Ne, kuhinja nije vaša radna soba niti radni stol, a još manje knjižnica.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Jeste li znali?

Pet stvari koje ne bismo trebali držati u kuhinji: obično ih svi imamo, a ne bi smjele biti tamo

Jeste li sigurni da je baš sve što držite u kuhinji tamo dobrodošlo? Postoje neke stvari koje se obično drže u kuhinji, ali bi bilo bolje da se za njih pronađe mjesto negdje drugdje. I to ne zbog estetike, već zbog zdravlja

Od svih prostorija u stanu, kuhinja je jedna od najvažnijih. To je mjesto u kojem možemo iskazati svoju kreativnost u pripremanju hrane, družiti se s ukućanima uz obroke te pronaći malo mira i opustiti se nakon napornog radnog dana. Stoga nije čudo da svi uživamo u uređivanju tog prostora i opremanju sa svim onim stvarima koje nam se sviđaju i za koje smatramo da će nam trebati, od posudica i kutijica, pribora za jelo i kuhanje do raznih biljaka i mnogih drugih stvari. Ukratko, tamo nalazi svoje mjesto sve ono što doprinosi stvaranju praktičnog i ugodnog prostora. No, jeste li sigurni da je baš sve što držite u kuhinji tamo dobrodošlo? Naime postoje neke stvari koje se obično drže u kuhinji, ali bi bilo bolje da se za njih pronađe mjesto negdje drugdje. I to ne zbog estetike, već zbog zdravlja.

1. Namirnice kojima je prošao rok trajanja

Zar je to uopće potrebno objašnjavati, pitate se. Da, potrebno je i to iz vrlo jednostavnog razloga. Svakome od nas dogodilo se barem jednom da počne pripremati neko jelo i da posegne za proizvodom koji mu je potreban te otkrije da taj sastojak neće moći upotrijebiti jer mu je istekao rok trajanja. Kada? Ponekad možda samo dan ranije, a ponekad tko zna prije koliko dana ili možda čak i tjedana.

Zašto se to događa? Zato što ponekad zaboravimo što smo sve kupili, ne koristimo neke proizvode neko vrijeme, no u pamćenju nam ostaje da su oni tamo negdje, u hladnjaku ili kuhinjskom ormariću. Izbjegavamo ponovo kupiti taj proizvod uvjereni da ga već imamo, no poslije u najnezgodnijem trenutku shvatimo da ga ne možemo upotrijebiti. Stoga je dobro povremeno napraviti veliko čišćenje, odnosno pregledati sve namirnice i pobacati ono čemu je istekao rok trajanja ili, još bolje, potrošiti namirnice prije nego što im istekne rok trajanja. Kao prvo zato da ne bacate novac u vjetar, a potom i zato da budete sigurni da imate sve sastojke koje trebate i da ih možete upotrijebiti kad vam zatrebaju.

2. Pribor za kuhanje obješen na zidu

Da, njemu je zaista mjesto u kuhinji, no pribor za kuhanje (uključujući i posuđe) ne bi trebao biti obješen na zidu, već spremljen u ladice ili ormariće. Istina je da tako obješen može izgledati vrlo atraktivno, naročito ako imate običaj fotografije iz svoje kuhinje stavljati na društvene mreže, no kad je riječ o higijeni tih proizvoda u trenutku kad ih trebate upotrijebiti – to nije nimalo dobra ideja. A higijena neće biti na visini neovisno o tome koliko se inače trudite čistiti i održavati kuhinju urednom. Što god visi u nekom prostoru, sakuplja prašinu, mikroorganizme i razne (žive i nežive) vanjske agense s kojima dolazi u kontakt. Stoga, ako nemate namjeru dobro oprati svaki od tih predmeta svaki put prije nego što ga upotrijebite, bolje je da zanemarite estetiku i odaberete neko drugo mjesto koje će biti praktično i u skladu s higijenskim standardima.

3. Jako istrošene krpe za brisanje i spužve za pranje

Isto vrijedi i za krpe za brisanje i spužvice za pranje koje svi držimo u blizini sudopera ili obješene negdje u kuhinji. Unatoč tome što ih redovito perete, dezinficirate i održavate čistim, takvi predmetu su izrađeni s namjerom da se koriste kratko vrijeme. I pametno je tako ih i koristiti te ih često mijenjati. Kao prvo zbog toga da prljavštinu i nepoželjne organizme s tih predmeta ne preselite na tanjure, čaše, lonce i slično, a kao drugo zbog toga što ofucane krpe i spužvice sigurno vašu kuhinju ne čine lijepom već stvaraju dojam zapuštenog i neurednog prostora, a to sigurno nije ono što želite. Radije ih što češće mijenjajte jer ćete tako sačuvati zdravlje i svoju kuhinju učiniti ljepšim i ugodnijim prostorom.

4. Mali kućanski aparati koje ne koristite

Svi smo to iskusili. Koliko puta ste sami sebi rekli rečenicu poput „ovo mi stvarno treba”, „znaš koliko bi nam ovo bilo korisno” ili „tražila sam ovo dugo vremena” i na kraju ste u kuhinju donijeli tko zna koji kućanski aparat koji nikada nećete upotrijebiti? Super napredni uređaji za centrifugiranje voća i povrća, tosteri, aparati za sladoled i tako unedogled. Sve krasni uređaji koje je nemoguće očistiti nakon upotrebe, što je ujedno i razlog zašto ih nakon prve upotrebe prestajemo koristiti. Držanje takvih predmeta u kuhinji krade prostor koji biste mogli iskoristiti za neke druge stvari koje su vam zaista potrebne. No, uređaji koje ne koristite postaju i veliki sakupljači prašine i nečistoće. Imajte na umu da isto vrijedi i za uređaje koje koristite, ali bi bilo bolje da ih držite u nekom ormariću ili ladici, a ne vani u prostoru u kojem rukujete s hranom i posuđem iz kojeg jedete. Želite primjer? Koliko vas usisavač drži upravo u nekom kutu kuhinje, a tamo mu sigurno nije mjesto? Ili možda glačalo, pa čak i dasku za glačanje? Ne, pronađite im neko drugo mjesto u stanu ili ih barem zatvorite u neki kuhinjski ormar.

5. Papiri, papirići, notesi... pa čak i dokumenti

Ne, kuhinja nije vaša radna soba niti radni stol, a još manje knjižnica. Koliko puta ste poštu odložili upravo na radnu površinu u kuhinji, na istu hrpu gdje se nalazi pošta od jučer, prekjučer, a možda i od prošlog mjeseca? Ako samo na koji trenutak odložite takve stvari na radnu površinu da biste ih ubrzo preselili tamo gdje im je mjesto, nema problema. Ali ne treba pretjerivati, a naročito ne na takvom mjestu ostavljati važne dokumente i papire jer, osim što će stvoriti nered u kuhinji, lako ih možete zagubiti ili pogreškom baciti u otpad. Neka kuhinja ostane mjesto za pripremu divnih jela i za konzumiranje istih, a papire i dokumente držite i odlažite negdje drugdje.

Isto vrijedi i za knjige, pa čak i više nego za papire i dokumente. Čak i za kuharice s receptima. Toplina koju proizvode štednjak i pećnica, miris hrane i ostalo mogu uništiti stranice i korice knjiga. Stoga ih radije držite u ormaru u nekoj drugoj prostoriji i izvadite ih samo kad vam zatrebaju te ih nakon toga vratite tamo gdje im je mjesto.

Linker
08. prosinac 2023 15:11