo zgusnuta. Žuč se potom vraća u jetru, a onda nazad u krv.

- Žuč iz krvi vraća u tkiva i to se može pokazati kao svrbež. Poznajem neke ljude koji imaju taj nepodnošljiv svrbež u stopalima, koji ih izluđuje cijelu noć, ali to ne povezuju s jetrom. Naravno, ovdje može biti riječ i o gljivičnoj infekciji. Osobe s jetrenim oboljenjima imaju više gljivičnih infekcija, ne samo na stopalima nego i na noktima - kaže.

Paučinaste vene

Vene koje su vidljive oko gležnja mogle bi biti jedan od znakova problema s jetrom.

- U ovoj situaciji jetra više nije u stanju regulirati estrogen pa dolazi do prekomjerne količine estrogena koja kola tijelom. Problem s ovim dodatnim estrogenom je taj što on može oštetiti jetru i uzrokovati bolest masne jetre te probleme sa žučnim kanalima, što može dovesti do žučnih kamenaca - objašnjava stručnjak.

Suhe i ispucale pete

Ovo je često znak ozbiljnog nedostatka omega-3 masnih kiselina.

Jetra proizvodi žuč, a žuč nam pomaže razgraditi i apsorbirati vitamine topive u mastima, kao i hranjive tvari topive u mastima poput omega-3 masnih kiselina. No, uz lošu funkciju jetre, ne proizvodimo količinu žuči koja nam je potrebna za ekstrakciju omega-3 masnih kiselina.

Problemi s noktima

Postoji pet stanja noktiju na nogama koja dolaze s oštećenjem jetre, uključujući distrofične nokte, onihomikozu, leukonihiju, onihoreksiju i zakrivljen nokat. Distrofični nokti su deformirani i vrlo debeli.

Onihomikoza je gljivična infekcija nokta, ležišta ili oboje . Leukonihija se prepoznaje po bijelim linijama koje idu preko nokta ili malim točkicama, a onihoreksija se očituje u obliku okomitih grebena. Zakrivljen nokat izgleda poput naopako okrenute žlice, objasnio je stručnjak.

Linker
27. travanj 2024 09:30