Izgleda da testosteron čini muškarce otpornijima na astmu.
 Foto: iStock
Zanimljivo istraživanje

Otkriveno je zašto žene češće boluju od astme...

16. prosinac 2017.
Žene dvostruko češće nego muškarci boluju od astme, a uzrok bi mogao biti utjecaj spolnih hormona na stanice pluća.

Znanstvenici sa Sveučilišta Vanderbilt otkrili su da testosteron ometa rad imunosnih stanica povezanih sa simptomima astme, kao što su upala i stvaranje sluzi u plućima. Studija provedena na ljudskim stanicama i na miševima objavljena je u publikaciji Cell Reports.

Znanstvenici su se fokusirali na stanice ILC2 koje proizvode citokine, proteine što uzrokuju upalu i proizvodnju sekreta u plućima.

Pokazalo se da oboljeli od astme imaju više tih stanica nego oni koji nemaju astmu, a među oboljelima žene ih imaju više. Slični su rezultati dobiveni u istraživanju na miševima - više je ILC2 stanica bilo kod ženki. Kad su znanstvenici tim stanicama dodali estrogen i progesteron, nisu pokazale veću sposobnost proizvodnje citokina.

No, kad su im dodali testosteron, spriječio je njihovo umnožavanje i smanjio proizvodnju citokina. Spolni hormoni samo su jedan od mehanizama u nastanku astme, kažu znanstvenici. Prijašnja su istraživanja pokazala da dječaci oko 1,5 puta češće obolijevaju od astme nego djevojčice, no od puberteta žene obolijevaju dvostruko češće.

Teme
Linker
03. listopad 2022 06:07