Shutterstock
Istraživanje tjedna

Možda nisu kancerogene, ali... Razmislite još jednom prije nego što upalite mirisnu svijeću

Efekt ugode koji stvaramo mirisnim svijećama zapravo povisuje rizik za migrenu i druge glavobolje, iritaciju očiju, alergije i astmu

Postoji nešto posebno u toplom sjaju mirisnih svijeća i u njihovim aromama koje ugodno ispunjavaju prostoriju, osobito u hladno doba godine. Međutim, taj bi efekt ugode mogao biti štetan za zdravlje jer mirisne svijeće svojim izgaranjem povisuju rizik za razvoj migrene i drugih vrsta glavobolje, iritaciju očiju, alergije i bolesti dišnog sustava poput astme.

- Možda nisu kancerogene, ali tvari nastale izgaranjem mirisnih svijeća dodatno opterećuju jetru, a naši metabolički procesi nisu pripremljeni za njihovu obradu - upozorio je dr. Tamás Pándics, stručnjak za javno zdravstvo na Sveučilištu Semmelweis u Mađarskoj.

Novi spojevi

Paljenjem svijeća oslobađaju se čestice koje onečišćuju zrak, a većina mirisnih svijeća sadrži parafinski vosak koji može biti štetan za zdravlje. Uz to, mnogi mirisi u uobičajenim proizvodima za kućanstvo i osobnu njegu uključuju limonen i alfa pinen, koji su odgovorni za mirise citrusa i bora, a mogu reagirati s unutarnjim zrakom i stvoriti nove kemikalije, poput toksičnog formaldehida. Studija Američke agencije za zaštitu okoliša otkrila je da su razine uobičajenih organskih onečišćujućih tvari iz mirisnih svijeća, parfema, sredstava za čišćenje i sličnih proizvoda do pet puta više unutar domova nego izvan njih. Studija u Danskoj, provedena na oko 60 domova, otkrila je, pak, da je paljenje svijeća glavni unutarnji izvor onečišćujućih čestica.

- Ljudi zimi provode 90 posto vremena u zatvorenim prostorima, a polovina svih onečišćujućih tvari u zatvorenom dolazi iznutra, dok polovina ulazi izvana. Svaka kemikalija koju unosimo u svoj dom povećava zdravstveni rizik uzrokovan unutarnjim okolišem.

Iako mirisne svijeće i kućni mirisi proizvode samo malu količinu čestica i para odjednom, one se zbrajaju redovitom ili kontinuiranom upotrebom

image
/Shutterstock

Što manje kemikalija

Ovaj kumulativni utjecaj i stalna izloženost tim kemikalijama ono je što dovodi do potencijalnog zdravstvenog rizika tih proizvoda. Za razliku od, primjerice, života pored prometnice, gdje do kvalitetnijeg zraka možemo doći samo češćim odlascima u prirodu i boravkom u čišćem okolišu, paljenjem svijeća u domovima direktno pridonosimo onečišćenju, pa prema tome možemo odlučiti i da to ne činimo - kaže dr. Pándics, a prenosi Daily Mail. Ističe i da je, osim redovitog provjetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima smanjenje broja kemikalija koje koristimo.

Linker
27. travanj 2024 06:18